Jaossa 300 satulansuojaa

Kangasala kannustaa pyöräilemään – ainakin bussipysäkille

Kangasala on pitkien etäisyyksien kunta: esimerkiksi kuntalaisten tekemien työmatkojen keskipituus on yli 16 kilometriä. Siksi Kangasalan kunta kannustaa yhdistämään joukkoliikenteen ja pyöräilyn hyvät puolet pyöräilemällä bussipysäkille.

Monet kangasalalaiset tekevätkin jo niin. Helatorstaiviikolla se kannattaa erityisesti, sillä Kangasalantien varrella bussipysäkkien lähistölle pysäköityihin pyöriin jaetaan satulasuojia. Satulasuojat ovat kirkkaan punaisia ja varustettu ”Oikeus liikkua omin jaloin” -logolla. Suojia on jaossa yhteensä 300 kappaletta.

– Satulasuojien jaolla haluamme kiittää kaikkia bussipysäkeille pyöräileviä ja kannustaa kaikkia ainakin kokeilemaan pyöräilyn ja joukkoliikenteen yhdistämistä, kertoo pyöräilyasiamies Markku Lahtinen Kangasalan kunnasta.

Joukkoliikenteen ja pyöräilyn parempi yhdistäminen nostettiin esiin myös Kangasalan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmassa, jonka kunnanhallitus hyväksyi kesällä 2014. Kangasalantien bussipysäkkejä on varustettu pyöräkatoksin ja lisää katoksia rakennetaan mahdollisuuksien mukaan.

Nysse palvelee kangasalalaisia

Kangasalan kunnan joukkoliikenteen hoitaa nykyisin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenne, tuttavallisemmin Nysse. Tampereen seudun joukkoliikennejärjestelmä muuttui kesällä 2016 siten, että Tampereen seudun joukkoliikenne hoitaa koko kaupunkiseudun palvelut. Kaupunkiseudulla on kuusiportainen maksuvyöhykejärjestelmä. Näin Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Orivedellä, Pirkkalassa, Tampereella, Vesilahdella ja Ylöjärvellä on yhtenäiset liput, ikäryhmät sekä lippuetuudet. Kuntarajoilla ei ole enää merkitystä. Samalla lipulla voi tehdä matkat koko seudun alueella.

Muutos oli merkittävä parannus Kangasalan joukkoliikennetarjontaan, sillä Kangasalan sisäiset liput halpenivat muutoksen myötä.

– Vaikuttaa siltä, että muutos on otettu hyvin vastaan, sillä esimerkiksi linjan 40 matkustajamäärät ovat nousseet 10 prosenttia, kertoo liikennesuunnittelija Tuomas Kähkönen Kangasalan kunnasta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?