Kuorestus: Pienen kalan suuri tapahtuma veti väkeä koleudesta huolimatta

Kalastuskausi käyntiin viileästi

Jos ei vielä täysin tutuksi, mutta ainakin jonkin verran aiempaa tutummaksi voi katsoa kuoreen tulleen taas viime viikonloppuna. Näin voisi ainakin päätellä siitä yleisömäärästä, jonka – pikkuisen kokonsa vuoksi – roskakalan mainetta pitkään kantanut kala toi ympärilleen rakentuneeseen Kalastus alkaa Kaivannosta -tapahtumaan.

Lahdentien varteen pysäköityjen autojen jono venyi kanavalta parhaimmillaan aina Kaivannon sairaalalle asti kylmästä illasta huolimatta. Illan hämärtyessä uskaliaimmat kaivoivat haavinsa esiin ja syöksyivät kuorejahtiin; pienet kalat nousevat kanavaa pitkin kutemaan isoina parvina jäiden lähdön aikaan.

Toki muutkin kalalajit kuin kuore pääsivät illan aikana esille. Esimerkiksi kalankäsittelynäytöksissä pääosassa oli kuha, ja jokavuotisessa tietokisassa tavoiteltiin viiden eri särkikalan tunnistamista.

Roineen-Mallasveden-Pälkäneveden ja Längelmäveden kalastusalueiden järjestämässä tapahtumassa tarjottiin maistiaisten ja Seppo Soittilan harmonikan sävyttämien kalajuttujen lisäksi kalastustietoutta. Uusi kalastuslaki, joka astui voimaan viime vuonna, toi muutoksia muun muassa lupajärjestelmään ja määräyksiin vapaa-ajan kalastajien käyttämistä pyydyksistä.

Entiset valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu yhdistettiin yhdeksi valtion kalastonhoitomaksuksi. Tällä luvalla voi kalastaa yhdellä vavalla koko Suomen alueella – pois lukien erityiskalastuskohteet ja vaelluskalavesistöjen koski- ja virtakohteet, kuten Kaivannon kanava.

Roineen-Mallasveden-Pälkäneveden kalastusalueen isännöitsijän Päivi Pyyvaaran mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että lupia on lunastettu odotettua vähemmän.

– Tämä tarkoittaa sitä, että vesialueen omistajille tulevat varat laskevat noin 38 prosenttia. Varat ovat ensisijaisesti pois kalavesien hoidosta, hän arvioi.

Myös kalojen määriteltyihin alamittoihin kirjattiin muutoksia lain uusimisen yhteydessä. Pirkanmaalla rasvaeväleikatun taimenen alamitta laski 50 senttimetriin ja rasvaevällinen taimen rauhoitettiin kokonaan. Kuhan alamitta nousi 42 senttimetriin, mutta osalle kaupallisista kalastajista myönnettiin tähän kolmen vuoden siirtymäkausi. Lisäksi vapaa-ajan kalastajien verkkokalastusta rajoitettiin, ja onginta kiellettiin kokonaan vaelluskalavesistön koski- ja virtapaikoissa, joissa se ei ole enää mahdollista edes vesialueen omistajan luvalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?