Lakkiaiset: Lukion priimus Maria Aaltonen hoiti puhumisen ja laulamisen

Pälkäneen lukiossa välitetään opiskelijoista

– Nuoret oppivat vahvuutensa ja lähtevät elämään valmiimpina, Maria Aaltonen kiitti Pälkäneen lukiota.

Arja Penttilä sai onnitella ylioppilaat ensimmäisenä, sillä koulua vuosikymmenet pystyssä pitänyt kanslisti oli viimeisissä lakkiaisissa.

Pälkäneen lukion tämänvuotinen priimus Maria Aaltonen oli lakkiaisissa vahvasti esillä: aakkosten ensimmäisenä hän pokkasi todistuksensa ensimmäisenä, ja kun oli aika laulaa tai puhua, lavalle ja puhujapönttöön kipusi Aaltonen.

Hän kiitteli, että lukion venyttäminen neljään vuoteen oli hyvä ratkaisu: sen ansiosta opiskelun ohessa jäi aikaa musiikkiin ja harrastuksiin.

– Pälkäneen lukiossa välitetään opiskelijoista. Nuoret oppivat vahvuutensa ja lähtevät elämään valmiimpina. On itsestä kiinni, miten hyödyntää mahdollisuutensa.

Aaltonen kiitti unohtumattomista lukiovuosista kannustavia opettajia, muuta henkilökuntaa ja etenkin Arja Penttilää, ”joka tiesi aina kaiken”. Viimeistä kertaa ylioppilaita halanneen kanslistin läksiäiset toivat lakkiaisiin pientä kaihoa – ja rehtori Jan Salmen kesään pientä paniikkia, sillä jonkun on ensi syksynä hoidettava Penttilän hommat.

Pälkäneen lukion uudet ylioppilaat painoivat valkolakin päähänsä.

Vuosi sitten työnsä kotikuntansa lukion johdossa aloittanut Salmi korosti ensimmäisessä lakkiaispuheessaan koulutuksen merkitystä.

– Koulutus tuottaa hyvinvointia ja vakautta. Se lisää tasa-arvoa ja vähentää köyhyyttä.

Salmi sanoi, että koulutukseen panostaminen on Pohjoismaisen hyvinvoinnin perusta. Kaikkialla koulutuksen asema tai taso ei ole samanlainen kuin Suomessa ja Pälkäneellä: neljäsosa maailman koululaisista ei osaa neljän kouluvuoden jälkeen lukea ja laskea.

– 58 miljoonaa 6–11-vuotiasta on kokonaan koulun ulkopuolella. Mitä tiedemiehiä ja taiteilijoita maailma menettääkään, Salmi harmitteli.

Rehtori sanoi, että laaja osaaminen avaa ovia työelämässä. Hän kannusti ylioppilaita pitämään vaihtoehtoja pitkään avoimena, koska sattumalla on suuri osuus siinä, mihin elämässä päätyy.

– Kannattaa elää hetkessä ja olla rohkea, sillä epämukavuusalueelle meneminen ja epäonnistuminenkin kasvattaa ihmisenä.

Rehtori Jan Salmi kehotti ylioppilaita pitämään vaihtoehtoja avoimina, sillä sattumalla on suuri merkitys sille, mihin elämässään päätyy.

 

Lukko ja lukio antoivat hyvät eväät elämään

Simo Kaukonen sai halaukset Liisa Suovalta.

50 vuotta sitten Pälkäneen lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneen Simo Kaukosen mielestä Lukko ja lukio antoivat hyvät eväät elämään: urheiluseurassa sai urheilla monipuolisesti ja lukio avasi ovia jatko-opintoihin.

Pälkäneen lukion lakkiaisissa puhunut Kaukonen myönsi, että hänen nuoruudessaan urheilun ja opiskelun yhdistäminen tuotti vaikeuksia. Lähes kaikkien kestävyysjuoksumatkojen (1000 m – 5000 m ja maraton) seuran ennätyksiä edelleen hallussaan pitävä monipuolinen urheilija panosti enemmän urheiluun ja miehistyi vasta armeijan jälkeen huomaamaan, että opiskelukin edellyttää vaivannäköä. Kaukonen sanoi, että myös nykynuorilta edellytetään ryhtiä ja panostusta siihen, mikä haluaa isona olla.

Everstiluutnantti evp teki pitkän uran puolustusvoimien urheilukoulussa. Kaukonen eteni sen ja koko Hämeen ratsujääkäripataljoonan johtajaksi. Parikymmentä vuotta sitten eläkkeelle siirtyessään hän järjesti kaikkien aikojen rytinät urheilukentällä. Pälkäneen valatilaisuudessa koettiin näyttäviä entis- ja nykyajan taistelunäytöksiä.

50 vuotta sitten Pälkäneeltä ylioppilaaksi kirjoittanut Simo Kaukonen kiitteli Lukon ja lukion merkitystä.

Reimuylioppilaan puheen pitänyt Simo Kaukonen sanoi, ettei kotiseutu ole maisema tai vaakuna, vaan omaa minäämme. Nuoruusvuosina hänelle tärkeimpiä olivat Lukko ja lukio.

Koulussa syntyneet ystävyyssuhteet kestivät vuosikausia ja kantoivat silloin, kun työelämässä tai urheilussa ei ollut niin helppoa.

– Niitä jotka pärjäävät opiskelussa tai työelämässä ei kannata kadehtia, vaan pitää positiivisina kannustimina, Kaukonen opetti.

Hän kiitteli entistä opinahjoaan vahvasta kasvatustyöstä. Hänen mielestään se mahdollisti laajemmat opiskelumahdollisuudet kuin moni eliittilukio.

– Pälkäneen lukio ei ole vertailuiden kärjessä, mutta se antaa mahdollisuuden päästä eteenpäin.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?