Elvytys: Alakoululainenkin pystyy pelastamaan

Koko kylän koulupäivä

Helga Simola tuurasi Anne-nukkea Aitoon SPR:n rastilla, jossa heräteltiin ja käänneltiin potilasta sekä soitettiin paikalle apua. Elvytystä opastaa Outi Viitanen.

Kakkosluokkalainen Milja Riihiranta kokeili painalluselvytystä.

Elvytys on kansalaistaito, ja jo alakoulun yläluokkalaiset voisivat harjoitella, miten sairauskohtauksessa tai onnettomuudessa tajunsa menettänyttä voisi yrittää pelastaa. Elvytys ei kuulu vielä koulun opetussuunnitelmaan, eikä kouluilla ole nykyaikaisia sydäniskureita eli defibrillaattoreita, jotka neuvovat elvyttäjää.

Kirkonkylän koulun vanhempaintoimikunta päätti järjestää iltatilaisuuden, jossa oppilaat pääsivät kokeilemaan laitetta. Avuksi saatiin Luopioisten ja Aitoon SPR:t, jotka esittelivät, miten tajunsa menettänyttä herätellään ja elvytetään.

Puhelimesta saa hätätilanteessa nopeasti apua: kun soittaa hätäkeskukseen, sieltä osataan neuvoa, miten potilas käännetään ja kuinka testataan, kulkeeko hengitys. Siinäkin voi käyttää kännykkää avuksi: kun laittaa ruudun suun eteen, sen lasi huurustuu, jos potilas hengittää.

Luopioisten SPR:n rastilla päästiin testaamaan painalluselvytystä nuken ja tehtävässä neuvovan laitteen kanssa. Nykyohjeiden mukaan ensiapukurssit käymätön ja lapsikin voi elvyttää painelemalla. Painalluselvytystä jatketaan siihen saakka, kunnes paikalle saadaan kokeneempia auttajia tai pelastajia.

Nuken kanssa jokainen huomasi, että potilaan rintaa pitää painella rivakalla tahdilla ja reilulla voimalla. Pienestäkin elvytystaitojen harjoittelusta voi olla tositilanteessa ratkaisevan suuri hyöty: kun tapahtumapaikalle sattuu auttaja, jolla on rohkeutta tarttua toimeen ripeästi, potilaan selviytymismahdollisuudet kasvavat moninkertaisesti.

 

Kaikenvärisiä hälytysajoneuvoja

Vanhempi konstaapeli Hannu Leppänen esitteli kolmosluokkalaiselle Venla Metsomäelle poliisiauton kameroita, tutkia ja muita välineitä.

Elvytystaitojen harjoittelusta kasvoi koko kylän yhteinen koulupäivä, kun vanhempainyhdistys kutsui mukaan myös vanhemmat, sisarukset ja muut kyläläiset. Elvytyspisteiden ohessa päästiin tutustumaan muihinkin pelastustaitoihin ja -välineisiin, sillä paikalle saatiin poliisi, palokunta ja ambulanssi.

Poliisin työtä esitelleet Heikki Taipale ja Hannu Leppänen päästivät koululaiset tutustumaan poliisiauton kameroihin, tutkiin ja muihin välineisiin. Liikenteen valvontalaitteet kiinnostivat myös vanhempia, joille tutumpi on poliisiauton takapenkki.

Poliisit myös ”katsastivat” oppilaiden pyörien kuntoa ja välineitä. Vaikka edessä on valoisa kesä, erityishuomiota kiinnitettiin heijastimiin ja valoihin: tien päällä pyöräilijän pitää näkyä pimeässäkin joka suunnasta. Lisäksi testattiin jarrujen kuntoa ja muistutettiin tärkeimmästä turvavarusteesta, pyöräilykypärästä.

Paikalla oli kaikenvärisiä hälytysajoneuvoja, sillä Pälkäneen alueella sairaus- ja onnettomuustapauksiin kiitävä 9Lives esitteli ambulanssia ja sen välineitä koululaisille. Rautajärven VPK:n väki päästi koululaiset kokeilemaan käsisammutinta.

Kirkonkylän koulun vanhempaintoimikunta on järjestänyt ennen pelastusiltaakin parin vuoden ajan iltakouluja, joissa vanhemmat pääsevät mukaan koulun arkeen. Koko kylän koulupäivän makkaratarjoilu hoitui Koti ja koulu -yhdistyksen avustuksella.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?