Ero päivässä

Kolme miestuttavaani kertoi talvella avioerosta. Kolme on monta heistä joihin pidän yhteyttä. He eivät ole paikallisia. Kaikista avioeroista naiset laittavat vireille 2/3. Niistä yli puolet tulee miehelle yllätyksenä. Näin kävi tuttavilleni. Mitään ei ollut kuulemma enää tehtävissä.

Asetelma kiusaa sen vuoksi, että mielikuvissa tilanne on toinen. Paljon on kertomuksia, joissa keski-ikään tullut mies löytää uuden, nuoren kumppanin, tai joissa miehen väkivalta johtaa eroon. Sellaista tapahtuu. Kuitenkin naiselle ero tulee yllätyksenä paljon harvemmin kuin miehelle. Väkivalta tai alkoholi ei selitä yllättäviä eroja. Yleensä naisia pidetään selvästi parempina puhumaan kuin miehiä. Miksi suhde loppuu juuri miehelle yllättäen?

Kun eräissä polttareissa kysyttiin vastaantulevilta ohjeita avioliittoa varten, yllättävän monissa oli yksinkertainen ja tylsä ohje: puhukaa. Parisuhteissa sairastetaan puhumattomuutta. Usein puolet asioista jää puhumatta: ikävät ja vaikeat asiat. Rehellinen ja avoin puhe arvostaa puolisoa enemmän kuin puhumattomuus. Ei rehellinen puhe loukkaa, jos sitä ei tee ilkeästi. Jos jostakin asiasta ei voi puhua, kannattaa miettiä, miksi niin on. Jos toinen on pitänyt sisällään olennaisen tärkeitä asioita, tulee tunne, että hän on huijannut ja näytellyt.

Henri Lehtola.

Parisuhteen vaikeuksia ei voi estää. Osa niistä tulee ulkoa päin, osa on todellisia suhteen sisäisiä vaikeuksia. Parasta on puhua omasta puolestaan, omista tunteista. Helposti puhuu toisen tunteista hänen puolestaan. Ei niin, että ”sinä olet aina harrastuksissa!”, vaan ”minä kaipaisin enemmän yhteistä aikaa, ja se olisi todella tärkeää”.

Jos toinen on oikeasti rakas, juuri hänen kanssaan pitää puhua. Valitettavasti vaikeuksista on helpompi puhua jollekin toiselle. Rakkauden määrää ei mitata hyvinä hetkinä rannalla, vaan kylminä roudan aikoina. Juuri vaikeina hetkinä on puhuttava.

Miehenä tunnistan kaksi asiaa, joita naiset eivät helposti hahmota. Vaikeudesta puhuminen joskus tai muutaman kerran ei tarkoita miehelle, että koko parisuhde olisi vaakalaudalla. Miehelle vaikeus on vaikeus, ei avioliiton turma. Asian syvyys jää ymmärtämättä, ellei sitä todella selvästi keskustella. Toinen asia on se, että nainen odottaa miehen voivan tunnistaa hänen ajatuksensa melkeinpä sanomatta. Naista hellii ajatus, että mies tuntee hänen tunteensa. Valitettavasti mies ei ole ajatustenlukija sen enempää kuin nainenkaan. Siksi on sanottava selvästi, kuinka pahaa on olla.

Miksi erosta puhutaan vasta kun ratkaisu on tehty? Nainen ehkä haluaa säästää miestä pettymykseltä tai loukkaantumiselta. Nainen ehkä kokee puhuneensa ja on sisällään paljon miettinyt. Niin varmaankin on. Mutta naisen sisäistä pohdintaa tai sen syvyyttä mies ei ole nähnyt tai eleistä ymmärtänyt. Kaksi neuvoa ja yhden ennusteen haluan antaa sekä miehille että naisille: kumppani ei mene rikki rehellisestä ja avoimesta puheesta. Ilkeydestä ja epärehellisyydestä menee rikki. Vaikeista asioista keskusteleminen syventää yhteenkuuluvuutta ja rakkautta. Toiseksi, puhua pitää niin ajoissa, että on vielä mistä puhua. Ja ennuste: jos ei puhu, tiedän varmasti, kuinka parisuhteessa käy.

Pappina ajattelen, että kun on rehellinen ja reilu käsitys sekä synnin syvyydestä että anteeksiannon voimasta, antaa juuri se turvan olla parisuhteessa rehellinen ja avoin. Totuus vapauttaa ja syventää rakkautta, ei riko.

Ero päivässä on murskaava ero.

Henri Lehtola

Kirkkovaltuuston jäsen

Kangasalan kappalainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?