SM-suunnistus: Paikallista väriä nähtiin nuorten sarjoissa

Ponsan maasto tarjosi haasteita

Naisten sarjan mitalistit Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikoista (hopeaa), Saila Kinni Tampereen Pyrinnöstä (kultaa) ja Marika Teini SK Pohjantähdestä (pronssia).

Kilpailunjohtaja Mikko Heikkinen ja ratamestari Jarkko Liuha hymyilivät tyytyväisinä onnistuneen kilpailupäivän päättyessä.

Suunnistuksen keskimatkan SM-kilpailut juostiin Ponsassa sunnuntaina. Yksi Pirkanmaan hienoimmista maastoista tarjosi haasteita kokeneillekin kilpailijoille.

– Tämä on seutukunnan vaikein suunnistusmaasto. Korkeuseroja on paljon, mikä tekee tästä metsätaloudellisesti hankalasti hyödynnettävän alueen. Ihmisen jälki ei juuri näy metsässä eli suunnistuksen tueksi ei ole tarjolla kuviorajoja, kilpailun ratamestari Jarkko Liuha kertoi.

Kilpailun järjesti paikallinen suunnistusseura Kangasala SK.

Kangasala SK:n Eevert Toivonen oli tyytyväinen suoritukseensa. Hän sijoittui sarjassaan H20 kahdeksanneksi.

SM-mitaleiden lisäksi kilpailu oli Kansainvälisen Suunnistusliiton maailmanrankikilpailu sekä pääsarjojen osalta Huippuliigan neljäs osakilpailu. Nämä toivat paikalle mukaan myös joitakin ulkomaalaisia suunnistajia.

– Ulkomaisten urheilijoiden määrä ei nyt ollut kovin suuri, sillä kaikissa maissa on meneillään omat MM-joukkueiden karsintakilpailut, Liuha sanoi.

Päivän aikana jokainen kilpailun yli tuhannesta urheilijasta osallistui kahteen kilpailuun: karsintaan ja finaaliin. Karsintakilpailussa matkat olivat lyhyemmät kuin finaalissa.

 

Paikalliset eivät päässeet viivalle

Naisten sarjassa Suomen mestaruuden nappasi Tampereen Pyrinnön Saila Kinni, hopealle ylsi Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen ja pronssia sai SK Pohjantähden Marika Teini.

Pälkäneläinen, Valkeakosken Hakaa edustava Aaro Aho keskittyy kartan katsomiseen lähdössä. Hän oli karsintakierroksella sarjansa nopeimpia, mutta epäonnistui finaalissa ollen lopputuloksissa kahdeksastoista.

Miesten voiton vei Paimion Rastin Fredrik Portin. Toiseksi sijoittui Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro ja pronssille ylsi KooVeen Timo Sild.

Pääsarjoissa järjestävän seuran, Kangasala SK:n edustajia ei nähty lainkaan. Tähän on syynä Suunnistusliiton säännöt, joiden mukaan paikallisten osallistuminen ei ole sallittua aikuisten sarjoissa.

 

Aaro Aho jäi kärjestä

Paikallisten nuorten ennakkosuosikeista Valkeakosken Hakaa edustava, suunnistuksen nuorten maajoukkueeseen kuuluva Aaro Aho ei tehnyt sunnuntain kisassa parasta suoristustaan.

– Juoksu kulki hyvin, mutta suunnistuksellisesti ei olisi paljon huonommin voinut mennä, mies kuittasi kisan jälkeen.

Ahon sijoitus oli kahdeksastoista. Hän tähtää EM-kilpailuihin, joihin karsitaan urheilijoita useammassa kilpailussa. Ponsan kilpailu oli karsinnoista ensimmäinen. Seuraava kilpailu on Lohjalla ensi viikonloppuna ja kaikkiaan jäljellä on vielä neljä EM-karsintakilpailua.

Kangasala SK:n nuorista parhaaseen sijoitukseen ylsi D15-sarjassa kilpaillut Fanny Kukonlehto. Hän oli sarjassaan viides.

Kangasala SK:n Fanny Kukonlehto suunnisti hyvin ja sijoittui sarjassaan D15 viidenneksi. Hän tuli maalisuoralle letkassa, jossa oli useita eri sarjojen kilpailijoita.

– Rata oli hyvä, mutta vähän raskas, Kukonlehto tuumasi.

Hän suunnisti puhtaasti lukuun ottamatta nelosrastille tuloa. Ilman tätä virhettä hän olisi yltänyt jopa mitaleille.

H20-sarjassa kilpaillut Eevert Toivonen sijoittui kahdeksanneksi. Mies oli kilpailun jälkeen tyytyväinen suoritukseensa.

– Hyvin meni ja rata oli minulle sopivan haasteellinen, hiihtosuunnistuksen maajoukkueen leiriryhmään kuuluva mies kertoi.

Hänen tähtäimensä on kesän seuraviesteissä sekä junioreiden MM-kilpailuissa, jonne nyt käyty kilpailu oli ensimmäinen karsinta.

 

Järjestäjät olivat tyytyväisiä

Aurinkoinen sää helli kisajärjestäjiä Ponsan pelloilla ja metsissä. Viimeisten kilpailijoiden tullessa maaliin kilpailun johtaja Mikko Heikkinen ja ratamestari Jarkko Liuha hymyilivät tyytyväisinä.

– Järjestelyt onnistuivat hyvin, Heikkinen totesi.

Miesten sarjan kultaa voitti Paimion Rastin Fredrik Portin (keskellä). Toiseksi sijoittui Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro (vasemmalla) ja pronssille ylsi KooVeen Timo Sild (oikealla).

Reilun tuhannen urheilijan kilpailun järjestäminen maasto-olosuhteissa on vaativa tehtävä, josta Kangasala SK selvisi jälleen kerran.

Edellisen kerran seura järjesti SM-kilpailut Ponsan maastossa 20 vuotta sitten. Nyt mukana oli samoja henkilöitä, kuin silloinkin.

– Meillä oli nyt 120 henkilön organisaatio ja tästä noin viidesosa oli mukana myös edellisellä kerralla.

Muissa maastoissa Kangasala SK on järjestänyt kisoja myös Ponsan kilpailujen välillä.

– Nämä ovat nyt neljännet SM-kilpailut, joissa olen kilpailunjohtajana, Heikkinen sanoi.

 

Valmistautumista Jukolaan

Tänä vuonna SM-kilpailujen järjestelyissä oli mukana erityinen jännite, sillä sama organisaatio järjestää Jukolan viestin kahden vuoden kuluttua. Muun muassa televisiointi haluttiin paikalle nimenomaan Jukolaa silmällä pitäen.

– Televisiointi oli näissä järjestelyissä ylivoimaisesti suurin haaste ja kustannus. Meidän piti muun muassa rakentaa sähköt maastoon ja tuoda kahdeksan murskekuormaa vahvistamaan rekan kulkua, Mikko Heikkinen kertoi.

Kangasala SK:n Fanny Kukonlehto valmistautumassa lähtöalueella.

Pellolla sijainneen kilpailukeskuksen edustalle lisättiin mursketta vielä kilpailun aikanakin varmistamaan televisiointilaitteiston poiskuljetusta.

Televisioinnin tavoitteena on paitsi näyttää hieno kilpailu laajalle yleisölle, myös auttaa yhteistyökumppaneiden saamisessa Kangasala Jukola 2019 -tapahtumaan.

Onnistuneen kilpailun jälkeen talkooväki on ison askeleen pidemmällä Jukolan viestin järjestämisessä.

– Toki mittakaava on siinä tapahtumassa paljon suurempi. Talkooväkeäkin tarvitaan yli kymmenkertainen määrä, Jarkko Liuha sanoi.

Kangasala SK:n oma talkooväki ei Jukolan järjestelyissä riitä, vaan mukaan tarvitaan avustajia lähiseuduilta.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?