Kuvakirja: Parasta aikaa – Pälkäne omin silmin julkaistiin

Subjektiivinen mutta samalla kollektiivinen

Marketta Vaismaa ja Pasi Tiitola. Parasta aikaa – Pälkäne omin silmin -kirjaan otettuja kuvia on esillä Arkissa kesäkuun ajan.

Pälkäneen kunnan yksi Suomi 100-satsauksista, Parasta aikaa – Pälkäne omin silmin -kuvakirja julkaistiin viime torstaina. Kirjan valokuvat on ottanut pälkäneläislähtöinen valokuvaaja Pasi Tiitola. Kuva tarjoaa subjektiivisen näkökulman Pälkäneeseen: millaisena valokuvaaja näkee entisen kotikuntansa, jossa hän on kasvanut ja varttunut?

– Kun Pälkäneen kunta otti noin puolitoista vuotta sitten Pälkäne-Seuran aloitteesta tehtäväksi kotiseutukirjan, se halusi kysyä etenkin ”Mikä on kunta?” Kunta on kuntalaiset, yksilöt, jotka elävät, kokevat, toimivat ja luovat merkityksiä omassa kotikunnassaan. Siksi päätimme tehdä kirjan, joka ei yritä hakea objektiivista kulmaa, vaan on kiistattoman subjektiivinen, Pälkäneen kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaa lausui kirjan julkistamistilaisuudessa Arkissa.

Yllättäen yksityisestä tulikin yleistä. Vaismaa totesikin, että kuntakirjalle on ominaista, että se tarjoaa tietoa. Se esittelee muinaiskohteita, historiallisia etappeja, teollisuuden kehittymistä ja perinnejuhlia.

– Tämäkin kirja tekee niin, mutta kokemuksen kautta. Kuvaaja on havainnoija mutta samalla osa historiaa. Kuvien rinnalla juoksevat tekstit eivät tarjoa niinkään tietoa, vaan kysyvät lukijalta, mitä hän tietää ja muistaako hän saman.

Kirjan tekstit ovat Vaismaan käsialaa. Kirjan keskeinen lähtökohta oli se, että kuviin ei ikuisteta tyhjiä maisemia.

– Minulla ja Marketalla oli molemmilla selvä ajatus siitä, että kuvissa tulee olla paljon ihmisiä. Eri-ikäisiä, eri puolilta Pälkänettä, eri taustoista tulevia ja eri ammattien harjoittajia, Pasi Tiitola sanoo.

Kirjan julkistamistilaisuutta vietettiin Arkissa viime torstaina. Kuvassa Marketta Vaismaa ja Pasi Tiitola.

Hyvää yhteistyötä

Tiitola asuu nykyisin Tampereella. Kuvauskohteiden valintaan hän sai arvokasta apua pälkäneläisiltä, jotka vinkkailivat hänelle ahkerasti, mistä tapahtumista voisi saada hyviä kuvia.

– Koska en vaikuta enää päivittäin Pälkäneellä, vinkeistä oli minulle paljon apua. Onkkaala on minulle se tutuin osa Pälkänettä, mutta kirjaa tehdessäni kävin monissa uusissa paikoissa. Kyliltä löytyykin paljon mielenkiintoisia juttuja ja tapahtumia. Mieleeni jäi esimerkiksi Helevetin tunareiden maarataspeedway Rautajärvellä. Lähdin paikalle ex tempore -meiningillä. Meininki kisoissa oli mahtava ja tapahtuma muutenkin hyvin uniikki, Tiitola muistelee.

Tiitola alkoi kuvata kirjaa keväällä 2016, ja sitä on kuvattu kaikkina vuodenaikoina eri puolilla Pälkänettä. Nyt kun kirja on julkaistu, valokuvaajan on välillä vaikea uskoa, että työ on todellakin tehty – sen verran pidempi kirjaprojekti oli miehen peruskeikkoihin verrattuna.

Valokuvaaja otettiin kaikkialla lämpimästi vastaan.

– Yhteistyö kuvattavien kanssa toimi hyvin eikä kuvauslupien kanssa tullut mitään ongelmia. Projektista jää tosi mukavat muistot, Tiitola mainitsee.

Marketta Vaismaa lausui julkistamistilaisuudessa lämpimät kiitokset Tiitolalle. Vaismaa huomautti, että henkilökuvauksen sanotaan olevan kaikkein vaikein laji.

– Sen lisäksi, että kuvattavaa kohtaan tulee olla kiinnostusta, täytyy olla myös kyky myötäelämiseen ja myötänäkemiseen. Ihminen ja hänen kokemuksensa täytyy nähdä merkityksellisenä, jotta hänet saa kokonaisena kuvaan. Pasilta tämä kokonaisuus löytyy, Vaismaa kiitteli.

Parasta aikaa – Pälkäne omin silmin -kirjaa on myytävänä kunnan asiakaspalvelussa, Pälkäneen pääkirjasto Arkissa ja Luopioisten Pytingissä. Kirjaan otettuja kuvia on esillä Pälkäneen pääkirjasto Arkissa kesäkuun ajan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?