Kesätori lopettaa Luikalassa – ja aloittaa Sappeessa

Sappeen koululta löytyi kello, jolla voidaan jatkaa Luikalan kesätorin perinnettä ja soittaa torikauppa alkaneeksi. – Tämän täytyy olla toista sataa vuotta vanha, sillä tähän on kirjoitettu jotain venäjäksi, Päivi Heinonen esittelee kelloa Tauno Saariolle ja Katariina Järviselle.

Luikalan torin perunakauppias Erkki Laurila.

Moni mökkiläinen on suunnannut kesävieraidensa kanssa Luikalan kesätorin aitoon tunnelmaan. Kesälauantaisin työväentalon pihapiiriin on levittäytynyt marja- ja vihanneskojuja, leipäkauppiaita, ja muita lähitienoon maalaisherkkujen myyjiä – sekä legendaarinen kesäkirjasto, joka palveli myös mökkiläisiä: lainaajista suurin osa on Pälkäneen ulkopuolelta.

Kesätorin klassikoihin ovat kuuluneet myös Tauno Saarion savumuikut, hernekeitto ja munkkikahvit posliinikupeista. Sekä Juha Salmisen kilistämä soppakello, jonka soitto aloitti torikaupan tasan kello 13.

– Myyjät oppivat siihen, ettei kukaan aloita kaupantekoa ennen kellon soittoa. Muuten käy niin, että osa pöydistä on tyhjiä, kun tori avaa, Katariina Järvinen sanoo.

Pitkä ja pidetty kesätoriperinne päättyi viime kesään. Torin järjestävä talkoojoukko ikääntyi ja kävi turhan vähiin. Lisäksi myytävää tahtoi olla liian vähän.

– Ei me voida enää pettää monisatapäistä porukkaa ja pitää toria, jossa ei ole myyjiä eikä tuotteita, Tauno Saario perustelee päätöstä.

Toria on tekohengitetty jo parin kesän ajan. Kun vihanneskauppiaita ei löytynyt lähikyliltä, Katariina Järvinen kiersi ostamassa vihanneksia myyntiin. Kun Tauno Saarion omissa verkoissa ei ollut riittävästi muikkua, mies haali savustettavaa muilta kalastajilta. Bisnesidea ei ollut kovin kannattava, sillä suuri osa myyntituloista meni vihannesten ja kalojen hankkimiseen.

– Joskus kaikki menivät hujauksessa, mutta toisella kertaa vihanneksia syötiin seuraava viikko kotona, Katariina Järvinen sanoo.

– Torimyyjät saavat hyvän katteen, kun kaikki ostavat toisiltaan, Tauno Saario nauraa.

 

Ruuttakahvila siirtyy kesätorin yhteyteen

Erkki Laurila ja Anne Helistö Luikalan kesätorin tunnelmassa.

Luikalan kesätorin lopettamispäätöksestä kerrottiin ydinjoukolle viime kesän päättäjäistansseissa. Uutinen levisi myös naapurikyliin, ja siellä rakentui ratkaisu, jonka ansiosta Pohjois-Pälkäneellä jäädä ilman kesätoria tulevanakaan kesänä.

– Mitäs jos tänä kesänä ei pidettäisi ruuttakahveeta sunnuntaisin, vaan tori koulun pihassa ja kahvila koululla, Liisa Ravantti ehdotti kälylleen Päivi Heinoselle helmikuisella automatkalla.

Myyntipöydät levittäytyvät heinäkuussa Sappeen koulun pihalle.

– Se on helpotus meillekin. Kun tori jatkuu Sappeessa, niin emme ole niin isoja rikollisia, kun lopetamme tällaisen tapahtuman, Katariina Järvinen kiittelee.

Paikallisten maalaisherkkujen hankintaan on entistä helpompi karauttaa autolla, sillä parkkipaikaksi järjestyy Sappeen koulun urheilukenttä. Kahvioväkikin pääsee edelliskesiä helpommalla. Kuppeja ja kahvivesiä ei enää kärrätä ruuttahuoneelle, kun kahviota pidetään torien yhteydessä koululla, jossa on kaikki valmiina.

Ainoastaan Pälkäne-viikolla kahvitellaan ruuttahuoneella. Silloin koululle rakennetaan Kalle Pitkälahden vanhojen valokuvien näyttely, eikä kesätoria järjestetä Sappeessa. Kylien yhteistyön ansiosta 22. heinäkuuta pääsee ostoksille Luikalassa, jossa talkooporukka on luvannut hoitaa sen kerran.

 

Torin valmisteluissa kuluu koko viikko

Sappeen koululta löytyi kello, jolla voidaan jatkaa Luikalan kesätorin perinnettä ja soittaa torikauppa alkaneeksi. – Tämän täytyy olla toista sataa vuotta vanha, sillä tähän on kirjoitettu jotain venäjäksi, Päivi Heinonen esittelee kelloa Tauno Saariolle ja Katariina Järviselle.

Luikalan toria neljännesvuosisadan ajan pyörittäneet Tauno Saario ja Katariina Järvinen ovat lopettamispäätöksestä helpottuneita.

– Tulevana kesänä voi vaikka kutsua lauantaivieraita. Olen ollut 25 vuoden aikana kerran pois, kun oli lapsen häät. Mutta ei koppi silloinkaan ollut tyhjänä, vaan hommasin etukäteen kalat ja myyjän, Tauno Saario kertoo.

Hän sanoo, että torin valmistelussa menee melkein koko viikko.

– Ei se riitä, että menet lauantaiksi tuotteidesi kanssa torille. Puolesta viikosta saa alkaa hommata, kuka tuo maidot ja kermat ja kuka tekee munkit kahvilaan. Taustalla on monenlaista puuhastelua, ja oma vapaa alkaa vasta lauantaina torin jälkeen, Tauno Saario kuvaa.

Kiireiset nykyihmiset saattavat lupautua mukaan talkoisiin, mutta kun toripäivä koittaa, yhdellä onkin vieraita ja toinen reissussa. Silloin pitää löytää nopeasti tuuraaja tai hypättävä itse tilalle.

– Torin pyörittäminen vaatii varmat kymmenen ihmistä, ja muut tulevat, jos ehtivät, Katariina Järvinen sanoo.

 

Pyttipannua ja korvapuusteja

On mukavampi tehdä uutta kuin ylläpitää perinnettä. Siksi se mikä on Luikalassa ehtinyt muuttua taakaksi, kerää nyt Sappeessa innokkaita tekijöitä.

Kun Sappeen kesätoria alettiin ideoida, mukaan ilmoittautui saman tien liuta tekijöitä. Vaikka Luikalasta saadaankin torille hyvä malli, aivan sellaisenaan kaikkea ei Sappeeseen siirretä. Pertti Isoaho tarjoutui tekemään hernekeiton sijaan pyttipannua ja kesäkahvilassa jatketaan makoisaa korvapuustiperinnettä.

Minna Höllin perheessä on jo pystyssä verstas, jossa nikkaroidaan torille myytävää ja Annu Leppänen on luvannut tuoda pihkasalvaa ja kirpparitavaraa, Päivi Heinonen kertoo.

Keskiviikkoisin Sappeen koululla kirjastoa pitävä Panu Vuorenmaa siirtää kirjaston kesällä keskiviikolta lauantaiksi, joten myös Luikalan kyläkirjasto saa jatkoa.

Mökille pääsee tekemään löydöksiä ja hakemaan kesäluettavaa kirppari- ja kirjapöydistä. Tuotto-odotusten ei tarvitse olla kovia, sillä toripaikat ovat maksuttomia.

Kevään aikana Sappeen kesätorille pyritään löytämään vihanneskauppiaita ja myyjiä, jotka tekisivät erikoisempia maalaisherkkuja, kuten talkkunajauhoja. Lisäksi myyntiin haluttaisiin muun muassa kesäkukkia, kalaa ja kananmunia.

Sappeessa toria kokeillaan tämä kesä.

 

Kylätori Sappeen koululla (Sappeentie 701) heinäkuussa lauantaisin klo 13–16 (paitsi 22.7. tori Luikalassa). Kyselyt ja ilmoittautuminen Päivi Heinoselle numeroon 040 5324930

 

Sappeen koululta löytyi kello, jolla voidaan jatkaa Luikalan kesätorin perinnettä ja soittaa torikauppa alkaneeksi. – Tämän täytyy olla toista sataa vuotta vanha, sillä tähän on kirjoitettu jotain venäjäksi, Päivi Heinonen esittelee kelloa Tauno Saariolle ja Katariina Järviselle.

 

 

Tori muuttui tapaamispaikaksi

 

Kaikki torikävijät eivät huomanneet myyntipöytien harventumista Luikalassa, sillä kesätori on muuttunut ostospaikasta tapaamispaikaksi. Paikallisten peltojen ja vesien vastanostettuja antimia sekä uunituoreita leivonnaisia ei haeta entiseen tapaan torilta, vaan ostokset tuodaan kerralla marketista.

Torille lähdetään tapaamaan tuttuja, syömään hernekeitot, juomaan munkkikahvit ja nauttimaan tunnelmasta. Luikalassa on vastattu tähänkin tarpeeseen. Torilla on esitelty entisaikojen työvälineitä ja -tapoja, järjestetty palokunnan näytöksiä ja paljon muuta. Kävijät ovat päässet seuraamaan perunajauhojen ja maalin tekoa sekä päreen kiskomista. Kerran kudottiin perinnemenetelmillä: ensin kerittiin lammas ja sitten kehrättiin villat langaksi.

Myös Sappeen kesätorille on jo ideoitu ohjelmaa.

 

Luikalassa tehtiin tärkeä oivallus, kun kahvila avattiin tunti ennen toria. Silloin väki ehtii syödä hernekeitot ja juoda kahvit kiireettä. Kun torimyynti alkaa, kiireisimmät tekevät ostoksensa vartissa ja puoli kahdelta myyntipöytien äärellä on jo väljää.

Luikalassa torikello kilisee ensi kesänä kertaalleen, sillä myyntikojut palaavat työväentalolle 22. heinäkuuta, kun Sappeen koululla on torin sijaan Pälkäneviikon näyttely. Lisäksi luikalalaiset ovat omalla tapahtumallaan mukana kesäkuussa, kun Pirkanmaalla vietetään kylien päivää. Se sattuu sopivasti Pälkäneveden pyöräilyviikonloppuun, joten samalla Luikalan huoltopisteelle saadaan erityisohjelmaa.

Luikalassa kesätorikahvion ja arpajaisten tuotolla on remontoitu työväentaloa. Sappeessakin löytyy käyttöä torikahvion kassalle, sillä rantaan on tekeillä talas uudelle kirkkoveneelle.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>