Pääsiäisenä samassa pöydässä

Yhdessä syöminen pääsiäisenä paaston päätyttyä on vanha kristillinen perinne. Monessa seurakunnassa järjestetään yhteisen syömisen ja samaan pöytään kokoontumisen tapahtumia pääsiäisen aikaan. Kangasalla kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen Kuhmalahden Pentosalissa pääsiäisyön messun jälkeen. Messua vietetään Kuhmalahden kirkossa lauantaina 15.4. kello 23.

Pääsiäisenä juhlitaan synnin voittanutta ja kuolleista noussutta Jeesusta Kristusta. Jeesus avasi ihmisille tien Jumalan ja toistensa yhteyteen. Lankeemus repi ihmiset eri pöytiin. Kristus kokoaa ihmiset eri puolilta maailmaa samaan pöytään.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhdessä syöminen tekee näkyväksi ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden ja ihmiskunnan yhteyden luomakuntaan. Yhteistä pöytää rakentavat kaikki ne, jotka ovat olleet kasvattamassa, valmistamassa ja kuljettamassa ruokaa syöjien luo. Yhteistä pöytää rakentaa myös aiempien sukupolvien työ rauhan ja ruoan puolesta.

Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden niin arjen kuin juhlankin vuorovaikutukseen.

Yhdessä syöminen myös haastaa ajattelemaan yhteisen leivän ja yhteyden riittävyyttä; ruoka ja yhteys jakautuvat epätasaisesti.

Paholainen ”kärsii, jos yksikin ihminen saa Jumalalta murusen leipää ja syö sen rauhassa”. Näin Luther toteaa Isossa katekismuksessa selittäessään Isä meidän -rukouksen pyyntöä jokapäiväisestä leivästä. Yhdessä syöminen on nauttimista ruoasta ja rauhasta syödä se. Samalla yhdessä syöminen voi edistää rauhaa ja ruoan entistä oikeudenmukaisempaa jakamista maailmassa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>