Kudontatyöt täydensivät Hannulan henkeä

 

Helmi-Riitta Poussa (vasemmalla) esittelee työtään Salme Salolle.

Näyttelytyöt olivat luontevasti esillä Hannulassa.

Hannulan talo tarjosi hienot puitteet Sappeen kudontapiirin näyttelylle.

– Ihan niin kuin nämä olisi juuri nostettu esille talon kaapeista ja piirongin laatikoista, Irma Jäppi huomauttaa silmäillessään Hannulan talon pirttiin ja muihin huoneiseen levittäytynyttä käsitöiden näyttelyä.

Jäpin luonnehdinta kuvaa osuvasti sitä harmonista kokonaisuutta, minkä muodostivat kudontatyöt taustanaan vanhan ajan huonekalut vanhassa maalaistalossa.

Sappeen kudontapiiriläiset olivat asetelleet töitään esille Hannulassa luontuville paikoille. Tuolipeitteitä nojatuoleissa, shaaleja niiden selkämyksillä, kahden istuttavassa keinutuolissa ja päästä vedettävän sängyn peitteeenä. Käsipyyhkeet oli ripustettu pirtin seinän naulakkoon, leipäkoriliinat omille paikoilleen pikkukoreihin. Pirtin pitkä pöytä oli peitetty liinoilla.

Hienoihin puitteisiin sijoitettu taidokkaiden käsitöiden näyttely oli avoinna vapunaattona ja vapunpäivänä. Hannulan ulko-ovi kävi vilkkaasti, sillä vieraskirjaan kertyi päivien aikana 67 nimeä.

Saori-kangasta

lankojen lopuista

Saori-kudonnaiset ovat siitä hyviä käsitöitä, että niihin voi upottaa muista töistä jääneitä, kaappeja täyttäviä tähdelankoja.

– Langat ovat niitä, mitä kotoa keräsin, loppuja, Helmi-Riitta Poussa kertoo kutomansa saori-kankaan aineksista.

Saori-kankaan tekee erityiseksi sen kutominen kahdesta suunnasta, jolloin työn keskiosaan saadaan muodostettua kuvio. Saori-tekniikalle on ominaista, ettei työtä etukäteen suunnitella, vaan siitä tulee sellainen kuin tulee. Vapaa kudontatapa ei tunne virheitä.

Poussan oma, näyttelyssä esillä ollut saori-kangas on odottanut ompelua jo parisen vuotta kaapissa rullalle käärittynä.

– Liiviä olen siitä itselleni ajatellut. Verhoonkin siitä riittää sen lisäksi, hän suunnittelee 2,5 metriä pitkän kankaan hyödyntämistä.

Muiden Sappeen kudontapiiriläisten tavoin myös Helmi-Riitta Poussa oli tuonut näyttelyyn useita töitä. Saori-kankaan lisäksi häneltä oli muiden muassa shaaleja ja poppanatyyny. Kaikkia töitä sai katsomisen lisäksi myös hypistellä.

– Nämä ovat kyllä niin hienoja käsitöitä, ettei koskea uskalla, kehui Aitoosta näyttelyyn tullut Irma Jäppi ja kohdisti sanansa erityisesti lumihiutalemallilla tehtyihin liinoihin.

Jäpillä itselläänkin on käsin kudottuja liinoja kotona. Hän varjelee liinoja sotkeutumisen pelossa niin, että ne harvoin päätyvät käyttöön pöydille.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?