Pallotaituri: Viljo Säpyskä oli liian liukas Raikun puolustukselle

Kyläkoulujen futispokaali matkasi Kautialaan

Kautialan koulu juhli kyläkoulujen futismestaruutta.

Raikun koulu voitti kannustuskilpailun kentän laidalla.

Vilpeilän koulun kaapissa vuosikymmenet seissyt palkintopokaali nostettiin kolme vuotta sitten esiin. Ajan patinoima pytty kiillotettiin ja laitettiin uudelleen kiertoon Kangasalan kyläkoulujen keväisessä jalkapalloturnauksessa.

Kahdella ensimmäisellä kerralla kiertopalkinto päätyi Lahdenkulman koululle. Viime keväänä vahvin oli turnausta Pakkalan nurmikentällä isännöivä Vilpeilän koulu.

Jo ennen tämänvuotista loppuottelua oli selvää, että pokaali matkaa Sahalahdelta vanhan Kangasalan puolelle. Finaalin ennakkosuosikki oli aamun kaikki ottelunsa maalisuhteella 15–1 voittanut Raikun koulu. Loppuotteluvastustajakseen se sai Kautialan, joka hävisi aamun alkajaisiksi Raikulle, mutta jätti Vilpeilän ja Pohjan koulut seuraavissa peleissään nollille.

 

Futisturnaus on koko koulun juttu

Finaalin asetelma oli Viljo Säpyskä vastaan Raikun koulu.
Pallotaituri houkutteli vastustajajoukkueesta kintereilleen ja antoi sitten vapauttavan keskityksen maalille.

Kyläkoulujen jalkapalloturnauksessa kiertopalkinnosta pelataan 3–4 luokkien sarjassa. Pikkukouluilla oppilaita on sen verran vähän, että vahvistuksena saattaa viilettää myös alaluokkalaisia.

Futisturnaus on koko koulun juttu, joka tuo odotettua ohjelmaa viimeiselle kouluviikolle. Sääntöjen mukaan kentällä pitää olla vähintään kaksi tyttöä.

Tiistaina Pakkalassa kaikille riitti pelien ja oman koulun kannustuksen lisäksi paljon muutakin ohjelmaa, sillä kentän laidalla pääsi kokeilemaan taitorataa, tarkkuuslaukaisua ja pallotutkaa.

Futisturnaukseen oli valmistauduttu pelikentän lisäksi myös käsityöluokassa. Raikun ja Pohjan oppilaat olivat painaneet edustusjoukkueelleen omat pelipaidat, ja Raikussa oli tehty myös kannustuslakana ja harjoiteltu päitä kääntävä cheerleader-show.

 

Finaalissa nähtiin Viljo Säpyskä -show

Pelikentällä koulujen voimasuhteet vaihtelevat sen mukaan, miten paljon 3–4 luokan oppilaita ja etenkin poikia on. Pokaalin tavoittelu vaikeutuu, jos kentälle pitää heittää paljon alaluokkalaisia tai vahvasti tyttövoittoinen kokoonpano.

Marko Järvenpää viritti Raikun joukkuetta lentopallokentiltä tutuilla keinoilla finaaliin.

Finaalissa asetelma muistutti Daavidin ja Goljatin kohtaamista. Raikun sporttinen ja kookas joukkue sai kuitenkin riesakseen väkkärämäisen pallotaiturin. Parhaimmillaan puoli Raikun joukkuetta jahtasi Viljo Säpyskää, jolle tilanne on Kautialan kentältä tuttu. Omalla koululla syntyy tasaiset pelit, kun muut yrittävät saada pallon Säpyskältä.

Talven jäljiltä hieman epätasainen nurmi vaikeutti pallon hallintaa sen verran, että Säpyskäkin sai kalibroida kenkiään uusiin olosuhteisiin. Kerta toisensa jälkeen hän kiepsautti jalkansa vapaaksi ja toimitti pallon toiselle laidalle, josta vapaaksi jääneet joukkuekaverit pääsivät tähtäilemään tyhjään maaliin.

Viimeistely-yritykset epäonnistuivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen. Rohkeasti hyökänneet kautialalaiset pakottivat vastustajan puolustuskannalle. Raikun ainoat vastaiskut tyrehtyivät rohkeasti vastaan tulleeseen kaksiportaiseen tyttöpuolustukseen.

Tuomari Jouko Henttonen vilkuili maalittomassa tasatilanteessa jo kelloaan, kun Säpyskän viimeisen nousun päätteeksi pallo kimpoili maalinedusruuhkassa Manu Syrjäläiselle. Tämä sai toisella yrittämällä survottua pallon ohi mainiosti pelanneen Raikun maalivahdin.

Villit voitonjuhlat olivat ansaitut, sillä Kautiala oli finaalin vahvempi joukkue. Finaalipelissä kuumat pelaajansa kentälle heittänyt koulu onnistui yllättämään tiivistetyllä kokoonpanollaan Raikun. Voittajien maalivahdin ei juuri tarvinnut esitellä taitojaan, vaan mylläkkä oli pääosin Raikun päädyssä.

Pronssiottelussa Pohja kukisti Vilpeilän. Viimevuotista voittoa puolustaneet isännät eivät tällä kertaa onnistuneet kertaakaan maalinteossa.

3.–4. luokkien pääsarjan lisäksi tämänvuotisessa turnauksessa pelattiin myös yläluokkien pelejä. Niissä voitot menivät ristiin.

 

Kangasalan kyläkoulujen jalkapalloturnaus 30.5. Pakkalan kentällä

3–4. luokat, alkusarja

Pronssiottelussa Pohja kukisti Vilpeilän.

Pohja – Vilpeilä 3–0

Raikku – Kautiala 3–1

Vilpeilä – Raikku 0–9

Kautiala – Pohja 5–0

Kautiala – Vilpeilä 6–0

Pohja – Raikku 0–3

pronssiottelu:

Raikku rules -lakanat hulmusivat kentän laidalla.

Pohja – Vilpeilä 5–0

loppuottelu:

Raikku – Kautiala 0–1

 

5.–6. luokat:

Pohja 5. – Vilpeilä 5. 2–4

Vilpeilä 5. – Pohja 6. 0–3

Pohja 5.–6. – Vilpeilä 2–4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?