Minustako au pair? – Aupparin pieni infopaketti

Eräs pitkäaikaisista unelmistani on käymässä toteen. Lähden kesäkuussa au pairiksi Pohjois-Espanjaan.

Yleisesti au pairin tehtäviin kuuluu hoitaa perheen lapsia ja tehdä kevyitä kotitöitä palkkaa vastaan. Työnkuva saattaa vaihdella suuresti host-perheestä riippuen.

Joissain perheissä työ saattaa painottua lasten kaitsemiseen, kun taas toisaalla au pairia kaivataan enemmän siisteyden ylläpitotehtäviin.

Myös työstä saatava viikkopalkka on perhekohtaista, mutta se pyörii yleensä sadan euron molemmin puolin. Au pairin työnkesto vaihtelee kuukaudesta vuoteen.

 

Minustako au pair?

Au pairin työ on erittäin vastuullista ja se vaatii kärsivällisyyttä. Au pairista tulee osa perhettä, hän asuu perheen kanssa saman katon alla ja huolehtii host-lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

Kaikki perheet eivät vaadi aikaisempaa lastenhoitokokemusta, mutta au pairin on hyvä osata edes lastenhoidon perusteet. Lasten iästä riippuen au pairin tulee osata vaihtaa vaippoja, valmistaa ruokaa, siivota jälkiä, keksiä leikkejä niin ulkona kuin sisälläkin, auttaa läksyissä ja olla läsnä.

Jos au pairiksi aikovalla ei ole aikaisempaa kokemusta lapsista, tai kodin yleisestä ylläpidosta, olisi parempi jättää lähtemättä. Tämä säästää niin hakijan, kuin perheenkin aikaa ja vaivaa. Hakijan on hyvä olla 18-vuotias ja omistaa ajokortti.

 

Miten päästä au pairiksi?

Au pairiksi voi hakea erilaisten järjestöjen kautta tai yksityisesti nettisivujen välityksellä. Järjestöt etsivät sinulle sopivan perheen ja huolehtivat mahdollisista viisumeista, lennoista, sekä muista matkajärjestelyistä. Tästä syystä ne ovat usein kalliita.

Jos järjestöille ei haluta pulittaa pitkiä pennejä, voidaan paikkaa hakea muun muassa aupairworld.com:in kautta. Löysin oman host-perheeni tätä kautta. Sivustolle luodaan oma profiili, missä hakija esittelee itsensä. Profiilin luotuaan sivusto etsii hakijan ehtoihin sopivia perheitä.

Perheet ja au pairit voivat ottaa yhteyttä puolin ja toisin. Kun toivotunlainen yhteys syntyy, osapuolet sopivat yleensä Skype-haastattelun.

Haastatteluun kannattaa valmistautua hyvin. Haastattelussa au pairin on hyvä saada selville tärkeitä kysymyksiä, kuten esimerkiksi kuka maksaa lennot, palkan suuruus ja mitä perhe odottaa au pairilta.

Lisäksi on hyvä miettiä, mitä host-perhe saattaisi kysyä hakijalta itseltään ja keksiä näihin vastaukset etukäteen. Ei kannata lupautua heti ensimmäiseen perheeseen, vaan etsiä itselle parhaiten sopiva perhe.

 

Mitä tehdä ennen lähtöä?

Kun sopiva perhe on löydetty, on aika varata lennot, huolehtia vakuutuksista, sekä mahdollisista viisumeista.

Viisumia tarvitaan muun muassa Yhdysvaltoihin ja Australiaan mentäessä. Yhdysvaltoihin au pairiksi ei voi mennä lyhyemmäksi aikaa kuin vuodeksi.

Kirjoittaja on pälkäneläislukiolainen.

Jotkut perheet maksavat au pairille tämän lennot, toiset vain menon tai paluun, mutta au pair saattaa joutua maksamaan lentonsa itse. Tämä on hyvin perhekohtaista ja siksi asiaa kannattaa kysyä perheeltä etukäteen.

Tulen raportoimaan matkani kulkua paikan päältä ja käsittelemään muun muassa kulttuurieroja, sekä au pairiutta ylipäätään.

Jos kiinnostuit au pairina olemisesta, voit itsekin etsiä hiukan erilaisempaa kesätyökokemusta ulkomailta! Euroopan sisällä työskentely on helppoa ja tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää hyväksi.

 

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>