Vatsastapuhujalla on aina juttuseuraa

Oskari ja Simpanssi-Anssi ovat vatsastapuhuja Sari Aallon vakioseuraa. Kuva Aku Häyrynen.

Vatsastapuhuja Sari Aalto viihdyttää Pälkäneen kesänavauksessa apteekilla 20.5. Yhdessä työkaverinsa Simpanssi-Anssin tai Oskari-nuken kanssa Aalto vetää koko perheelle sopivan ohjelmanumeron ja esityksen jälkeen ihmetellään jättisaippuakuplia.

Vatsastapuhumisen Aalto aloitti nelisen vuotta sitten. Kutsumus huulia liikuttamattomaan puhumiseen tuli ”kuin salama kirkkaalta taivaalta”.

– Olin vauvan kanssa isän luona kylässä, ja tuli puhetta, että kaipaisin jotain tekemistä, kun vauva vain nukkuu. Isä oli juuri nähnyt kivan videon vatsastapuhujasta ja näytti sen minulle, Sari Aalto kertaa.

Aallon isä on taikuri Simo Aalto, jonka taikasanat ”Jokeri Pokeri Box” ovat jääneet useammankin ikäluokan mieleen Pikku Kakkosesta.  Isä kysyi, josko tämä voisi olla Sarin juttu, olihan hän työskennellyt ennen äitiyslomaa nukketeatterissa. Ajatus oli uusi ja outo. Naisella ei ollut mitään kokemusta tyylilajista sen enempää yleisönä kuin esiintyjänäkään, vaikka hän oli kiertänyt lapsuutensa huvipuistoissa isän mukana.

­ – Ryysäsin tietenkin heti nettiin ja pian sain juttuseuraa itsestäni, Aalto naurahtaa.

Aalto alkoi treenata äänteiden muodostamista huulia liikuttamatta vauvan kanssa päristellessä ja vaunulenkeillä. Mukana kulki pieni peili, josta Aalto tarkisti, ettei suu liiku. Lisäksi hän sai oppia alan suomalaiselta uranuurtajalta Ari Lauanteelta.

Illuusio ja lasten reaktiot kiehtovat

– Se illuusio ja taianomaisuus, kun nukke herää eloon, kiehtoo. Kun yleisön saa kiinni siitä, että se ajattelee lavalle kaksi ihmistä, vaikka toinen onkin nukke.

Aalto pitää myös esitysten yksinkertaisuudesta. On vain ihminen, nukke ja yleisö ilman teknisiä ”humputuksia”. Lisäksi nukke voi sanoa asioita, mitä ihminen ei voi. Varsinkin lapsia riemastuttaa, kun pieni Simpanssi-Anssi vedättää Aaltoa tai lipsauttelee vessajuttuja.

– Lapsilta saa välittömän palautteen. He hihkuvat, nauravat ja taputtavat, jos tykkäävät esityksestä. Se on aivan mahtavaa! Aikuisten esityksissä joku saattaa istua naama peruslukemilla, mutta tuleekin jälkikäteen vuolaasti kiittelemään, Aalto vertaa.

Lapsille ja koko perheelle suunnatut esitykset ovatkin Aallon osaamisen ydintä, suorastaan verenperintöä, vaikka hän esiintyy myös aikuisyleisöille.

– Navan alle ei mennä edes aikuisille suunnatuissa esityksissä, en ole mikään rääväsuu, Aalto rajaa.

Vauhtia uralleen Aalto sai viime syksynä päättyneestä Talent Suomi -ohjelmasta. Syksystä asti Aalto on tehnyt päätyönään vatsastapuhujan keikkaa. Hän nauttii monista keikkarutiineista: tavaroiden pakkaamisesta, uusien paikkojen näkemisestä, yleisön saapumisesta ja ihmisten kanssa juttelemisesta keikan jälkeen.

– Tämä on täydellinen diili. Viihdyn omissa oloissani, mutta minusta on hauskaa rikastuttaa elämää tapaamalla ihmisiä tai käymällä uusissa paikoissa.

Sari Aalto

- Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja.

- Valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

- Sijoittui toiseksi Talent Suomi 2016 -ohjelmassa.

- Isä taikuri Simo Aalto, serkku laulaja Saara Aalto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?