Talkoot: Ehostus jatkuu ylä-ja alakerrassa, sisällä ja ulkona

Honkala uudistui sisäisesti

Petri Vesanen (vasemmalla) ja Erkki Hyöki visioimassa, miten palokunnan torviseitsikon soittimet sijoittuvat Honkalan seinälle.

Aitoon Honkalassa on alkuvuodesta sudittu pensseleillä ja rullailtu teloilla oikein tosissaan, kun juhlatalon salille ja kahviotiloille on maalattu uutta ilmettä. Sekaan on mahtunut hiomakoneen vongutusta ja muuta sisätilojen pintaremontin synnyttämää ääntä.

–Asiakkailta saadun palautteen perusteella salin väritys muutettiin paremmin juhlasomistuksiin sopivaksi. Alaosaltaan vaaleanvihreät ja ylempää keltaiset seinät olivat hankalasti yhdistettävissä morsianten ja synttärisankareiden mieliväreihin, kertoo taloa omistavan Aitoon VPK:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Hyöki.

Seinät saivat alaosan paneeleihinsa harmaansävyisen värin ja keltainen korvattiin valkoisella. Äkkikuulemalta tylsät värit raikastivat tilojen ilmettä ja sopivat neutraaliutensa ansiosta yhteen monien sävyjen kanssa. Yksi seinistä sai valkoisen sijaan pintaansa punaisen tehostevärin.

–Tehosteseinälle ripustettiin Printscorpion toteuttama, Eetu Järvisen suunnittelema suuri kangasprintti Kirkastusjuhlien aikaan otetusta Honkalan alueen ilmakuvasta. Palokuntaperinteistä muistuttamaan samalle seinälle tulee vielä seitsemän vaskipuhallinta, jotka olivat aikoinaan VPK:n puhallinseitsikon instrumentteina, Hyöki hehkuttaa.

Honkalan kahviotilat saivat remontissa uuden puukuvioisen lattiapinnoitteen. Keittiötilojen ulkopuolinen seinä vuorattiin mummonmökkityyliin punaisella paneelilla. Salin vanha puulattia hiottiin ja öljyttiin uudenveroiseen kuntoon.

Honkalan sali uusissa väreissään ja lattia hiottuna tanssikuntoon. Kuva Eero Mäki-Mantila.

Muutoksilla lisää käyttöä

Lattian kunnostus oli pienten sähkö- ja putkitöiden ohella ainoa työ, missä käytettiin ulkopuolisia tekijöitä. Kaikki muu tehtiin tyypilliseen aitoolaistyyliin talkoilla.

–Talo rauhoitettiin vuokrauskäytöltä huhtikuun alkuun asti, mutta työt edistyivät sen verran ripeästi, että maaliskuuksi voitiin ottaa jo tilaisuuksia, joita sitten tulikin yllättävän runsaasti, kehuu Hyöki talkooväkeä, jota heilui hommissa kaikkiaan nelisenkymmentä henkeä.

Erityisen paljon vapaaehtoisia löytyi nuoremmista, jotka taas todistivat, että talkoohenki elää ja voi hyvin edelleen. Suuren panoksen talkoisiin antoi myös uskollinen Kirkastusjuhlakävijä, tamperelaisen Amanda´s Eye -sisustussuunnittelufirman yrittäjä Manta Viitakoski, joka yhdessä Sallamaari Kunnarin kanssa vastasi remontin suunnittelusta.

Vaikka talkootunteja on kertynyt jo useita satoja, ei Honkalan yläkerta ole vielä Hyökiä tyydyttävässä kunnossa. Etenkin paikan murheenkryyni akustiikka askarruttaa yhä.

–Salissa kaikuu niin pahasti, että asialle tehdään vielä parannuksia ennen kesän juhlasesonkia, Hyöki lupaa.

Akustiikkaongelman totesi myös talvella paikalla käynyt alan asiantuntija. Hänen neuvojensa pohjalta seinien ja katon kovia pintoja pehmennetään huokoisilla elementeillä. Kun ääniaaltojen kimpoilu pinnasta toiseen vähenee, saadaan esimerkiksi talossa esitettävä musiikki kuulijoiden korviin selkeämpänä ja miellyttävämpänä.

–Tulevaisuudessa toteutettaviksi jäävät vielä nykyistä tunnelmallisempi valaistus ja tilanjakajat, joilla voidaan muunnella taloa paremmin erikokoisiin tilaisuuksiin soveltuvaksi. Kevään mittaan siirrytään välillä talon ulkopuolelle ja pyritään tekemään viime kesänä aloitettu ulkomaalaus loppuun kahden jäljellä olevan seinän osalta, suunnittelee Hyöki.

Isosta kiinteistöstä eivät saneerauskohteet lopu kesken. Jos Luoja suo, eli mikäli Kirkastusjuhlat sujuvat odotusten mukaisesti, saatetaan ensi syksynä uudistaa myös Honkalan alakerran ravintolatilaa. Amanda´s Eyen suunnitelmat alakerran muuttamisesta entistä pubimaisemmaksi musiikkiklubiksi ovat jo odottamassa toteuttajaansa.

Hyöki kertoo, että muutoksilla pyritään nostamaan Honkalan käyttöastetta nykyisestään. Talon pääasiallisia käyttäjiä ovat häiden ja muiden perhejuhlien järjestäjät.

–Tulevan kesän varaustilanne onkin varsin hyvä. Viikonloput ovat yhtä lukuun ottamatta varattuja aina syyskuun puoliväliin asti. Vuoden 2018 kesällekin on jo muutamia varauksia. Muina vuodenaikoina olisi hyvin tilaa vaikka musiikkitapahtumille, joita viime syksynä jo varovasti kokeiltiinkin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?