Nykytilkkutaide: Marita Lappalainen esittelee teoksiaan lauantaina

Asun tässä lähellä

Marita Lappalainen: Omakuva (2001)

Asun tässä lähellä.

Keltaisessa talossa avautui perjantaina näyttely, jossa on esillä Marita Lappalaisen tekstiili-installaatio ja nykytilkkutaidetta. Näyttelyn päätyö on Tampereen Pispalan taloja kuvaava installaatio Asun tässä lähellä.

– Pispalan alkuperäinen rakennuskanta on itse tehtyä niin kuin teokseni käsin tehdyt talotkin. Työni on kunnianosoitus Pispalan rakentajille, niin entisille kuin nykyisillekin. Alkujaan Pispalan omaleimaisuus on syntynyt toisaalta siitä, että talot on ollut pakko rakentaa maaston mukaan, ja toisaalta siitä, että taloilla ei ole ollut standardipiirustuksia, vaan rakennuspiirustukset on legendan mukaan tehty Klubiaskin kanteen, Lappalainen sanoo.

– Minun Pispalani on rakennettu ilman piirustuksia ja lähes yksinomaan kierrätysmateriaaleista muun muassa rehtorin pellavaneuleesta, taiteilijan viitasta, runoilijan villapaidasta, kuvanveistäjän piposta, tuntemattomien tekijöitten pannulapuista ja villavaatteista. Työni kantaa monen ihmisen elämänhistoriaa ja on visuaaliselta asultaan yhtä moni-ilmeinen kuin Pispalakin.

Parikymmentä vuotta nykytilkkutaidetta tehnyt Marita Lappalainen on ja osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja saanut useita kansainvälisiä palkintoja ja kutsuja kansainvälisiin nykytilkkutaiteen näyttelyihin.

Lappalainen käyttää töissään pääasiassa kierrätysmateriaaleja.

– Valinta on eettinen, mutta sillä on myös sisällöllistä merkitystä. Vanhoissa tekstiileissä on ajan kerrostumia, jotka katsoja voi tunnistaa vaikkapa neuleitten kuvioista tai rikkinäisistä ja parsituista kohdista.

Marita Lappalainen esittelee tekstiilinäyttelyään lauantaisessa kesänavaustapahtumassa kello 10–15. Näyttely jatkuu 11. kesäkuuta saakka.

Yksityiskohta taoksesta Viesti (2008)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?