Puutikkala mukaan leväseurantaan

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi viime viikolla. Pirkanmaalla viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain 39 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Tänä kesänä leväseurannassa on mukana kaksi uutta paikkaa, Pälkäneellä Puutikkalan uimaranta ja Virroilla laivaranta. Kangasalla levätilannetta seurataan Roineella, Vesijärvellä, Ukki-järvellä ja Kirkkojärvellä. Pälkäneellä levähavaintoja kerätään Puutikkalan lisäksi Pakanrannassa, Aitoon Uusikylän uimarannassa ja Luopioisten uimarannassa. Leväseurannan ensimmäisellä viikolla levätilanne tarkastettiin Tampereen, Nokian, Valkeakosken, Sastamalan ja Ikaalisten havaintopaikoilla, joista ei löytynyt sinilevää.

Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?