Lahdenkulman seutu vetää lapsiperheitä

Jussi Järvenpää on Lahdenkulman kyläyhdistyksen tuore puheenjohtaja.

Lahdenkulman seutu on säilyttänyt painoarvonsa lapsiperheiden ratkaistessa uuden kotinsa paikan, vaikka kyläkoulu hiljeni kaksi vuotta sitten lakkautuspäätöksen takia. Kylätiellä tulee vastaan vaunuja työntäviä vanhempia, pihoissa keinut ja ulkolelut kertovat omaa kieltään pikkuihmisten elämästä. Kyläyhdistyksen tuore puheenjohtaja Jussi Järvenpää seuraa syystäkin tyytyväisenä asuinseutunsa uutta vireytymistä.

– Kuluneen puolen vuoden sisällä tänne on muuttanut kolme lapsiperhettä, joissa on yhteensä kuusi alle kouluikäistä lasta, hän antaa tilannetietoa.

– Nyt täällä suhaa yksi pikkubussi, joka vie lapsia kouluihin. Jonkun vuoden päästä yksi ei enää riitä, Järvenpää uskoo ja miettii samalla tekisikö kiusallaan aloitteen kyläkoulun uudelleen avaamisesta.

Miehellä on itselläänkin vankka osuus kylän vireyttäjänä. Kotitilaansa maatalousyrittäjänä pyörittävällä Järvenpäällä on nyt jälkikasvua kolmen tyttären verran.

Kyläkaava ilman koulua

Kyläpäällikkö esittelee numerotietoa myönnetyistä omakotitalojen rakennusluvista ajalla 2006-2016. Niiden mukaan Lahdenkulman alue on ollut selkeästi vetävin 19 luvalla, kun vertailukohdiksi otetaan muut Kangasalan kyläkoulualueet. Kautialan lupaluku on 11, Raikun 7, Pakkalan 6 ja Pohjan 4.

-Rakennusluvan saaminen on vaikeaa, mutta siitä huolimatta ihmiset viitsivät lähteä siihen rumbaan mukaan. Monet meikäläisen ikäiset ovat palanneet takaisin synnyinseudulleen perheen kanssa.

Jussi Järvenpää on ilahtunut asuinalueensa uudesta vireytymisestä, mutta on samalla hyvin suivaantunut siitä, miten Lahdenkulma on jäänyt hänen mielestään vähän joka tavalla paitsioon kunnan kehittämissuunnitelmissa. Kyläkaavan puuttuminen on yksi esimerkki sivuun putoamisesta.

– Kyläkaava pitää ehdottomasti saada. Kaavoitustoimistossa sanotaan, ettei teillä ole koulua, ei ryhdytä laatimaan kyläkavaa. Mutta missään ei ole määrätty, että kyläkaava-alueella pitää olla toimiva kyläkoulu.

Kyläkaavan merkittävin etu rakentajan kannalta on se, että pientalon rakennuslupa voidaan myöntää kaavan mukaiselle rakennuspaikalle ilman suunnittelutarveratkaisua.

Asenne lain perässä

Toukokuun alusta tuli voimaan kaavoituksen ja rakentamisen sääntelyä keventävä laki. Sen avulla on mahdollista ohjata rakentamista yleiskaavalla kyliin, joissa on rakentamispaineita. Jussi Järvenpää toivoo lakimuutokselta parasta, mutta epäilee samalla, miten asennemuutos toteutuu rakennusluvista päättävien puolella.

– Lakipykälä on tuonut muutoksen. Miten se sitten tulee toteutumaan käytännössä, hän sanoo viitaten paikallislehdessä olleeseen juttuun, jossa kunnan johtavat viranhaltijat esittävät asiasta ristikkäisiä mielipiteitä.

Lakimuutos tekee myös vapaa-ajanasunnon muuttamisen pysyvään asuinkäyttöön mahdolliseksi entistä joustavammin. Siihen vaaditaan vain kunnan rakennuslupa.

Sauna vuokralle

Jussi Järvenpää on viime viikkoina tutkinut tarkkaan paikallislehtien sivuja, mutta ei ole vielä löytänyt etsimäänsä eli kunnan julkaisemaa ilmoitusta rantasaunan vuokraamisesta. Ilmoituksen julkaisemiseen saakka ja vähän sen ylikin kyläyhdistyksen ja Kangasalan kunnan väliset neuvottelut kunnan omistamasta rantasaunasta polkevat paikoillaan.

– Lahdenkulman kyläyhdistys on kiinnostunut vuokraamaan saunan. Vuokraneuvotteluja ei voi aloittaa ennen kuin saunan mahdollisesta vuokrauksesta on yleisesti ilmoitettu. Kunta haluaa ilmoituksen avulla tavoittaa mahdollisia muita yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka myös voisivat kiinnostua vuokraamisesta.

– Meille on luvattu, että ilmoitusasia hoidetaan vaalikiireiden mentyä ohi.

Kyläyhdistys on halukas vuokraamaan rantasaunan pitkäksi ajaksi, hoitamaan tilavaraukset ja tekemään tiloissa peruskorjaukset. Saunalta puuttuu muiden muassa sisävessa.

Järvenpää ihmettelee, miksi vuokrausasian hoitaminen kunnan puolella on tehty niin vaikeaksi.

– Toivotaan, että asia ratkeaa parhain päin. Minä henkilökohtaisesti olen valmis kääntämään jokaisen kiven vuokrasopimuksen saamiseksi.

– Saunan vuokrauksen ensisijaisena tavoitteena on säilyttää sauna kuntalaisilla. Se on viimeinen palvelu, mitä meillä on jäljellä. Kunnalle sauna tuntuu olevan vain rasite, vaikka sen tehtävänä onkin tuottaa palveluja asukkaille.

Kentällä toimintaa

Kyläyhdistys toivoo rantasaunasta käyttöönsä uutta tukikohtaa, kun se ei koulua enää voi hydyntää tässä tarkoituksessa.

– Koulun varastokopin avainta ei meiltä vielä ole revitty pois. Varastossa säilytämme muiden muassa yhdistyksen hyväksi myytäviä pesuaineita ja tapahtumakahvioiden kuiva-aineita.

Yhdistys pitää kesäjuhlansa Eskolan tuulimyllyllä ja pikkujoulunsa rantasaunalla. Talvi- ja kevättapahtumien paikkana toimii Lahdenkulman kenttä, jota yhdistys saa vuokrata kunnalta.

Lahdenkulmalaiset hoitavat kenttää ja jäädyttävät kaukalon talkoovoimin.

– Kenttäkin oltiin meiltä viemässä pois, se saatiin kuitenkin pysymään, puuskahtaa Jussi Järvenpää.

Tulevana kesänä kylien väki kokoontuu kentälle pelaamaan porukalla ainakin pesäpalloa ja mölkkyä. Kentälle tulee kesäksi myös pienimuotoinen frisbeegolf-rata, jota kaikki halukkaat voivat käyttää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?