Kiitos Mymmelille kauniista kirjoituksesta

Kiitos sinulle Mymmeli koskettavasta Hautamuistomerkkejä-kirjoituksestasi Mummon murinat –palstalla Sydän-Hämeen Lehdessä 26.4.2017. Kivennapalainen-lehti oli herättänyt sinut miettimään evakkoina Hämeeseen muuttaneiden perheiden sukuhautojen kohtaloita. Luovutetuilta alueilta evakkoon lähteneiden sukuhaudat jäivät lopullisesti rajan taakse jatkosodan jälkeen ja vasta 1960-luvulla entisillä kotiseuduilla oli mahdollisuus vierailla. Kannaksen kylien hautausmaista monet olivat jo tuolloin lohduttomassa kunnossa, aikoinaan jo taisteluiden raunioittamia ja myöhemmin hoitamattomina puskittuneita. Viipurissa osa Ristimäen luterilaisesta hautausmaasta samoin kuin sen vieressä sijainneet muiden uskontojen hautausmaat ovat jääneet kauppakeskuksen alle.

Kannaksen kylien hautausmaat eivät kuitenkaan unohtuneet karjalaisilta. Lukuisat pitäjäseurat ovat mahdollisuuksien mukaan viime vuosina panostaneet omien kirkkomaidensa kunnostamiseen. Tämä tehdään aina paikallishallinnon kanssa sopien ja tästä yhteistyöstä on monella paikkakunnalla virinnyt muutakin positiivista kanssakäymistä suomalaisten ja venäläisten välille. Kannaksella nykyisin asuvat venäläisethän ovat sinne muualta muuttaneita tai sodan jälkeen sinne asutettuja, ja heillä on nyt herännyt kiinnostus asuinpaikkansa historiaan.

Isäni perheen sukuhaudat jäivät Muolaaseen, Kivennavan naapuripitäjään. Muolaassa käytiin Talvisodan aikana joulukuusta 1939 aina helmikuuhun 1940 saakka ankaria taisteluja juuri kirkon mäellä ja hautausmaan alueella. Kirkko raunioitua täysin, mutta hautausmaata pitäjäseura on ansiokkaasti kunnostanut. Sinne sadat muolaalaiset suvut joka kesä kokoontuvat viettämään yhteistä vainajien muistojuhlaa.

Kerrot Mymmeli, kuinka sinun kaukaisetkin sukulaisesi haluavat tulla kuvatuiksi suvun muistokivien äärellä. Kannakselaisille tämä on harvoin mahdollista, Muolaassakin lähes kaikki hautakivet ovat kadonneet tai hajonneet sirpaleiksi tykkitulessa. Onneksi puuttuvat osat paikataan tarinoimalla ja muistelemalla menneitä polvia ja heidän elämänvaiheitaan. Ja siinä lajissa kannakselaiset ovatkin vertaansa vailla.

Leena Korppoo

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>