Kuplia puhkomassa

Maahanmuuttokeskustelu on tehnyt näkyväksi kahtiajakautunutta maailmaa. Ihmiset elävät oman ryhmänsä muodostamassa kuplassa, eivätkä tiedä toisesta maailmasta.

Sosiaalinen media, netin keskustelupalstat ja valeuutiset ovat synnyttäneet ja voimistaneet kuplia. Niiden puhkaiseminen on osoittautunut vaikeaksi.

Ruusuisin lasein maailmaa katseleva uskoo, että rasisti oppii suvaitsevaksi, kun viisaammat vain jaksavat julistaa ilosanomaansa. Ylemmyydentuntoinen opettaminen saa kuitenkin kaivautumaan entistä syvemmin poteroihin ja kyseenalaistamaan kaiken virallisen median välittämän tiedon. Rasistit iloitsevat jokaisesta raiskauksesta ja terrori-iskusta, koska ne todistavat, etteivät heidän pelkonsa olleet aiheettomia.

Maailmassa on ennenkin oltu asioista eri mieltä. Nettimaailma kärjistää mielipide-eroja. Nokikkain kohdatessa vastakkainasettelu ei ole yhtä jyrkkä.

Nuorten elokuvakilpailun voittanut pälkäneläisnuorten Kehä3 –dokumentti tarjoaa toimivan reseptin kuplien puhkaisemiseen. Jos maaseudulla tuntuu, että kaupungissa eletään erilaisessa maailmassa, sinne voi lähteä katsomaan. Jos maahanmuuttajat tuntuvat omituisilta ja pelottavilta, heidät voi kohdata.

 

Maaseudun vahvuus on yhteisöllisyys. Mutta nuoren kuvakulmasta se on ehkä ärsyttävintä, että kaikki tuntevat toisensa. Juuri yhteisöllisyys saa heidät karistamaan pikkupitäjän tomut jaloistaan.

Kaikki kuvaa -elokuvakisan voittajadokumentissa Pälkäne toimii tuppukylän prototyyppinä. Siitä huolimatta tekijänelikko kuvaa kotikontujaan arvostavaan sävyyn. Parasta mainosta Pälkäneelle ovat tekijät itsessään. He todistavat, että paikkakunta kasvattaa poikkeuksellisen ajattelevia ja aikaansaavia nuoria.

Voittajadokkarin ideoinut, ohjannut, kuvannut ja leikannut Pyry Vaismaa oli jo joulun alla lähellä tulla valituksi Vuoden Pälkäneläiseksi. Aleksi Saari on esiintymislavoilta tuttu näyttelijä- ja muusikkolahjakkuus.

Iiro Moisio ja Eetu Rautanen kuuluvat monesta yhteydestä tuttuun nelikkoon. Yksi Sydän-Hämeen Lehden viime vuoden luetuimpia juttuja kertoi nelikon perustamasta jätkiksestä. Seurakunnan tyttökerhon poikaversio veti syksyllä niin paljon väkeä, etteivät kaikki meinanneet mahtua seurakuntatalolle. Myös Kotimaa -lehti raportoi Pälkäneen poikkeuksellisesta ongelmasta.

Yhdeksäsluokkalaiset lahjakkuudet kokevat parhaillaan dokkarissa kuvaamaansa kaupungin kutsua. Nelikosta kolme on hakeutumassa Tampereen erikoislukioihin, joissa voi panostaa muun muassa ilmaisutaitoon sekä matematiikkaan.

Pälkäneen kärsimä menetys on pienempi kuin nuorten kykyjen kokema hyöty. Vertaistensa joukossa he ammentavat toinen toisiltaan ja etenevät valitsemallaan uralla.

 

– Voisiko Eetusta ja Iirosta puhuttaessa sanat ”täydentää nelikkoa” korvata enemmin niin, että he ovat jo itsessään osa nelikkoa.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>