Muutos: Monisyinen päätös siirtää Pälkäneen vanhuspalvelut erilaiseen malliin

Harjutuuli tulee tiensä päähän

Pälkäne astuu vanhuspalveluissa uuteen aikaan. Kunnanvaltuusto päätti maanantaina lopettaa Harjutuulen vanhainkodin vuokrasopimuksen, mikä merkitsee vanhainkodin toiminnan päättymistä toukokuun loppuun 2018 mennessä.

Tarkoituksena on, että vanhainkodin lakkauttamisen jälkeen vanhukset saavat yhä enemmän palvelua koteihinsa ja kunta siirtyy käyttämään ostopalveluja. Rahaakin pitäisi järjestelyllä säästyä noin 735 000 euroa vuodessa, vaikka kotihoitoa vahvistetaan useilla työntekijöillä.

Harjutuulen toiminta ajetaan alas vähitellen.

Henkilöstöä ei irtisanota, vaan heille kyetään tarjoamaan töitä Pälkäneen ja Kangasalan muista toimipisteistä, kotihoidosta ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköistä. Ratkaisulle oli pidetty ovea avoinna jo hetken aikaa ja siitä syystä täytetty auki tulleita paikkoja vain määräaikaisina.

Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne esitteli valtuutetuille Harjutuulen lakkautussuunnitelmien taustoja, kuten vanhuspalvelulain vaatimusta palvelujen järjestämisestä ensisijaisesti kotiin. Tämä on muuttamassa suuressa määrin totuttuja toimintatapoja vanhuspalveluissa joka puolella Suomea.

– Suurten ikäluokkien ikääntyminen on taustalla isolle toimintatavan muutokselle, Lanne huomautti.

Kokoomusvaltuutettu Rainer Zeitlin ei ollut muutoksesta lähtökohtaisesti huolissaan.

– Niin tämä ei kuitenkaan voi mennä, että pannaan Harjutuuli kiinni ja mennään kuten ennenkin, hän korosti.

Kangasalla on jo käynnistetty kotisairaalatoiminta ja tehostettu kotikuntoutus.

– Puolustaisin vanhuspalvelujen järjestämistä uudella tavalla, palikat ovat meillä jo olemassa. Tämä olisi ehkä pitänyt tehdä jo ajat sitten, näki kehitystä työnsä puolesta läheltä seuraava Eveliina Hakala (kesk).

Zeitlin utelikin Hakalalta, ollaanko uusien toimintamallien kanssa jo lentokorkeudessa.

– Se on toinen juttu, Hakala tuumasi.

 

”Mieron tien” monta puolta

Linjaus ei ollut valtuutetuille yhtä helppo kuin asiasta yksimielisyyden löytäneelle kunnanhallitukselle. Päätös syntyi valtuustossa äänestyksen jälkeen äänin 19–7; Timo Ailio (sd) esitti Tom Hirmukallion (sd) kannattamana, että vuokrasopimusta jatkettaisiin toistaiseksi.

Puheissa nousi esiin huoli siitä, onko ratkaisun ajankohta järkevä ja ennen kaikkea siitä, joutuvatko vanhukset nyt ”mieron tielle” – joko heitteille omiin koteihinsa tai tutun vanhainkodin sijaan uppo-outoon yksikköön eri kunnan alueelle. Toisaalta nähtiin tarve omassa kodissa asumisen tukemiselle ja yksityisyydelle, jota usean hengen huoneissa ei pystytä vanhuksille tarjoamaan.

Marika Lanne myönsi, että Kangasalan on kunnioitettava taannoin tehdyn kilpailutussopimuksen etusijajärjestystä, jonka mukaan tehostettua asumispalvelua tarvitsevat vanhukset sijoitetaan ensisijaisesti Mikevan yksikköihin. Toisena nokkimisjärjestyksessä sopimuksessa on Attendo ja kolmantena Esperi Care.

– Asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmassa pystytään kuitenkin huomioimaan esimerkiksi omaisten läheisyys. Lisäksi Mikevan yksikkö Kangasalla on tällä hetkellä täynnä ja Pälkäneelle on valmistumassa Attendon yksikkö, Lanne muotoili.

Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne selvitteli Harjutuuleen liittyviä asioita muun muassa kokoomuksen Rainer Zeitlinille.

 

Useiden muuttujien yhtälö

Harjutuulen tilanne on ollut monimutkainen. Kiinteistön omistaa Pälkäneen kunta, joka vuokraa sitä palvelut tuottavalle Kangasalan kunnalle. Näin ollen Kangasala on ollut se, joka viime kädessä päättää vanhushuollon linjauksista. Maakuntauudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtymässä edelleen maakunnallisen toimijan hoidettavaksi. Varmuutta siitä, millaisella toimipisteverkolla tulevaisuudessa toimitaan, ei kuitenkaan vielä ole.

– Ensi vuonna on vielä meidän käsissämme, mitä kiinteistöllä tehdään, muistutti Tero Ahlqvist (ps).

Nykyisessä kuosissaan Harjutuuli ei olisi voinut enää jatkaa, vaan edessä olisi ollut hintava remontti. Uuden rakentaminenkin olisi tullut niin kalliiksi, ettei kunta olisi voinut ryhtyä siihen ilman tiukassa olevaa poikkeuslupaa. Joitakin yksityisiä toimijoita on jo ilmaissut kiinnostuksensa sote-kiinteistöjen, kuten Harjutuulen, hankkimiseen ja palvelujen järjestämiseen. Tiedusteluille ei ole Pälkäneellä juuri lämmetty.

Viime viikolla valtiovarainministeriö linjasi, että kuntien sote-kustannuksilla vuosina 2017 ja 2018 tulee olemaan pysyvä vaikutus valtionosuuksiin. Lanne laski, että jos muiden kuntien kustannustaso pysyisi ennallaan ja Kangasala satsaisi sosiaali- ja terveyspuoleen nyt miljoona euroa lisää, merkitsisi se jatkossa 600 000 euron vuosittaista pudotusta valtionavustuksiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?