Sappeen Ratsutilalle nousee majatalo

 

Tähän Ratsutilalle vievän tien varteen nousee majatalo. Lotta ja Janne Heinonen tyttäriensä Pepin (seisomassa) ja Taikan kanssa katsastamassa tonttia.

Nelivuotias Eetu Vuorinen Saija Snyggin vetämällä ratsastustunnilla. Mukana myös isä Pauli Vuorinen.

Saija Snygg ratsastussimulaattorin selässä.

Sappeen Ratsutila ryhtyy tulevalla talvikaudella myymään omia majoituspalveluitaan, kun tilan pihapiiriin nousee majatalo. Rakennukseen tulee viisi majatalohuonetta, joissa mahtuu samaan aikaan yöpymään maksimissaan yhteensä 20 henkilöä.

– Tarjoamme bed and breakfast -tyylistä majoitusta, Ratsutilan toimitusjohtaja Lotta Heinonen kuvaa kaikille asiakkaille avoimen majatalon luonnetta.

Omien majoitustilojen valmistumiseen saakka Ratsutila ostaa ratsastusleiriläisten tarvitsemat majoituspalvelut Aitoon koulutuskeskukselta ja Sappeen matkailukeskukselta.

Majataloon tulee yöpyjien yhteiseen käyttöön oleskelutila ja saunaosasto. Ulkoporeallas ja beach volley -kenttä tarjoavat viihdykettä pihan puolella.

– Hienoa, kun rakennus on tässä samalla tontilla. Lasten kanssa on kätevämpää, kun majoitus järjestyy ihan läheltä. Tähän on helppo tulla lepäilemään ratsastustuntien välissä, Heinonen miettii sijaintia Ratsutilan asiakkaiden silmin.

Tilat kahvila-kioskille

Ratsutilalle johtavan oman tien varressa on jo tehty alustavia maanrakennustöitä tulevan rakennuksen paikalla. Rakentamisen on tarkoitus edetä niin, että juhannusviikolla tehdään perustukset, minkä jälkeen päästään pystytystöihin.

– Valmista tulee alkutalveksi, lupaa Lotta Heinosen puoliso Janne Heinonen, joka ryhtyy toimitusjohtajana vastaamaan Sappeen Majatalot Oy:n toiminnasta.

Majatalon yhteydessä yrittäjät alkavat pyörittää myös pientä kahvila-kioskia, jossa myydään tavallisia kahvila-kioskituotteita kuten kahvia, pullaa, karkkia ja jäätelöä. Tarjolle tulee myös jotakin pientä suolaista purtavaa. Kahvila-kioski palvelee niin Ratsutilan asiakkaita kuin myös muualta tulevia kävijöitä.

Leiriläisten ruokailukin majoituksen ohella keskittyy Ratsutilalle, kun tilan väki alkaa valmistaa ruoat majataloon tulevassa keittiössä. Majatalon tiloja on mahdollista myös vuokrata.

– Täällä voi järjestää vaikka pienimuotoisia juhlia, Janne Heinonen kaavailee.

Saija Snygg tuli Ratsutilan neljänneksi osakkaaksi

Sappeen Ratsutilaa yhdessä luotsanneet sisarukset Lotta Heinonen ja Reija Vähätalo sekä Lotan puoliso Janne Heinonen saivat rinnalleen vuoden alusta neljännen osakkaan, kun Saija Snygg lähti mukaan yrityksen yhdeksi vetovastaajaksi. Jo tätä ennen Snygg oli työskennellyt tilalla toiminimellä järjestäen maastoratsastuksia islanninhevosilla.

Edelleenkin uusi osakas on maastovastaava, minkä lisäksi hänen erikoisalaansa ovat lasten ja kehitysvammaisten ratsastustunnit.

– Aiemmin on ollut enemmän aikuisten tunteja ja hevosten koulutusta, jotka ovat Reija Vähätalon vastuulla. Nyt kun minä olen mukana, lasten ja vammaisten tunteja on lisätty, Snygg kertoo.

Saija Snyggin omat vahvuusalueet ratsastustuntien vetäjänä juontuvat hänen ammatistaan ja yksityiselämästään. Näkövammaisen tyttären äiti työskentelee vielä osa-aikaisesti Taysissa lasten hoitajana.

Hevoset rentouttavat

Saija Snygg on työssään ratsastustuntien ohjaajana omin silmin nähnyt, miten paljon myönteisiä sykäyksiä ratsastusharrastus antaa kehitysvammaisille.

– Ihminen rentoutuu hevosen selässä, spastisuus, sairauden aiheuttama lihasjännitys katoaa. Hän pystyy keskittymään.

– Kehitysvammainen saa tärkeitä onnistumisen, itse toimimisen kokemuksia, kun muutoin aina toisten auttamisen varassa liikkuva ihminen pystyykin liikkumaan omin neuvoin, Snygg kertoo ratsastamisen merkityksestä.

Ratsutilalla on jo pitkään käynyt viereisen Aitoon koulutuskeskuksen oppilaita ratsastamassa. Saija Snygg on todistanut, miten hänen luonnehdintansa mukaan huippuhyvät hevoset osaavat olla juonessa mukana asiakkaita auttamassa.

– Kehitysvammaisilla on tosi paljon jännitystä. Hevoset huomaavat sen ja siirtyvät lähemmäksi, kun ratsastaja on nousemassa satulaan.

Hyvissä väleissä

Ratsutila on kaikkien toimintavuosiensa aikana tehnyt hyvää yhteistyötä Sappeen matkailukeskuksen ja Aitoon koulutuskeskuksen kanssa.

– Meille merkitsee paljon, että yhteistyö paikallisten kanssa toimii hyvin. Hienoa olla hyvissä väleissä paikallisten kanssa, Ratsutilan vetäjät kiittelevät.

Yhteistyön ansiosta asiakkaat pääsevät ratsastamaan maastossa ja viettämään aikaa laavulla. Erityisesti ulkomailta tuleville turisteille jo Suomen metsät ja metsien antimet tarjoavat unohtumattomia elämyksiä.

– Kerran vein saksalaisen ratsastusvaellukselle metsään. Oli marja-aika, mättäissä mustikoita ja puolukoita. Saksalaisesta oli aivan ihmeellistä, kun marjoja sai poimia suoraan suuhun. Saksassa kun ei tunneta käsitettä jokamiehen oikeus, Saija Snygg kertoo.

Simulaattorin selkään

Ratsutilalla on pilttuupaikat kaikkiaan 24 hevoselle. Näiden lisäksi asiakkaat voivat ratsastaa simulaattorilla, jonka saa käyttäytymään kuin oikea hevonen arvaamattomia pysähdyksiä lukuun ottamatta.

Ratsastuksen opettaja tarkkailee vierellä simulaattorissa istuvaa, joka voi seurata omaa suoritustaan edessä seinällä olevilta näytöiltä. Kuvaa välittyy näytölle myös ratsastajan selkäpuolelta ja sivusta.

– Simulaattorista on hyötyä aloittelijoille ja myös jo kokeneemmille ratsastajille, jotka haluavat korjata istuntavirheitään, Janne Heinonen mainitsee.

– Näitä on vain muutama koko maassa, hän lisää.

Tilan oikeilla hevosilla riittää töitä varsinkin koulujen loma-aikoina. Kesäkauden on jo käynnistänyt viisipäiväinen yleis-/toiveleiri, jota seuraa kaikkiaan kahdeksan leiriä ennen koulujen alkua. Tarjontaa on niin aikuisille, junnuille kuin pikkulapsillekin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?