Varhaiskasvatuksen maksut hoitoaikaperusteisiksi

Pälkäneellä siirrytään ensi syksynä hoitoaikaperusteiseen laskutukseen. Sivistyslautakunta päätti asiasta kokouksessaan pääsiäisen alla. Kunnan varhaiskasvatuksen päällikön Juha Forsmanin mukaan muutoksella tavoitellaan entistä asiakaslähtöisempää palvelua, johon on ohjannut osaltaan myös tuore varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki.

Jatkossa käytössä on kuusi maksuluokkaa, jotka nousevat portaittain hoitotuntien määrän mukaan. Esimerkiksi 121–140 tunnin kokonaishoitoaika kuukaudessa merkitsee maksua, joka on 80 prosenttia kokoaikaisen hoidon kuukausimaksusta.

Kuuden maksuluokan perustuessa jatkossa kuukaudessa käytettäviin hoitotunteihin poistuu käytöstä nykyinen järjestelmä, jossa täyden kuukauden lisäksi on ollut mahdollista valita hoitopäivien määräksi kymmenen tai viisitoista päivää.

Uuden käytännön arvioidaan olevan käyttäjille nykyistä oikeudenmukaisempi, koska palveluista veloitetaan todellisen käytön mukaan. Hoitoaikaperusteisuuden on myös arvioitu palvelevan osa-aika- ja vuorotyötä tekeviä paremmin kuin kokonaisiin hoitopäiviin perustuvan järjestelmän.

– Ensimmäisen kerran tämän käyttöönotosta on minulta kysytty varmaan kaksi vuotta sitten, mutta olemme halunneet mennä vaiheittain. Nyt mobiilisovellusjärjestelmä, johon siirryimme puolisentoista vuotta sitten, on muutosta varten kohtuullisen hyvässä kunnossa, Forsman kertoo.

Hänen mukaansa tutkimukset kertovat hoitoaikaperusteisuuden vähentävän hieman päivähoidon käyttöä ja kunnalle kertyviä päivähoitomaksuja.

– Sillä on myös vaikutuksensa varhaiskasvatuksen toiminnan laatuun. Muutoksella tavoitellaan myös toimintakulttuurin, pedagogiikan ja pienryhmätoiminnan kehittämistä, Forsman arvioi.

Yksittäisen kuukauden tuntiylityksestä peritään toteutunutta tuntimäärää vastaava maksu. Jos perhe ei pysty pitämään sovitusta kiinni ja sovittu tuntimäärä ylittyy kahdesti peräkkäin, rukataan sopimusta oikeaan maksuluokkaan perustuvaksi. Sopimus tehdään aina vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Perhepäivähoidossa kahta alinta maksuluokkaa ei ole käytössä; hoitajien palkkaus riippuu osittain heidän hoitamiensa lasten hoidon laajuudesta, eikä perhepäivähoitajien palkkaa haluta leikata.

Lisäksi perhepäivähoidossa käytössä olleista hyvityspäivistä luovutaan elokuun alussa. Lapsille on määritelty varahoitopaikat niihin tilanteisiin, joissa perhepäivähoitaja ei ole käytettävissä. Aiemmin perheet ovat saaneet hyvitystä kuukausimaksusta, jos lapsi on esimerkiksi perhepäivähoitajan sairastumisen vuoksi jäänyt kotihoitoon.

Kerhotoimintaan ja tilapäiseen hoitoon ei ole tulossa muutoksia.

Ensi syksyn päivähoito- ja kerhopaikat ovat haettavissa toukokuun puoliväliin asti.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>