Pälkäne TT: Kaksi- ja kolmipyöräiset valtaavat Kankaanmaan katuradat sunnuntaina

Takavuosien legendoja ja klassikkopyöriä

 

Kolminkertainen Pohjoismaiden mestari Jouni Lehtimäki on mukana Pälkäne TT:ssä.

Kankaanmaan teollisuusalue muuttuu jälleen sunnuntaina 7.5. moottoriradaksi. Toista kertaa ajettava Pälkäne TT kerää puolitoista kertaa enemmän pyöriä kuin ensimmäinen tapahtuma kaksi vuotta sitten.

Mukaan on ilmoittautunut yli 80 vanhaa kilpapyörää ja niiden mallin mukaan tehtyä kopiota. Vanhin viivalle asettuva kisakone on Husqvarna vuodelta 1931. Sen lisäksi mukana on muutama muukin 1930- ja -40-luvun pyörä.

Entisaikojen mestarit syttyvät helposti, kun saavat vetää ajohaalarit päälle. Näytösajoissa säälitään kuitenkin hieman vanhoja pyöriä: jokaisen lähdön kärjessä ja hännillä kaasuttelee järjestäjien asettama johtopyörä. Ne säätelevät vauhtia sen verran, ettei näytösajossa aiheudu vaaratilanteita.

Näytösajossa ei kuitenkaan körytellä, sillä tuulenhalkojillakin on bensaa suonissaan. Kaksipyöräisten lähdöissä keulilla vuorottelevat Hannu Lehtimäki ja Pekka Kaukonen. Kaksi vuotta sitten suuren suosion saanutta sivuvaunuluokkaa tahdittavat Anssi ja Raija Krank Ruutanasta.

 

Nähtävää radan varressa ja varikolla

Keväällä 2015 ensi kertaa ajettu Pälkäne TT keräsi Kankaanmaalle jopa tuhat katsojaa. Risiiniöljyn tuoksussa ja moottorin jyrinässä viihtyneet isät ja pojat toivoivat, ettei tapahtuma jäisi kertaponnistukseksi. Myös kisakuskit tykkäsivät vauhdikkaasta tapahtumasta ja 1,4 kilometrin katuradasta, jonka varrella on loivia mäkiä ja sopivasti kurveja, joissa saa nojata asvalttiin.

Toiveet on kuultu, ja toinen Pälkäne TT järjestetään entistä isompana. Yleisö pääsee katuradan varressa ja varikolla seuraamaan poikkeuksellisen läheltä vanhojen pyörien vauhtia ja virittelyä. Tänä vuonna tapahtuma tarjoaa erityisen harvinaista herkkua, sillä se on Pirkanmaan ainoa näytösajo vuonna 2017.

Lähtölippu heilahtaa sunnuntaina puolilta päivin, mutta yleisön kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Kello 10 Pohjolan hallien tuntumassa aukeavalla varikkoalueella voi jututtaa vanhoja mestareita, jotka esittelevät auliisti kisakalustoaan ja muistelevat takavuosien kisajuttuja. Pälkäneellä pääsee poikkeuksellisesti seuraamaan myös kuljettajakokousta, joka järjestetään normaalikisan tapaan tuntia ennen lähtöä.

 

Lemmikit kotiin ja tulpat korviin

Lähtöviivalla moottorit jyräytetään käyntiin puolilta päivin. Päivän aloittaa vanhojen pyörien paraati. Sen jälkeen paikalliset kuskit sekä kunniavieraat kaasuttelevat Pälkäne Classicin. Mukaan on kutsuttu takavuosien tähtikuskeja, muun muassa Topi Vainio, Jouko ”Jocke” Ryhänen sekä Raine Lampisen vanhalla Nortonilla ajava Reijo Hietanen.

Niiden jälkeen radan valtaavat kaksitahtiset kilpapyörät, sivuvaunupyörät ja nelitahtiset kilpapyörät omissa lähdöissään. Kilpapyöräluokissa ajetaan kaksi noin kymmenminuuttista jaksoa, joten kaikkiaan moottorin jyrinää kestää reilun kahden tunnin ajan.

1,4 kilometrin katurataa kierretään myötäpäivään. Parhaat katsomot löytyvät kunnan jäteaseman, Purkupoikien sekä Pälkäneen Putken ja Puhaltimen kohdalla sijaitsevista pääkatsomoista. Niihin järjestetään myös äänentoisto. Yleisöä pitää toissavuotiseen tapaan tapahtumien tasalla Kari Rannanautio.

Kisakoneiden äänet ovat sen verran ärhäkät, että lemmikkieläimet kannattaa jättää kotiin ja lapsille varata korvatulpat.

 

Tauno Nurmen hengessä

Pälkäne TT kunnioittaa Tauno Nurmen muistoa. Puoli vuosisataa sitten SM-kisoissa menestystä niittänyt Pälkäneen yhteiskoulun opettaja tunnettiin sekä TT-kuskina että kilpapyörien rakentajana.

Radalla nähdään arvokkaita ja harvinaisia takavuosien kisapyöriä. Niistä osa on alkuperäisiä, osa vanhojen pyörien mallin mukaisesti tehtyjä replikoita. Esimerkiksi Taisto Saarion Benelli 500 on tarkka kopio Jarno Saarisen aikanaan ajamasta tehdaspyörästä. Kankaanmaalla Benellin sarviin asettuu Jocke Ryhänen.

Pälkäneen näytösajoon saadaan mukaan monia takavuosien legendoja. Talven aikana kalustoaan rassanneet ja eri puolilta Suomea Pälkäneelle kokoontuvat kuskit näkevät melkoisesti vaivaa tapahtuman eteen.

Erityiskiitoksen tapahtuman pääjärjestäjä Hannu Laaninen antaa Kankaanmaan yrityksille ja muille tapahtuman sponsoreille sekä Aitoon VPK:lle, joka hoitaa ensivaste- ja järjestysmiestehtäviä.

– Kirkastusorganisaatiolla on radiopuhelimet ja lähes kaikki muukin tarvittava. Siksi on upeaa, kun aitoolaiset ovat hengessä mukana, Laaninen kiittelee.

Tapahtuman järjestää Suomen Veteraanikilpamoottoripyöräkerho SVKMK yhteistyössä Pälkäneen kulttuuritoimen kanssa. Pälkäne TT kuuluu Suomi 100-juhlavuoden tapahtumiin Pälkäneellä. Kaikki kuskit saavat tapahtumasta muistomitalin.

 

 

Ohjeita katsojalle

Aikataulu: Pälkäne TT -näytösajo kaasutellaan sunnuntaina 7.5. kello 12 alkaen. Neljässä kilpaluokassa (Pälkäne Classic, kaksitahtiset, nelitahtiset ja sivuvaunut) ajetaan kaksi noin 10-minuuttista lähtöä. Päivä alkaa vanhojen pyörien paraatilla, joten kaikkiaan reilun kahden tunnin aikana ajetaan yhdeksän lähtöä.

Rata: 1,4 kilometrin katurata lähtee Kankaanmaantieltä Pohjolan hallien edustalta. Rata kiertää myötäpäivään Yrittäjäntien ja Kankaanmaan lenkkiä.

Opastus ja saapuminen: Paikalle on opasteet Lahdentieltä. Autot ohjataan Kankaanmaalle eteläisen eli Aapiskukon puoleisen risteyksen kautta, sillä Pälkäneen Putken ja Puhaltimen risteys on suljettu. Se toimii kisapäivän ajan pelastustienä. Kankaanmaalle voi saapua myös Taustialantien kautta.

Liikenne ja pysäköinti: Kankaanmaan Yrittäjäntie ja Kankaanmaantie on sunnuntaina 7.5. suljettu liikenteeltä kello 10–17. Kankaanmaan yritysten pihoista on järjestetty maksullista pysäköintitilaa. Maksuton pysäköinti löytyy noin kilometrin kävelymatkan päästä Aapiskukon hiekkakentältä. Invapysäköinti on varikon tuntumassa.

Katsomot: Kunnan jäteaseman, Purkupoikien sekä Pälkäneen Putken ja Puhaltimen kohdalla sijaitseviin pääkatsomoihin rakennetaan äänentoisto. Kisaa voi seurata muuallakin radan varressa, kunhan noudattaa varovaisuutta ja järjestysmiesten ohjeita. Kiellettyjä paikkoja ovat ulkokurvit, koska ulosajotilanteissa pyöriä ei ehdi väistää.

Maksut: Pälkäne TT on maksuton tapahtuma, mutta rahaa kannattaa varata pysäköintiin ja kanttiiniin.

 

 

Pälkäne TT:n rata suljetaan liikenteeltä kello 10 ja yleisöltä noin varttia ennen starttia, joten katsomoihin kannattaa hakeutua ajoissa.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?