Hanke: Pälkäne ja Kangasala kehittävät yhdessä Laipan reitistöjä

Kohennusta Laipan markkinointiin

Elina Heinonen aloitti työt Laipan reitistöjen kehittämiseksi huhtikuuna alussa. Alkuvaiheen tärkeimpänä työtehtävänä oli reittien kiertäminen maastossa.

Laipanmaa on upea retkeilykohde, jonne mahtuisi paljon nykyistä enemmän kävijöitä. Pälkäneen ja Kangasalan kunnat toivovat alueen vetävän matkailijoita puoleensa. Kunnat ovat tänä vuonna käynnistäneet yhteisen hankkeen Laipan reitistöjen kehittämiseksi.

– Hanke sai alkunsa, kun olin yhtä aikaa Kangasalan kunnan elinkeinoasiamiehen, Irene Suhosen kanssa Voimaa Pirkanmaan Matkailuun -hankkeen reittiluokittajakoulutuksessa. Saimme siellä paljon ideoita ja jalostimme ne hankkeeksi, Pälkäneen kunnan elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen kertoo.

Rahoitus hankkeelle tulee kahdelta Leader-ryhmältä: Pirkan Helmeltä ja Kantrilta, sillä hakijoina olivat Kangasalan ja Pälkäneen kunnat yhdessä.

 

Reitit ja oheispalvelut kartoitetaan alkajaisiksi

Elina Heinonen aloitti työt Laipan reitistöjen kehittämiseksi huhtikuuna alussa. Alkuvaiheen tärkeimpänä työtehtävänä oli reittien kiertäminen maastossa.

Vetäjä hankkeelle löytyi Pälkäneen kunnantalolta, sillä aiemmin ympäristönsuojelu- ja rakennusvalvontatehtävissä avustanut Elina Heinonen omaa sopivan koulutuksen ja hyvää pohjaa viedä hanketta eteenpäin.

– Olen aiemmalta koulutukseltani hortonomi ja nyt opiskelen ympäristösuunnittelijaksi kestävän kehityksen koulutusohjelmassa Hämeen ammattikorkeakoulussa. Opinnoistani puuttuu enää opinnäytetyö, Heinonen kertoo.

Hanke käynnistyi huhtikuun alussa ja se jatkuu vuoden 2018 alkupuolelle.

Ensimmäisiä toimenpiteitä hankkeessa ovat olemassa olevien reittien sekä lähiseudun matkailu- ja oheispalvelujen kartoitus. Myös reittien kuntoa ja kunnostuksen tarvetta arvioidaan. Huoltotoimenpiteiden tueksi on tarkoitus toteuttaa vuosikello.

Heinonen on ensi töikseen tutustunut Laipan reitteihin ja luontoon paikan päällä.

– Viihdyn itse Laipanmaassa todella hyvin. Vaihteleva maasto ja hiljaisuus ovat mielestäni siellä parasta. Pienikin kävely siellä saa minut hyvälle tuulelle, Heinonen hymyilee.

Hänen suosikkikohteitaan ovat Pihtilammen ympäristö, reitti Sappeesta Särkijärven laavulle sekä Elamonjärven rannalla sijaitseva laavu.

Vain paikan päällä kulkemalla voi nähdä maaston ja reitit retkeilijän silmin. Kulkiessa tulee samalla mieleen alueen kehittämisen kannalta hyviä ideoita.

 

Mobiilisovelliksia sekä uudet esitteet ja kartat

Maisemat ja hiljaisuus ovat Laipan valtteja. Reitistöjen kehittämishankkeessa kiinnitetään huomioita ainakin reittien merkitsemiseen ja tasoluokitteluun.

– Mahdollisesti toteutamme mobiilisovelluksia, jotka kertovat tarkemmin aleen erityispiirteistä, luonnosta, eliölajeista ja historiasta, Heinonen kaavailee.

Markkinoinnillisesti tärkeä toimenpide on tehdä reiteistä yhteensopivia Outdoors Finland -konseptin kanssa ja liittää reitistö osaksi verkostoa.

– Tämä saattaa Laipanmaan reitistöt laajemmin saataville ja kohde voi valikoitua retkikohteeksi myös kauempaa tuleville. Outdoor Finland mahdollistaa näkyvyyden myös Euroopassa.

Laipanmaan esite ja kartta on myös tarkoitus uudistaa.

– Uusi kartta valmistunee vuoden 2018 puolella. Tänä vuonna toteutamme kartoitukset sekä valmistelut karttaa varten. Samoin teemme reittikuvaukset ja muut Outdoor Finlandin edellyttämät toimet, Heinonen kertoo.

Hanketta johtaa ohjausryhmä, johon kuuluvat Suhosen ja Koivisto-Virtasen lisäksi Pälkäneen kunnan liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola, Kangasalan kunnan puutarhuri Jari Järvinen, toimitusjohtaja Jouko Poukkanen Deltarec Oy:stä sekä edustajat molemmista rahoittajatahoista.

Ohjausryhmän lisäksi hankkeeseen kootaan suunnitteluryhmiä, joihin kutsutaan maanomistajia ja alueen yrityksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?