Frisbeegolfin ABC

Luopioisten frisbeegolfrata avataan lauantaina.

Frisbeegolf on kasvanut lajina huimasti viime vuosina. Ei ihmekään, sillä siinä yhdistyy oikeastaan kaikki mitä ihminen liikunnalta kaipaa; luonnossa liikkuminen, yhdessäolo ja hetkittäin onnistumisen ilokin.

Laji sopii kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta, mutta sosiaalisena yksilölajina tärkeintä on kärsivällisyys ja epäonnistumisen sietäminen. Kovin kilpailuhenkisten ihmisten tai vakavasti omaan suoritukseensa suhtautuvien kannattaa viskellä kiekkoja yksin tai ottaa vähän rennompi asenne, sillä kivointa on heittää kun porukassa on iloinen meininki. Vaikka lajin idea on yksinkertainen ja harrastaminen vaivatonta ja edullista, heittäminen ei itsessään ole helpoimmasta päästä.

 

Kolmenlaisia kiekkoja

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia frisbeekiekolla. Heittäjän ”bägistä” löytyy kolmenlaisia frisbeekiekkoja: draivereita, midareita sekä puttereita.

Kiekon valinta riippuu siitä, minkä pituista ja suuntaista heittoa haetaan. Välineurheiluksi laji muuttuu kuitenkin vasta taitojen karttuessa; hyvään ratakierrokseen et tarvitse kuin yhden kiekon ja iloisen mielen.

Radalle sekä sen jokaiselle väylälle on määritelty ”par”, eli heittojen ihannetulos. Tuloksia voi olla hauska seurata, jos haluaa olla kartalla omasta kehityksestään.

Luopioisten frisbeegolfrata on tarkoitettu kaikille, jotka ovat lajista vähääkään kiinnostuneita. Suurimmalla osalla väylistä on kaksi heittopaikkaa, A ja B, joista B:n etäisyys koriin on lyhyempi. Tärkeintä on kunnioittaa toisia ja pitää kaikkien pururadalla liikkuvien kulku turvallisena; vastuu heitosta on aina heittäjällä, ei maastossa liikkujalla.

Alkuun pääsee yhdelläkin kiekolla, ja internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy runsain mitoin muun muassa tekniikkavideoita, sanastoa, oppaita kiekon valintaan sekä tietoa radoista ympäri Suomen.

 

Viikkokisat keskiviikkoisin

Luopioisten radalla järjestetään kaikille avoimia viikkokisoja joka keskiviikko kello 17.15. Kisoissa on kolme eri luokkaa: A, B sekä lapset, jotka heittävät B-heittopaikoilta.

Osallistumisen hinta aikuisilta on kaksi euroa, josta kisojen voittaja saa osan. Osa osallistumismaksuista kerätään niin sanottuun ”holaripottiin”, jonka voittaa itselleen jos saa heitettyä hole in onen eli heiton suoraan aloituspaikalta koriin.

Lasten sarjassa palkitaan syksyllä kisojen päättyessä kauden kolme parasta heittäjää. Lapsille kisat ovat ilmaiset.

Luopioisten rata on tehty talkootyönä paikallisten yritysten tukemana, kuntalaisilta kuntalaisille. Toivottavasti se inspiroisi lajin pariin perheitä, kaveriporukoita, isovanhempia ja lapsenlapsia – frisbeegolfin parissa viihtyy varmasti monenlaiset seurueet. Hyvä asenne ja kiekko mukaan ja ei muuta kuin rataa kiertämään!

Aino Kärpänniemi

 

Lauantaina virallisesti avattava Tupenpurijat ry:n frisbeegolfrata on rakennettu talkoilla. Heittopaikkaa viimeistelemässä Miika Tuomioja (vasemmalla), Pasi Nurmi ja Oskari Majara.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?