Näyttely: Vanhaa Luopioista huhtikuun ajan Arkissa

Melkein kuin Manhattanilla

Luopioisten kirkon maalausta noin 1920–luvun lopulla.

Olet ehkä nähnyt mustavalkoisen valokuvan työmiehistä, jotka nauttivat lounastaan Manhattanin katujen yllä? Sitä, jossa yksitoista miestä istuu rautapalkin päällä pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla New Yorkissa vuonna 1932? Jotain samaa tulee mieleen, kun katselee valokuvaa, jossa Luopioisten kirkkoa maalataan noin 1920-luvun lopulla: maalarit tekevät työtään ajankuvaan tyypillisesti ilman turvavaljaita ja kypäriä. Uskaliain maalareista seisoo tikkailla, jotka on aseteltu nykyajan mittapuiden mukaan melko huolettomasti kirkon kivirappusille. Mies keikkuu pitkien tikkaiden yläaskelmilla ja maalaa kirkon sisäänkäynnin yläpuolista osaa.

– Työturvallisuuteen suhtauduttiin tuolloin hieman eri tavalla kuin nykyään, Kari Laine Sydän-Hämeen Sukututkijoista naurahtaa.

Laine osoittaa toista valokuvaa, jossa ollaan kattotalkoissa Rautajärven työväentalolla. Kuvassa pitkä rivistö työmiehiä istuskelee huolettomasti keskeneräisen talon katonharjalla.

– Jollakin tavalla nämä kaksi kuvaa ovat vaikuttavia. Ne piirtävät niin hyvin ajankuvaa sekä Luopioisista että laajemminkin yhteiskunnasta, Laine miettii.

Kuvat aineistoa tulevasta historiikista

Kuvat Luopioisten kirkosta ja Rautajärven työväentalosta ovat osa Vanha Luopioinen kuvina -näyttelyä, joka on esillä Pälkäneen pääkirjasto Arkissa huhtikuun ajan. Näyttelyn järjestää Sydän-Hämeen

– Idea näyttelystä syntyi noin vuosi sitten, kun Pälkäneellä ideoitiin Suomi 100 -juhlavuotta porukalla eri tahojen kesken, Kari Laine kertoo.

Sukututkijat yhdessä Kukkia-Seuran kanssa.

Esillä on kaikkiaan 40 valokuvaa, jotka kertovat elämästä Luopioisissa 1900–luvun viiden ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Aiheita on mukana laidasta laitaan: kuvissa hoidetaan karjaa, tehdään rakennustöitä, uitetaan tukkeja, esitellään kulkuvälineitä ja tehdään kauppaa. Mukaan mahtuu myös potrettikuvia merkkitapahtumista sekä ansaittuja pyhäpäivien lepohetkiä. Maisemat ja kylänäkymät eri puolilta pitäjää täydentävät kertomusta.

Näyttelyn valokuvat ovat osa Luopioisten itsenäisyyden ajan historian kirjoittamisen yhteydessä kerättävän Luopioisten Aineistopankki -verkkosivuston sisältöä. Sydän-Hämeen Sukututkijoiden ja Kukkia-Seuran hanke Luopioisten historian kirjoittamiseksi kunnan itsenäisyyden ajalta 1868–2006 alkoi kolme vuotta sitten, ja tavoitteena on historiakirjan julkaiseminen loppuvuodesta 2019.

– Hankkeen yhteydessä on digitoitu toista tuhatta valokuvaa ja paljon muutakin aineistoa Luopioisista. Aineistoon voi tutustua verkko-osoitteessa aineistopankki.wordpress.com, Laine vinkkaa.

Näyttelyn valokuvat on valittu laajasta aineistosta siten, että aihepiirit olisivat mahdollisimman monipuolisia ja että mahdollisimman moni kylä olisi kuvissa edustettuna.

Vanha Luopioinen kuvina -näyttely 6.–30.4. Pääkirjasto Arkki. Kehätie 4, Pälkäne. Näyttely on osa Pälkäneen Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>