Veteraanijuhla: Pälkäneen juhlassa nähdään kooste paikallisten reserviläisten 25 vuoden takaisesta suurproduktiosta

Veteraaneja kunnioitetaan sota-ajan muistoin

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Pälkäneen reserviläiskerhot järjestävät kansallisen veteraanipäivän juhlan ohjelman. Juhla toteutetaan yhteistyössä kunnan kanssa, ja sitä vietetään Nuijantalossa torstaina 27. huhtikuuta kello 18.30. Kahvitarjoilu aloitetaan 17.45.

Veteraanijuhla on kaikille tarkoitettu avoin kansalaisjuhla, jonka ohjelma palauttaa mieliin ajat, jolloin Suomen itsenäisyys oli ankarimmin uhattuna.

Juhla on rakennettu käyttäen hyväksi tuttua paikallista taitoa. Esiintymässä ovat muun muassa Aimo Kokkola, Pyry Vaismaa ja Korsukööri. Juhlapuheen pitää Pälkäneellä varttunut varatuomari Antero Oksanen aiheesta Isämme siellä jossakin.

Kuljetusta veteraaniväelle voi tiedustella Luopioisten suunnalla Kari Saariselta (0400 237 239) ja vanhan Pälkäneen suunnalla Vesa Mellavuolta (040 722 1629).

 

 

Muistatko paikallisen Tuntemattoman?

 

Käsiohjelma Tuntemattoman sotilaan uusintaesityikseen helmikuussa 1993 maksoi 50 markkaa.

Veteraanijuhlan ohjelmaan sisältyy noin 10 minuutin pituinen videokooste Pälkäneen reserviläisten 25 vuoden takaisesta näytelmäproduktiosta Tuntematon sotilas, joka esitettiin ensimmäisen kerran Nuijalla Suomen 75-vuotispäivänä 6. joulukuuta 1992.

Näytelmän ohjasi ja dramatisoi suoraan Väinö Linnan romaanin tekstistä teatterin ammattilainen, näytelmäpiirin opettaja Sirkku Veilahti, mutta näyttelijöinä olivat pelkästään paikalliset voimat: parikymmentä reserviläistä sekä lottia ja muita sivuosia esittäneet näytelmäpiirin naiset, jotka toimivat myös tarinan kertojina.

Läheskään kaikilla esiintyjillä ei ollut harrastajateatteri- tai muuta esiintyjätaustaa, mutta näytelmän tenhovoima vei vähitellen mukanaan jokaisen. Tekijät itsekin hämmästyivät joukkonsa innostusta ja sitoutuneisuutta noin puolentoista tunnin pituiseen valtavasti vaativaa työtä vaativaan esitykseen.

– Monet meistä olivat näyttämöllä melkein ensimmäistä kertaa mutta yltivät silti komeisiin suorituksiin. Sellaisillekin, jotka olivat paljon esiintyneet, Tuntematon merkitsi jotain erityistä. Minulle jäi mieleen esimerkiksi, miten hyvä Rokka Antti Loippo oli, ja Kalevi Koivisto sai paljon kiitosta Lehdon roolista, muistelee itse luutnantti Kariluotoa näytellyt Pälkäneen Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Vesa Mellavuo.

Vanhalaa esittänyt Aimo Kokkola puolestaan vastasi kitaroineen esityksen elävästä musiikista.

Näytelmän lavastus rakennettiin autenttisesta materiaalista – muun muassa naamioverkot lainattiin Parolannummen varuskunnasta, ja muuta tavaraa saatiin lainaksi Tuntemattoman sotilaan toisen elokuvaversion ohjanneelta Rauni Mollbergilta, Panssarimuseosta ja Kangasalan reserviläisiltä.

Harvinainen tapahtuma oli Pälkäneellä hyvin odotettu ja yleisöryntäys sen mukainen. Itsenäisyyspäivän esitykseen oli varattu 250 istumapaikkaa, mutta lehtitiedon mukaan nelisensataa ahtautui lopulta mukaan, ja noin sata oli pakko jättää ulkopuolelle.

Tuntemattoman sotilaan toivotut uusintaesitykset järjestettiin helmikuussa 1993.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?