440 menovinkkiä kesään

Sydän-Hämeen Kesälehden tapahtumaliite listaa 440 menovinkkiä tulevalle kesälle. Tapahtumien määrä olisi vielä valtavasti suurempi, jos jokaiset iltarastit ja teatteriesitykset listattaisiin kalenteriin erikseen.

Kesämenot -liitteen kokoaminen on melkoinen ponnistus. Kalenteri perustuu MeNyt -palveluun, jonka kautta yhdistykset ja kylät kertovat tapahtumistaan joka viikko paperilehdessä sekä netissä. Listausta on täydennetty muun muassa kuntien tapahtumakalenterien avulla. Niistä mukaan on saatu kuntien lisäksi myös satunnaisten tapahtumajärjestäjien tarjonta. Kesäaikaan ohjelmaa järjestää moni sellainenkin, joka ei toimi kylässä tai seudulla ympäri vuoden.

Suuri osa tapahtumatiedoista kertyy patistelematta. Kesälehden tapahtumakalenteri on muodostunut sen kaltaiseksi klassikoksi, että moni toimija varmistelee kohta hiihtolomien jälkeen, viimeistään pääsiäisestä päästyään, että tapahtumat varmasti ovat tulossa mukaan kalenteriin.

Kesälehti on opittu laittamaan talteen. Siitä moni mökkiläinen ja lomanviettäjä katsoo, mihin tänään mentäisiin ja mitä viikonloppuna tehtäisiin. Kesälehti tuo tapahtumille kävijöitä ja arvostusta. Kalenterissa pienet kotikutoiset tapahtumat esitellään tasavertaisina isojen ja rahalla tehtyjen rinnalla.

 

Kesälehdestä on tullut myönteinen ongelma. Sitä pyritään joka vuosi pienentämään ja tiivistämään, sillä kasvun rajat ovat tulleet vastaan jo ajat sitten. Liian isoa pakettia ei jaksa lukea, eikä sen painaminen ja jakaminen ole kannattavaa.

Tiivistystä on ohjannut aktivoiva periaate. Varsinkin Kesämenot -liitteessä tärkeintä on se, että se avaa seudun kesätapahtumien ja kohteiden kirjon lomanviettäjille ja mökkiläisille. Samalla lehti on synnyttänyt myönteisen kierteen: väki on löytänyt sympaattiset kylätapahtumat, ja siksi niitä syntyy joka vuosi lisää.

Kylien ja yhdistysten rinnalle on saatu uudenlaisia toimijoita. Kesärientoja järjestävät sekä yksittäiset ihmiset että uudenlaiset yrittäjät. Vuolijoen Vähä-Kyörin kesäpaikakseen hankkinut Anja Tyrväinen vaalii pirtin historiaa hienolla tavalla. Edelliskesinä hän on avannut sen historialliset ovet nukketeatteriesityksissä, täksi kesäksi niiden rinnalle saadaan myös maalaustapahtuma ja konsertti. Mikkolan Navetalle käsityökeskuksen tuonut Hilma & Olga puolestaan täydentää tapahtumatarjontaa lyhytkursseilla. Parin tunnin kursseilla opetellaan yksi tekniikka. Kesän aikana tarjoutuu monta tilaisuutta lähteä silmukoimaan tai koukkuamaan mukavassa porukassa ja rauhoittavassa miljöössä.

Myös yksittäiset aktiiviset asukkaat ja kesäasukkaat ovat oppineet Sydän-Hämeen tavoille. Jokainen voi järjestää oman tilaisuuden, kun ryhtyy tarjoamaan muillekin sitä, mitä osaa ja mistä tykkää. Niinpä tapahtumakalenteri on täydentynyt esimerkiksi luontoharrastajien kukka- ja villiyrttikävelyillä, joita on aiemmin tehty pienemmällä porukalla.

 

Kesälehden myönteisiin ongelmiin kuuluu myös se, ettei se tahdo pysyä reviirillään. Kesällä kuuluu ylittää rajoja. Eräjärven ja Kasiniemen kaltaiset naapurikylät ovat hengeltään sydänhämäläisiä. Loma-aikaan kukkaan puhkeava Eräjärvi järjestää parissa kesäkuukaudessa enemmän tapahtumia kuin keskikokoinen kaupunki koko vuonna.

Tänä vuonna tapahtumakalenteria paisutti ennätysmittoihin Suomi 100 -juhlavuosi. Se on poikinut Pälkäneen kyliin paljon enemmän tapahtumia kuin juhlavuotta suunniteltaessa uskottiinkaan.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Tapahtumakalenterin kokoaminen ja lukeminen aiheuttaa myös harmia, sillä lyhyeen kesään sattuu kiusallisia päällekkäisyyksiä. Perheet arvostaisivat, jos samalla kellonlyömällä alkavaa Saarikylien Herra Heinämäen lato-orkesterin konserttia tai Kangasala-talon Maltti ja Valtti -esitystä siirrettäisiin niin, että lasten kanssa ehtisi molempiin.

Monien päällekkäisyyksien perkaaminen on jo tässä vaiheessa myöhäistä. Siksi olisi entistä tärkeämpää, että kunnissa olisi yksi yhteinen kalenteri, josta näkisi jo ajoissa, onko suunnitellulla tapahtumapäivällä ruuhkaa.

Kesän tapahtumasuma käynnistyy heti 10. kesäkuuta, kun seudun joka kolkalla järjestetään avoimet kylät -tapahtumia. Seuraava viikonloppu on ensimmäinen Rautajärven kolmesta superviikonlopusta.

Merkitse oman kesäsi kohokohdat ajoissa kalenteriin ja lähde liikkeelle, ettei kesä livahda ohi.