Tornien taisto: Konkarit löysivät 50 lajia, samalla avattiin valokuvanäyttely

Päivän lämpö toi pääskypisteet

Pohtiolammen lintutornista on avarat näkymät. Jouko Alhainen (vas.) ja Olli Lehtimäki tarkistavat, tulisiko läheisellä kosteikolla viihtyviä vesilintuja näkyviin.

Tornien taiston avaustunti oli antelias Pohtiolammen lintutornissa Kangasalla viime lauantaina havaintokisajoukkuetta pitäneelle konkarijoukkueelle. Aamuviiden ja -kuuden välillä nähtiin tai kuultiin jo 33 lintulajia.

Laulurastas lensi aivan tornin läheltä, kiurun liverrys kuului heti kättelyssä ja kymmenkunta suokukkoa ylitti Pohtiolammen kosteikot pohjoista kohti lentäessään. Havainnot saatiin pikaisesti myös muun muassa valkoviklosta, kalatiirasta ja tiklistä. Ja tietenkin lukuisista tavallisemmista lajeista.

Paikan teemalintu sääksi varmistui sillä, että kaukoputki käännettiin vajaan puolentoista kilometrin päässä olevan pesäpuun suuntaan. Risupesässä oli jo käynnissä haudonta. Kyseisen pesän vallannut sääksipari oli tänä keväänä aikaisimpia lajinsa edustajia Kangasalla. Se tuli maisemiin jo huhtikuun alussa.

 

Tukkasotka piilotteli pitkään

Olli Lehtimäen, Juhani Koivun, Risto Mattilan ja Jouko Alhaisen muodostama Pandion-joukkue oli mielissään selkeästä säästä, mutta kovemmaksi yltynyt tuuli hieman haittasi äänihavainnointia. Alhainen oli jo kuulevinaan käen kukuntaa, mutta asiaa ei saatu varmistettua. Valtakunnallisessa Tornien taistossa havainto hyväksytään pisteeksi, jos joukkueesta vähintään kaksi jäsentä näkee tai kuulee lintulajin.

– Eipä ole vielä nähty tuossa kosteikossa eilenkin olleita tukkasotkaa ja punasotkaa. Ehkä uivat näkyviin jossain vaiheessa, Alhainen uumoili.

– Lähistöllä on ollut muuten parkissa jo monta viikkoa metsähanhiparvi. Kevät on myöhässä, ja jos ei säätila ala lämmetä, tänä vuonna saattaa Pirkanmaalla varmistua pitkästä aikaa metsähanhen pesintä. Pesimävietti on niin vahva, että jos kylmyys viivästyttää pohjoisemmaksi siirtymistä, saattaa näillä seuduin alkaa tapahtua.

Pohtiolammella oli toinenkin joukkue. Lohikeitto-niminen ryhmä päivysti niin sanotussa kosteikkotornissa. Siellä oli havaittu Pandionin kaipailema tukkasotka jo hyvissä ajoin. Metsäviklokin pistäytyi tornin edustalla. Pandion sai toki myöhemmin kisan aikana näkökontaktin tukkasotkaan.

 

Aurinko toi pääskyt

Iltapäivällä yhden aikaan päättyneessä taistossa Lohikeitto sai kirjattua merkinnät 53 lintulajista, eli saldo oli 3 enemmän kuin Pandionilla, jonka havaintokertymisvauhti hidastui tällä kertaa avaustunnin jälkeen poikkeuksellisen paljon.

Pandion sai lopulta okulaareihinsa sekä haarapääskyn että räystäspääskyn. Niitä ehdittiin kaivata viimeistäänkin siitä asti, kun Juhani Koivu varhain aamulla sai toniin puhelun tuttavaltaan, joka johti omaa joukkuettaan Oulun seudulla Paltamossa.

– Koskaan ennen siellä ei kuulemma ole tornin edustan kosteikot olleet jäässä kisalauantaina. Luntakin on paljon. Mutta tästä huolimatta siellä oli heti aamulla lennellyt haarapääsky. Mistähän se saa syötävää? No, onhan se sinänsä arktinen laji, Koivu pohdiskeli.

Aurinkoiseksi muuttuneen päivän lämpö oli armollinen, ja Pohtiolammella merkittiin siis lopulta pisteet kotiin kahdestakin pääskylajista. Sananparren mukaisesti kesän voi katsoa saapuneen, vaikka lämpötilat eivät sen puolesta paljon puhukaan.

Tornien taistossa oli Sydän-Hämeen alueelta mukana muitakin joukkueita. Pälkäneellä Tykölänjärven pohjoispään tornista havaittiin 77 lintulajia ja Kukkolan Vähäjärven tornista 66. Kuhmalahden Yli-Kirjamon tornista saatiin 59 lajimerkintää ja Sahalahdella Helmikkalan pihatornista 49. Koko maan ykköstorneissa lajihavaintoja kertyi toista sataa.

 

Revontulet loimuavat

Lintuhavaintokisan kanssa samana päivänä Pohtiolammella tapahtui muutakin. Risto Mattilan ottamista revontulikuvista koottu valokuvanäyttely avattiin kahvila-ravintolassa. Kuvat ovat esillä useita kuukausia.

– Kuhmalahti on hyvä paikka kuvata revontulia, koska siellä ei ole paljonkaan valosaastetta. Suosikkipaikkani on Maljastenlahti, Mattila jutteli.

Maljastenlahden maisemissa on napattu näyttelyn erikoisinkin otos. Siinä näkyy revontulien lisäksi valopallo, jonka sai aikaan sähkölinjaan lentänyt joutsen.

Osa esille nostetuista kuvista on otettu Pohtiolammen kala-altaiden läheisyydessä. Suurimmassa osassa näkyy revontulia, mutta muitakin yökuvia on mukana.

– Aikavalotuksen kesto on ollut kuvasta riippuen muutamasta sekunnista 30 sekuntiin asti, Mattila esitteli.

Tällaista ei liene osunut monenkaan valokuvausharrastajan kohdalle. Kun Risto Mattilas valokuvasi 18.3. 2015 aamuyöllä Kuhmalahdella revontulia, joutsen sattui samaan aikaan lentämään sähkölinjaan ja aiheuttamaan valopallon. Mattila löysi kuolleen joutsenen vielä samana yönä tapahtumapaikalta. Tämäkin kuva on esillä Pohtiolammella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?