Kukkian pyöräily: Pyörälenkiltä ehtii liikuntapuiston avajaisiin ja kesänavaushulinoihin

Kuntokesä alkaa pyörän satulassa

Kesän tapahtumasuma polkaistaan perinteiseen tapaan käyntiin pyöräilyretkillä. Kesäkuun alussa on kierretty pyörillä niin Kukkiaa, Pälkänevettä kuin Vehkajärveäkin. Innokkaimmat osallistuisivat vaikka niihin kaikkiin, ja siksi pyöräilijöitä on harmittanut tapahtumien päällekkäisyys.

Tänä vuonna Kukkian pyöräily aikaistettiin toukokuun puolelle, mutta päällekkäisyydet vain lisääntyivät: lauantaina vietetään Kuntokesän avausta, joka huipentuu Luopioisten liikuntapuiston avajaisiin.

– Ensin harmitti, että nyt jouduttiin ojasta allikkoon, kun päivä on täynnä muita tapahtumia. Mutta tarkemmin ajateltuna pyörätapahtuma sopii hyvin osaksi liikunnallista tapahtumapäivää. Ja innokkaimmat pyöräilijät ehtivät vielä kirkolle tapahtumiin pyörälenkin jälkeenkin, Erkki Vierikka sanoo.

Lenkkinsä voi ajoittaa myös niin, että ehtii poiketa Luopioisissa kesänavaushulinoihin ja jatkaa sitten matkaansa.

Kukkian pyöräilyn järjestelyt toimivat entiseen malliin. Satulaan voi hypätä kello 8 ja 10 välillä. Matkaa kauniissa kylämaisemissa taitetaan omaan tahtiin porukassa tai itsekseen. Lähtö- ja huoltopaikkoina toimivat yhdistysnurkka Mikkolan Navetan alakerrassa ja Padankosken kota.

Liikkeelle voi lähteä huoltopisteiden väliltäkin.

– Jos on lähtenyt vaikka Kyynäröstä, niin voi ilmoittautua Padankoskella ja kuitata kunniakirjan yhdistysnurkalta, eikä tarvitse palata enää Padankoskelle, Vierikka sanoo.

Reitin voi polkea kumpaan tahansa suuntaan tai vaikka edestakaisin esimerkiksi kirkolta Padankoskelle ja takaisin.

Kukkian pyöräilyn järjestävät Kukkian kulkurit ja Padankosken kyläyhdistys. Viiden euron osanottomaksuun sisältyy kunniakirja ja mehut huoltopisteissä.

 

50 kilometrin lenkki ei ollut extremeä

Kukkian pyöräily toi takavuosikymmeninä mäkisille ja mutkaisille teille pitkät pyöräilijäletkat, joissa matkaa taittoivat kaikenikäiset. Lapsille järven kiertäminen oli elämys, ja porukassa matka taittui huomaamatta. Huoltopisteet toivat turvaa ja virkistystä, vaikkei reitti ollutkaan ennestään tuttu.

Viime aikoina Kukkian pyöräily on kerännyt muutamia kymmeniä osanottajia, ja keski-ikä on noussut. Nykyisin reilun 50 kilometrin pyörälenkki voi tuntua lähes extremeltä, mutta takavuosina sellaisten matkojen polkeminen oli arkea.

– Innokkaimmat saattoivat polkea samana iltana tansseihin sekä Salmentaakse että Rönniin. Ja silloin pyörät ja tietkin olivat toisenlaisia. Eihän Kukkian lenkilläkään ollut asvalttia kuin pieni pätkä kirkolta alkaen, Erkki Vierikka muistelee.

Hän oli Kukkian pyöräilyssä ensimmäistä kertaa mukana viitisenkymmentä vuotta sitten ”nöösipoikana”.

– Niihin aikoihin järjestettiin talvisin Kukkia-hiihtoa. Se kiersi järven pääosin metsiä pitkin.

Vierikka muistelee, että hiihto lopahti, kun metsiin ei tahtonut saada luisteluhiihtoa varten riittävän leveitä uria.

– Nythän talvet ovat sellaisia, ettei tarvitse kuvitellakaan, että saisi metsälatuja, Vierikka sanoo.

Pyöräilijät toivovat lauantaiksi kesäistä keliä.

– Jos pitää valita paistetta ja kuumuutta tai kylmyyttä ja sadetta, niin kai helle kuitenkin parempi vaihtoehto on. Pyöräillessä on kuitenkin hyvä tuuletus, Vierikka sanoo.

Kukkia-pyöräilyn osanottajia Padankoskella 2013.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?