Honkalassa harjoitellaan sydäniskurin käyttöä

Aitoon Honkalassa on mahdollisuus harjoitella defibrilaattorin eli sydäniskurin käyttöä torstaina 11.5. Sydäniskuria – arkikielessä defiä – käytetään elottoman ihmisen elvytyksessä yhdessä painelu- ja puhalluselvytyksen kanssa.

Iskurista on merkittävää hyötyä elvytettävälle, jos sitä päästään käyttämään nopeasti, kertoo kouluttaja Pirjo Mattila SPR:n Hämeen piiristä.

– Aikuisella elvytettävällä toipumisennuste paranee 50–75 prosenttia, jos iskuria päästään käyttämään alle viiden minuutin kuluttua sydämen pysähtymisestä, hän kertoo.

Sydäniskurista johdettavalla tasavirtasähköiskulla pyritään lopettamaan sydämen pysäyttänyt rytmihäiriö.  Elvytys aloitetaan, kun ihminen on todettu elottomaksi eli kun häntä ei pystytä herättämään eikä hän hengitä. Ensimmäisenä on tehtävä hätäilmoitus.

Sydäniskurin käynnistämisen jälkeen laite neuvoo, miten pitää toimia. Laite tunnistaa sydämen rytmin ja antaa sähköä vain tilanteessa, jossa sitä voi antaa.

Honkalassa harjoitellaan torstaina peruselvytystä ja maallikoiden käyttöön tarkoitettujen sydäniskureiden käyttöä. Honkalaan on hankittu myös oma sydäniskuri.

Aitoon SPR:n järjestämä koulutus on kaikille avoin. SPR järjestää koulutuksen yhteistyössä Aitoon VPK:n kanssa. Koulutus alkaa torstaina 11.5. kello 18. Tervetuloa!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?