Anssin kauppa: Kaupan avajaiset keräsivät pitkät jonot

Aitoon juhlapäivä

Sirkka Ahonen oli Anssin kaupan ensimmäinen asiakas.

 

Eskarit ilahduttivat jonottajia laulullaan.

– Tämä on juhlapäivä Aitoolle, Sirkka Ahonen sanoo.

Perjantaina avanneen Anssin kaupan ensimmäinen asiakas tietää, miten paljon lähikauppa helpottaa elämää. Kesko sulki Aitoon Siwan maaliskuun lopussa, ja kaupattoman kuukauden ajan Ahonen asioi Luopioisissa. Se ei ole kovin yksinkertaista autottomalle ihmiselle.

– Kauppa pysyy ja pärjää, kun sitä käytetään, Sirkka Ahonen, Ritva Varvas ja Irja Tuominen muistuttavat kaikille kyläläisille.

Anssin kaupan ovelle kertyi avajaispäivänä jonoa.

Kolmikko vakuuttaa, että heistä tulee Anssin kaupan kanta-asiakkaita. Ensimmäisen kauppareissun perusteella valikoimat vaikuttivat kattavilta.

– Kodin putkimiestäkin löytyi, kun juuri sattui putket menemään tukkoon. Mutta nyt oli väkeä niin paljon, että täytyy toisella kerralla hakea osa tavaroista.

Suomen pienin Siwa muuttui uuden kauppiaan myötä M-kaupaksi. Sirkka Ahoselle ketjulla ei ole merkitystä, kunhan tarvittavan saa läheltä. Myös uudet aukioloajat keräävät ymmärrystä.

– Tällaisessa kylässä oli ihan älytöntä pitää kauppaa auki iltakymmeneen saakka.

 

Koululaiset arvostavat nuudelivalikoimia

Alex Laine, Taru Kuosa ja Mikko Rintala käyvät Anssin kaupassa parhaimmillaan monta kertaa päivässä.

Aitoon kaupan kanta-asiakkaisiin kuuluvat myös naapuritontin koululaiset. Anna Tapion koulu on sisäoppilaitos, jossa suuri osa oppilaista asuu viikot. Kaupaton kuukausi muutti koulun arkea.

– Onneksi jotkut assut hakivat kaupasta karkkia ja koululla toimi myös oppilaiden mässy-yritys, kangasalalainen Alex Laine, lahtelainen Taru Kuosa ja sastamalalainen Mikko Rintala sanovat.

Ysiluokkalaiset uskovat pärjäävänsä kaupan voimin viimeisen koulukuukauden. Ensivaikutelman perusteella myymälästä löytyy kaikki olennainen.

– Tärkeintä ovat hyvät nuudelivalikoimat. Ja suklaata ja sipsejä pitää tietenkin löytyä. Joskus me innostutaan paistelemaan myös jauhelihaa tai pekonia.

Sitä kolmikko ei vielä osaa sanoa, missä muodossa kauppa jää kulkemaan koululaisten kielessä.

– Käydäänköhän nyt Anssilla, ämmässä vai Kukkosen kaupassa, kolmikko miettii.

Siitä he ovat kuitenkin vakuuttuneita, että kaupassa käydään, ja parhaina päivinä monta kertaa.

 

Kahvilla poikettaisiin avajaisten jälkeenkin

Elintarvikemyymälän avaamiseen liittyy valtava määrä paperiasioita, hoidettavaa ja muistettavaa. Sydän-Hämeen Lehdestä kauppiasuralle hypänneelle Anssi Kukkoselle kaikki on uutta, mutta samassa myymälässä eri ketjun kauppaa pitäneille Kalle Vainiolle ja Erja Viukarille hieman tutumpaa.

Uusi kauppa saatiin pystyyn kuukaudessa, ja avajaisissa kaikki oli valmista, vaikka kylmäkuorma tuli vain hieman ennen ovien aukeamista ja korttimaksupääte piti lainata palokunnalta, kun posti hukkasi tilatun laitteen.

Kaupan ovelle kertyi jo hyvissä ajoin ennen pitkä jono, ja lisää väkeä virtasi niin, että avajaispäivänä jonotettiin lähes tauotta. Kylän miehet vitsailivat, että kauppajonoon tarvittaisiin eväät ja toivoivat, että kahvia saisi avajaisten jälkeenkin.

– Kesäksi kannattaisi järjestää ulos muutama tuoli, kun kauppa on sen verran pieni.

Tuore kauppias Anssi Kukkonen pakkasi asiakkaiden ostoksia.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?