Lukuviesti: Anna Tapion koululla luettiin ääneen oppilaiden omia tarinoita

Pysähdy kuuntelemaan, keskity hetkeen

Roosa Lahtinen lukuvuorossa, vieressä omaa lukuvuoroaan odottaa Vili Tetri.

Anna Tapion koulun liikuntasalissa on hiljaista. Salin edustalla on lava, jolla istuu kahdeksasluokkalaisia monisteet käsissään. Vuorotellen he lukevat kuulijoille ääneen. Aamupäivän aikana kuullaan niin kauhua, dekkareita, scifiä kuin vähän romanttisempiakin tarinoita. Kuulijat salissa vaihtuvat tasaiseen tahtiin, kun joku lähtee tunnille ja joku toinen taas saapuu saliin. Lukeminen luo saliin kuitenkin rauhallisen ilmapiirin: ei ole minnekään kiire, nyt voi vain kuunnella tarinaa ja keskittyä hetkeen.

Anna Tapion koululla osallistuttiin torstaina lukuviestiin, joka liittyy Lastenkirjainstituutin Lukeva Pirkanmaa -hankkeeseen. Viesti kiersi aamupäivän aikana ympäri Pirkanmaata ja huipentui Tampereen Keskustorilla iltapäivällä järjestettyyn tapahtumaan.

– Meillä lukuviesti eteni siten, että kahdeksansien luokkien valinnaisen draaman oppilaat lukivat ääneen kahdeksasluokkalaisten äidinkielen tunneilla kirjoittamia tarinoita, opettaja Maria Helstola taustoittaa.

Nuoret suhtautuvat lukemiseen positiivisesti

Nuorten lukutottumuksia kartoittava Lukeva Pirkanmaa -kysely pirkanmaalaisille yläkouluikäisille nuorille ja heidän opettajilleen kertoi nuorten lukevan useilla alustoilla ja monimuotoista tekstiä. Asenteet lukemista kohtaan vaihtelevat suuresti, mutta moni pirkanmaalainen nuori suhtautuu lukemiseen kuitenkin positiivisesti.

9 A-luokan Eveliina Virtanen, Ploy Wongkham ja Susanna Laine kuuntelevat tarkkaavaisina.

– Minä luen aika paljon, eniten fantasiaa ja dekkareita. Lempikirjani on kuitenkin Ylpeys ja ennakkoluulo, Anna Tapion koulun yhdeksäsluokkalainen Eveliina Virtanen miettii.

– Minä luen eniten dekkareita, varsinkin Seppo Jokisen kirjoja, Eveliinan luokkakaveri Susanna Laine jatkaa.

– Minun taas tulee luettua jonkin verran dekkareita ja romaaneja, Ploy Wongkham lisää.

Lukuviestiin osallistuttiin myös Kangasalla, jossa lukuviestiä vietiin eteenpäin kolmen koulun voimin. Pohjan koulun 3-4-luokka luki ääneen kaikille halukkaille Kuhmalahden kirjastossa. Havisevan koulussa lukuviestiä luki oppilaskirjasto Liparin väki koulun aulassa, minkä jälkeen alkoi lukumaraton koulun salissa. Lukuviestiä vietiin eteenpäin myös Tursolan koulussa, jossa luettiin Jalmari Finnen Kiljusen herrasväki -kirjaa.

Lukeva Pirkanmaa on Pirkanmaan Kulttuurirahaston tilaama erillishanke, jonka vastuutahona on Lastenkirjainstituutti. Hanke esittelee pirkanmaalaisia, joita yhdistää rakkaus lukemiseen ja kirjoihin. #koskamäluen -mediakampanjassa pirkanmaalaiset, nuoria innostavat lukuesikuvat kertovat lukutottumuksistaan ja kutsuvat kaikki tekemään samoin. Esimerkiksi Anna Tapion koululla katseltiin torstaisen lukuviestin aluksi koko koulun väen voimin video, jolla jääkiekkoilija Pekka Saravo esitteli omia lukutottumuksiaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.