Pälkäne TT 2017: Kankaanmaalla pärisee 7. toukokuuta

Vanhat kilpapyörät tulevat taas

Huhtikuun alkupäivinä Pälkäne Classic Racingin miehet Markku Laaninen (vasemmalla), Pekka Kaukonen, Hannu Laaninen ja Hannu Liesilä vasta fiilistelivät Kankaanmaan radalla. Toukokuun alussa koneet käynnistetään.

Pälkäneläinen moottoriurheilufriikki Hannu Laaninen puuhasi toissa vuonna kotikuntaansa Kankaanmaan teollisuusalueelle vanhojen kilpamoottoripyörien näytösajon. Urakka oli valtava, joskin Laanisen silloinen pesti kunnan kulttuurituottajana hieman helpotti työtä.

Ensikertalaiselle myös epäonnistumisen riski oli suuri, mutta se kannatti ottaa. Suhteillaan Laaninen sai mukaan paljon kuskeja ja kalustoa. Aurinkoinen sunnuntai hoiti loput, ja tapahtumasta kehkeytyi menestys. Arviolta ainakin tuhat ihmistä saapui aistimaan menneiden vuosikymmenten kilparatsujen ääniä ja tuoksuja.

Uusintaa ei lähdetty ahnehtimaan heti seuraavana vuonna, mutta tänä keväänä Pälkäne TT palaa osana Suomi 100 -tapahtumien kirjoa. Siksipä ei voi välttyä kysymästä Laaniselta, mikä sai lähtemään moiseen yritykseen uudelleen.

–Kun se pörinä on pienenä pään sekoittanut, ei siltä pääse vanhempanakaan pakoon. Katselin, että lähitienoille ei ole tulossa vastaavia tapahtumia, joten pakkohan se oli lähteä tekemään, vastaa Laaninen uteluun.

Laaninen luonnehtii näytösajoa, jossa ei varsinaisesti ajeta kilpaa, liikkuvaksi museoksi.

–Tarkoitus on ilmentää vanhaa kilpa-ajokulttuuria, sen tunnelmia, vanhoja kilpapyöriä ja mahdollisuuksien mukaan vanhoja legendaarisia kuskeja.

Tähtikuljettajista mukaan on saatu ainakin aikoinaan jopa Giacomo Agostinille Imatralla kampoihin laittanut Jocke Ryhänen Hämeenlinnasta ja oriveteläistä vauhtisukua edustava Topi Vainio, joka voitti jo 1950-luvulla Pyynikin ja Jyväskylän Harjun kilpailuja. Unohtaa ei pidä myöskään pälkäneläistä Jouni Lehtimäkeä, moninkertaista Classic Racingin Pohjoismaiden mestaria.

–Pyöristä kenties tarunhohtoisin on tällä kertaa 1950-luvun puolivälistä oleva Norton Manx 500, jolla rallimies Simo Lampisen isä, suksitehtailija Raine Lampinen ajoi voittoja mennen tullen. Lampisen viimeinen kisa tällä pyörällä oli Pyynikin MM-lähtö vuonna 1962. Nyt sillä ajaa pyörän nykyinen omistaja Reijo Hietanen, Laaninen selvittää.

Tapahtumien kulku

Näytösajon isä Hannu Laaninen aikoo tällä kertaa ajaa myös itse.

Vapun ja äitienpäivän välisenä sunnuntaina vietettävä urheilujuhla starttaa kello 10, kun Jaakko Pohjola Oy:n talleilla sijaitseva varikko avataan yleisölle. Siellä voi tutustua kuljettajiin ja pyöriin, kunnes ajot alkavat kello 12 veteraanimoottoripyörien paraatilla. Tähän ei-kilpapyörien paraatiin Laaninen toivoo mukaan myös paikallisia vanhojen pyörien omistajia. Ilmoittautua voi sähköpostilla osoitteessa palkanett@gmail.com tai puhelimitse Laaniselle (044-5750 681).

Ensimmäinen kilpapyörien lähtö on oman kylän Pälkäne Classic Racing, jossa myös vierailevat tähtikuljettajat ajavat. Sen jälkeen seuraavat 2-tahtiset, sivuvaunuluokka ja 4-tahtiset. Tauon jälkeen kaikki 4 lähtöä ajavat vielä toiseen kertaan.

Rata on kahden vuoden takaa tuttu 1,4 kilometriä pitkä lenkki, jossa lähtö ja maali ovat Pälkäneen Putki & Puhaltimen kohdalla. Siitä ajetaan ampumaradan risteyksen ohi kohti Tammetin hallia, jonka nurkan kohdilta käännytään Purkupoikien ohi kohti maalia. Putken & Puhaltimen pihassa on myös kilpailukeskus, josta löytyvät ruoka- ja juomapalvelut sekä yleisö-WC. Vastaavat yleisöpalvelut ovat myös varikolla.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. 5 euron pysäköintimaksulla pyritään kattamaan osa järjestäjien kuluista. Kaikki parkkipaikat ovat Aapiskukon puoleisessa päässä, Epaalan koulun risteyksen lähellä ei ole pysäköintimahdollisuutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?