Pälkäneen Martat ovat suunnitelleet Sydän-Hämeen Lehden lukijoille pääsiäispyhien menun, johon sisältyy paljon juhlan perinteisiä herkkuja jonkin verran uudistetussa muodossa.
– Etsimme uusia tapoja nauttia pääsiäisen tutuista mauista. Juhlaruokien on tarkoitus olla näyttävän näköisiä, joten syvennyimme erityisesti koristeluun ja asetteluun, kertoo Leena Jaakkola.
Koko aterian, jälkiruuan ja kakun valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa.
– Kakku ja pannacotat kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä iltana jääkaappiin hyytymään. Myös lammaspadan voi halutessaan valmistaa edellisenä päivänä, sillä lämmittäminen ei huononna sitä, Jaakkola neuvoo.
Hän muistuttaa, että monien kokonaisuuteen sisältyvien ohjeiden toteuttaminen vaatii paljon pieneksi pilkkomista ja silppuamista, joka vaatii aikaa mutta on samalla hauskaa puuhaa. Kaunis lopputulos palkitsee huolellisen tekijän.
– Maistatimme ruuat kokeneella koeraadilla ja ainakin siinä testissä tuli kiitosta, Jaakkola kertoo.
Kuvassa näkyvät täytekakun ruusukoristeet Leena Jaakkola on itse valmistanut sokerimassasta. Hän vinkkaa, että sokerimassakoristeet kannattaa valmistaa ainakin kaksi päivää etukäteen, jotta ne ehtivät kunnolla kuivua eivätkä ala pehmetä ja sulaa kostean kakun pinnalla.
VALKOSIPULIPERUNAT
1 kg perunoita
4 kpl valkosipulinkynttä
suolaa
1/2 tl mustapippuria
4 dl kuohukermaa
Kuori perunat ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.
Kun olet leikannut kaikki viipaleet, huuhtele ne lävikössä hyvin kylmän vesihanan alla. Näin perunoista poistuu tärkkelystä eikä niistä tule mössöä paistettaessa. Valuta perunaviipaleet.
Leikka valkosipulit ohuiksi viipaleiksi.
Levitä voideltuun ja laakeaan uunivuokaan vuorotellen peruna- ja valkosipuliviipaleita, suolaa ja pippuria.
Kaada päälle kerma.
Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat pehmeitä ja kypsiä.

PANNACOTTA
3 kpl liivatetta
4 dl kermaa
¾dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
120 g valkosuklaata
Pane pannacotan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kiehauta sillä aikaa kerma ja sokerit kattilassa. Lisää paloiteltu valkosuklaa, sekoita hyvin.
Puristele liivatelehdistä vesi ja liuota liivatteet kuumaan kermaseokseen. Jaa seos kuuteen pieneen annoskulhoon ja nosta pannacotat jääkaappiin hyytymään.

VALKOSUKLAA-TYRNI- JUUSTOKAKKU
Pohja:
200 Digestive keksejä
50 g sulatettua voita
Täyte:
2 1/2 dl vispikermaa
130 g valkosuklaata
250 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
Sekoita keksinmurut ja sulatettu rasva. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, lisää tuorejuusto. Kääntele joukkoon sulatettu suklaa, lisää sitruunamehu.
Sulata liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä, anna jäähtyä pieni hetki. Kaada liivateneste seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan murupohjan päälle, anna hyytyä 2-4 tuntia tai yön yli.
Pohjan voi tehdä myös kääretorttupohjasta.
Tyrnihyydyke kakun päälle
2 dl vettä
1 dl tyrnimehua
2 dl hyytelösokeria

MIMOSASALAATTI
pala tuoretta kurkkua
2 ananasrengasta
1 päärynä
1 appelsiini
2 tomaattia
15 kpl viinirypäleitä
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
vihreää salaattia
Kastike.
1 dl majoneesia
1 tl cyrrya
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Kuori päärynä ja appelsiini. Halkaise tomaatit, poista siemenet. Leikkaa kurkku, appelsiini, päärynä, ananakset ja tomaatit kuutioiksi. Halkaise viinirypäleet. Mausta majoneesi ja sekoita salaattiainesten joukkoon. Vuoraa salaattikulho salaatinlehdillä ja lusikoi salaatti kulhoon. Erota munista valkuaiset ja keltuaiset ja hienonna ne erikseen. Sirottele raidoiksi salaatin päälle.

SMETANASILLI
2 filettä matjesssilliä
120 g smetanaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl makeaa sinappia
2 tl sokeria
½ dl hienonnettua tilliä
Huuhtele ja kuutioi sillifileet. Yhdistä smetanaan loput aineet. Kaada silli joukkoon. Sekoita.

LOHIRULLAT
300 g kylmäsavulohta
1 prk ( 200 g ) ranskankermaa
125 g tuorejuustoa
1 nippu tilliä
3 rkl kurkkusalaattia
sitruunapippuria
6 kpl rullarieskaa
Pilko lohi ja tilli mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Levitä täyte rieskalle, rullaa. Laita kelmuun sauma alaspäin, laita jääkaappiin vetäytymään.
Pilko ennen tarjoilua n. 2-3 cm siivuiksi.
Koristele tillillä.
HAUDUTETUT LAMPAANPOTKAT
6 lampaanpotkaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 purjo
1 sipuli
4-6 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 dl punaviiniä
1 l lihalientä
tuoreita yrttejä oman maun mukaan (timjami, rosmariini, oregano)
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Viipaloi purjo, porkkkanat ja sipuli, hienonna valkosipuli sekä yrtit. Kuumenna paistinpannussa öljy ja ruskista potkat joka puolelta. Siirrä ruskistetut potkat pataan tai uunivuokaan. Lisää paistinpannuun purjot, porkkanat, sipulit, valkosipulit ja yrtit. Kypsennä muutama minuutti. Lisää pannulle lihaliemi ja viini, anna kiehahtaa ja siirrä sen jälkeen pataan potkien joukkoon. Kypsennä potkia uunissa 2-3 tuntia aika ajoin käännellen. Alemmalla lämpötilalla (125-150 astetta) potkien kypsennys kestää pidempään, mutta niistä tulee mureampia.

TÄYTETYT KANANMUNAT
8 kpl kananmunia
150 lämmin- tai kylmäsavulohta
200 g yrttituorejuustoa
2 dl vispikermaa
tilliä
Keitä munia 10 minuuttia, jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori. Halkaise munat pitkittäin. Ota keltuaiset pois ja hienonna ne haarukalla. Lisää keltuaisiin hiennonnettu lohi, tuorejuusto, vatkattu kerma sekä hienoksi hakattu tilli. Täytä munat tahnalla.
Jutun kuvat: Jussi Jaakkola.
Viimeisimmät kommentit