Uusi yritys: Minnan Arkiapu aloitti toimintansa

Apua arkeen – ja juhlaankin

Minna Vuorinen-Ojanperä haluaa auttaa erityisesti toimintakykynsä huonontumisesta kärsiviä, vielä kotonaan asuvia asiakkaita.

– Kyllä minua saa viikonlopputöihinkin kysyä, jos vaikka juhliin tarvitaan tarjoilijaa. Pääosin haluaisin kuitenkin työskennellä arkena, tuore yrittäjä Minna Vuorinen-Ojanperä suunnittelee.

Minnan Arkiapu on jo toteuttanut ensimmäiset keikkansa siivoamalla ja auttamalla muissa kotiaskareissa asiakkaiden kotona.

– Teen kaikkia kotitöitä, missä vain apua tarvitaan. Teen ruokaa, leivon, siivoan, pesen pyykkejä, käyn kaupassa ja tarvittaessa lähden mukaan lääkärikäynnille tai muille asioille. Minulla on hygieniapassi ja kokemusta kahvilatoiminnan pyörittämisestä. Kodinhoidosta minulle on kertynyt kokemusta muutaman kymmenen vuoden ajalta, neljän lapsen äiti ja neljän lapsenlapsen isoäiti nauraa.

 

Edullista palvelua ikäihmisille

Minnan Arkiavun toimialueena ovat Luopioinen ja Pälkäne. Pääkohderyhmänä ovat kotonaan asuvat, avun tarpeessa olevat ikäihmiset.

– Verottaja mahdollistaa palvelujen myymisen ja ostamisen ilman arvonlisäveroa, mikäli toimintakyky on alentunut iän tai sairauden vuoksi. Tätä mahdollisuutta monikaan ei tiedä, Minna Vuorinen-Ojanperä pahoittelee.

Minnan Arkiapu täyttää ne kriteerit, joita palveluntarjoajalta vaaditaan. Arvonlisäverottoman myynti edellyttää myös sitä, että asiakkaan ja palveluntarjoajan välille on laadittu palvelusuunnitelma ja -sopimus.

Arvonlisäverottomuuden lisäksi yksityisen palveluntarjoajan kotona tekemä sosiaalityö saattaa oikeuttaa myös kotitalousvähennykseen, mikäli muut vähennyksen edellytykset täyttyvät. Verottaja tulee siis reilusti vastaan yksityisen avun hankkimisessa kotona asuvalle, toimintakyvyltään alentuneelle henkilölle.

– Minä haluan auttaa ihmisiä selviytymään vaikeista tilanteista. Tällaisia ovat esimerkiksi väsyminen pienten lasten kanssa, toipuminen leikkauksesta, muistisairaus tai uupuminen omaishoitajana, Vuorinen-Ojanperä tietää.

Hän kuitenkin korostaa, ettei sulje pois muitakaan asiakasryhmiä.

– Kyllä minä riennän avuksi muillekin tarpeen mukaan, hän hymyilee.

 

Uudelleen yrittäjäksi yli viisikymppisenä

Minna Vuorinen-Ojanperällä on hyvin monipuolinen työkokemus maatilan emännöinnistä ravintolan siivoukseen. Yrittäjänäkin hän on toiminut, kahteen eri otteeseen.

– Kouluttauduin 1990-luvun puolivälissä kampaajaksi ja pidin omaa kampaamoa kotonani kolme vuotta. Sitten minulla puhkesi allergia, joka estää värjäysten ja permanenttien teon. Pelkkää hiusten leikkausta voin kyllä tehdä asiakkaiden luona, hän sanoo.

Toisen kerran Vuorinen-Ojanperä aloitti yrittäjänä vuonna 2003, kun hän perusti Onkkaalaan kahvila Suklaapusun. Sen tarina päättyi seuraavan vuoden lopulla yrittäjän jalkaleikkaukseen ja väliaikaiseen kieltoon tehdä seisomatyötä. Tämän jälkeen Vuorinen-Ojanperä hakeutui töihin toisen palvelukseen.

Kahdeksan viime vuotta työtä pelkäämätön nainen on ollut miehensä Pasi Ojanperän työparina kattotyömailla. Ruumiillinen työ korkeilla paikoilla on kuitenkin vähitellen alkanut tuntua raskaalta ja ajatus jostakin uudesta, omasta työstä on kypsynyt hänen päässään viimeisen vuoden aikana.

– Rohkaistuin laittamaan asioita eteenpäin, kun elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen kannusti lehdessä tulemaan juttusilleen pienenkin idean kanssa, Vuorinen-Ojanperä kertoo.

Minnan Arkiapu aloitti toimintansa maaliskuun lopulla.

– Tätä työtä teen sydämelläni. Tavoitteeni on jatkaa tässä työssä ainakin nämä viimeiset kymmenen vuottani työelämässä, Vuorinen-Ojanperä kaavailee.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>