Liikettä niveliin, parkouria kaikille

Minttu Mäkihannu kokeilee, miten hyppy polun laidalle onnistuu.

Raikun alakoululla oli viime viikon maanantaina vauhdikas aamupäivä, kun Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun kannatusyhdistyksen  eli Kyy ry:n paikalle järjestämä parkourohjaaja Unto Ikkala Helsingistä opasti oppilaita katsomaan maisemaa eri tavoin.

Ikkala kertoi oppilaille, että parkourissa on hyvä muistaa ympäristön ja toisten kunnioitus. Voi liikkua yksin ja yhdessä. Tarkoitus on kuitenkin haastaa itseään sopivasti ja kehittyä omaa tahtiaan. Unto korosti, että turhia riskejä ei oteta ja ympäristöä kunnioitetaan. Sää ei ole este, vaan yksi huomioon otettava tekijä. Liukkaalla alustalla liikkeet tehdään eri tavoin.

Oppilaiden innostus oli hyvin havaittavissa heti alkumetreillä. Päivä alkoi lämmittelyllä, ja eskarilaiset, eka- ja tokaluokkalaiset saivat ensimmäiseksi opastusta. Unto Ikkala ohjasi oppilaita lämmittelemään kaikkia niveliä myöten, koska lajissa on tarkoituksena käyttää omaa kehoa kokonaisvaltaiseen liikkumiseen. Ensimmäiseksi hyödynnettiin rakennetun ympäristön mahdollisuuksia. Tasapainopuomi, keinut, kaiteet ja mattoteline saivat uuden ulottuvuuden. Matalaa tasapainopuomia hyödynnettiin erilaisten ylitysten lisäksi alittamalla. Keinuissa ei keinuttu, vaan niistä tehtiin väistelemisrata. Kaiteista mentiin yli, ali ja välistä ja mattotelineeltä sujahdettiin seuraavalle kohteelle.

Siirtymiset välineeltä toiselle tehtiin juosten, etu- sekä takaperin, sivulaukkaa unohtamatta. Maastossa väisteltiin puita ja pensaita, tasapainoiltiin kaatuneilla puilla ja laskeuduttiin pehmeästi. Korkeuseroja hyödynnettiin sekä alastulossa, että ylösmenossa. Hypyissä lähtökohta oli se, että osataan laskeutua oikein ja hypätään siltä korkeudelta mistä uskaltaa.

Kolmas- ja neljäsluokkalaiset pääsivät seuraavaksi kokeilemaan samoja esteitä vähän vaativammilla liikkeillä. Tasapainopuomilla testattiin, miten jalkapallosta tuttua saksipotkua hyödynnettiin liikkeen tekemisessä. Isommat oppilaat pääsivät puun rungoilta myös puuhun ja opettelemaan pehmeää laskeutumista.

Parkour on helppo aloittaa, sillä jokainen tekee sitä omalla tasollaan ja haastaa itseään sopivasti. Menemällä yli, ali tai väistämällä esteitä opitaan hallitsemaan omaa kehoa ja liikettä. Vaikka parkouria voi harrastaa missä ympäristössä tahansa, on Raikun koululle suunnitteilla Country parkourrata, joka motivoi kaikkia liikkumaan tekee aloittamisesta helppoa.

Raikun kyläkoulualuetta kehitetään nyt opetus- harrastus- ja virkistyskäyttöön. Parkouralueen lisäksi suunnitteilla on parhaillaan meneillään olevassa kehittämishankkeessa koulun pihaan hyötykasvitarha, pihakeittiö ja metsäpolun kattaminen. Kehittämishankkeessa selvitetään parhaillaan, mitä kukin toimenpide tulee maksamaan ja miten ne toteutetaan. Toiveissa on liikkumiseen innostava koulumetsä ja piha-alue, jonne on pääsee vapaa-ajalla näppärästi niin keskustasta kuin viereisiltä matkailukohteilta.

 

Terhi Kaskioja

Projektityöntekijä

Kangasalan ympäristö- ja yrittäjyyskoulun kannatusyhdistys ry

Kyy ry

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.