
Pitkän linjan sosialidemokraatit Elina Lintunen ja Raimo Ohtonen uskovat, että maltilliseen ruohonjuuritason politiikkaan.
Pälkäneen työväenjärjestöjen vappuaamun kukkienlaskutilaisuus vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille on nykyään melko hiljainen ja eleetön tilaisuus, jonka molempien työväenpuolueiden paikallisosastot järjestävät vuorovuosin.
Työväen marssi ei pienellä joukolla kajahda kauas, mutta punaisten muistokiven edessä syvänpunainen kukkalaite loistaa pitkän matkan päähän muuten vielä paljaalla ja värittömällä hautausmaalla.
Samalla tavalla työväenaatteessa on yhä verevyyttä, kunhan se pääsisi kunnolla esille, uskoivat seppeleenlaskun tänä vuonna järjestäneen Pälkäneen Sos. dem. -yhdistyksen sihteeri Elina Lintunen ja jäsen Raimo Ohtonen.
He totesivat, että työtä pitää jatkaa yhä samantapaisten asioiden puolesta, joiden tähden toverit perustivat puolueen paikallisosaston 110 vuotta sitten.
– Nälkä ei ole kadonnut edes tästä maasta, vieläkään. Leipäjonoja riittää, Raimo Ohtonen totesi.
Lisää maltillista näkyvyyttä
Väitetään, että koko Euroopan näkökulmasta sosialidemokraattista liikettä vaivaa johtajuusvaje. Aatteella ei ole kirkasta kärkeä eikä sellaisia levittäjiä, jotka kilpailisivat radikaalien populistiryhmien kanssa.
– Me olemme ennen kaikkea asiainhoitopuolue. Yltiöpopulismin sijasta olemme tuoneet esille ruohonjuuritason asioita, Ohtonen pohdiskeli.
– Meidän olisi silti syytä olla paikallisesti jotenkin enemmän näkyvissä. Ehkä pitäisi lähteä torille muulloinkin kuin vaalien edellä, Elina Lintunen lisäsi.
Perinteisesti oikeistopainotteisella Pälkäneellä vasemmistopuolueet menestyivät äskeisissä kuntavaaleissa kohtalaisen hyvin: SDP sai lisäpaikan ja Vasemmistoliitto oli lähellä saada kaksi edustajaa valtuustoon.
– Se on hyvä tulos, sillä sosialismi ei ole nyt oikein trendikästä, Lintunen arvioi.
Pälkäneläiset yhdistysaktiivit uskoivat, että rauhallisen ja sovittelevan politiikan vuoro tulee. Kun radikaalit liikkeet ovat aikansa keränneet kannattajia ja kärjistäneet politiikkaa, vastavoimaa aletaan kaivata.
Niin kävi Suomessa jopa vuoden 1918 sodan jälkeen, jolloin itsenäisen maan ensimmäisiin lakeihin hyväksyttiin kapinoivan työväen vaatimia asioita. Sitä tuskin olisi saatu aikaan ilman sekä vasemmisto- että oikeistopuolueiden maltillisimpia ja sovinnonhaluisimpia voimia.
– Sosialidemokratiaan kuuluu vakaa kiihkoilematon toiminta, asioiden hoitaminen pitkäjännitteisesti. Sellainen on aikaisemmissakin historian vaiheissa kantanut pitkälle ja luulen, että sen aika koittaa taas ennen pitkää, Ohtonen uskoi.
Viimeisimmät kommentit