Tunnustus: Kati Kamppari Kuohenmaalta palkittiin Maaseudun tiennäyttäjänä

Voimaa ihmisistä ja luonnosta

Kati Kamppari palkittiin lauantaina Maaseudun tiennäyttäjänä.

– Kai tässä jonkin sortin kylähullu on. Ei vaan, olen persoonana sellainen, että tykkään tehdä ja touhuta. Tarvitsen haasteita ja projekteja, joiden parissa työskennellä. Olen luonteeltani rohkea ja ennakkoluuloton, joten minun on myös helppo heittäytyä moneen asiaan mukaan, Kangasalan Kuohenmaalla asuva Kati Kamppari miettii.

Lauantaina maaseudun tiennäyttäjänä palkittu nainen toimii aktiivisesti Kuohenmaan kyläyhdistyksessä. Kyläyhdistyksen puheenjohtajan tehtävän ohella hän osallistuu kaikkiin tehtäviin ja käytännön työhön yhdistyksessä. Kampparin käteen sopivat yhtä lailla soppakauha, siivousmoppi, maalipensseli kuin harava ja lapiokin.

– Mutta enhän minä täällä yksin toimi. Kuohenmaalla asuu aktiivista porukkaa ja talkoisiin riittää aina osallistujia: paviljongin kattotalkoisiinkin osallistui taannoin 30 ihmistä.

Kamppari jatkaa, että on ihan eri asia tehdä asioita porukalla kuin yksin puurtaen: porukka kannattelee ja pitää pinnalla.

– Tuntuu siltä, että Kuohenmaan yhteisöllisyys on viime vuosina vain vahvistunut. Kuohenmaan Facebook-ryhmässäkin on jo yli 120 jäsentä, Kamppari mainitsee.

Juuret vahvasti Kuohenmaalla

Kamppari asui lapsuutensa ja nuoruutensa Kuohenmaalla. Kyläyhdistys ja kylän muut aktiviteetit tulivat jo tuolloin innokkaalle 4h-kerholaiselle tutuiksi. 4h-kerhossa hän sai mallia monipuolisesta tekemisestä iltamien järjestämisestä ja näytelmästä lähtien.

– Ehkä kipinä aktiiviseen toimintaan on juuri tuon kerhon peruja. Silloinen 4h-kerhon vetäjä Ulla Salonen toimi hyvänä esimerkkinä toimeliaasta naisesta.

Kamppari jatkaa, että tietyllä tapaa kylän yhteisöllisyyteen opitaankin jo lapsena.

– On ollut hienoa huomata, kuinka kylän nykyiset Puuhis-kerholaiset ottavat osaa talkoisiin, esimerkiksi ikkunanpesuun ja arpojen myyntiin. Kyläyhdistyksen tämän kesän näytelmässä puolestaan on mukana seitsemän lasta.

Opiskelu vei Kampparin hetkeksi pois Kuohenmaalta, mutta hän palasi sinne puolisonsa kanssa vuonna 2001. Samoin on tehnyt moni muukin nyt nelikymppinen Kuohenmaalla aikanaan varttunut kangasalalainen. Kylässä asuu nykyisin noin 200 ihmistä vakituisesti.

– Täällä asuu aika paljon minun kaltaisiani paluumuuttajia, ja kouluikäisiä lapsia on verrattain paljon, yläkoulun opettajana työskentelevä Kamppari sanoo.

Yhteinen kokoontumispaikka tärkeä

Maaseudulla on erityisen tärkeätä, että kyläläisillä on olemassa yhteinen paikka, jossa kokoontua. Kuohenmaalla tuo paikka on entinen kyläkoulu, jossa järjestetään monipuolista ohjelmaa ympäri vuoden: vanhusten iltapäiväkerhoa, hartauksia, kouluikäisten lasten Puuhis-kerhoa, jumppaa, Lavis-jumppaa, lentopalloa, jääkiekkoa ja kädentaidonkursseja.

– Kun kyläläisillä on yhteinen kokoontumispaikka, paikan ympärille syntyy positiivista pöhinää, ja kylähenki muodostuu sitten tämän kautta, Kamppari pohtii.

Parasta Kuohenmaalla on Kampparin mielestä ihmisten lisäksi luonto. Roine ja sen rannat tarjoavat monia rentoutumispaikkoja arjen kiireiden keskelle. Kampparilla on tapana lähteä veneellä tai kanootilla järvelle, kun hän haluaa ladata akkujaan.

– Meillä on nykyisin myös mökki saaressa. Tämä on minulle tärkeä ja voimaannuttava paikka. Kun elämässä tulee haastavia hetkiä, saan virtaa luonnosta ja sen rauhasta, Kamppari kertoo.

Kati Kamppari tapaa miettiä, että asioilla on tapana järjestyä.

– Kylällä, jonka voimavaroina on tietoisuus menneisyydestä, yhteisöllisyys ja halu toimia, on tulevaisuudessakin oletettavasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia, hän toteaa.

Palkinto ojennettiin Kautialassa

Kamppari vastaanotti Maaseudun tiennäyttäjä -palkinnon Raudanmaan maaseutumessujen yhteydessä Kautialassa. Samalla tunnustuksella palkittiin myös Juha Turunen Tampereen Kämmenniemestä ja Olavi Inkinen Nokian Sarkolasta. Pirkanmaan Vuoden kylänä palkittiin Ritvalan kylä Valkeakoskelta. Kunniamaininnalla palkittiin Pirkkalankylä Pirkkalasta.

Kati Kamppari on monessa mukana

  • Takamaan taival – Tapahtumia ja tarinoita Kuohenmaasta, kylähistoriikin ideointi vuonna 2005. Historiapiirin vetäminen kolmen vuoden ajan ja kirjan kirjoittaminen yhdessä kahden muun henkilön kanssa.
  • Koulun peruskorjauksen organisonti 2003, Kuohenmaa-tekstiilin ideointi 2003. Koulun ulkoseinien maalauksen organisointi 2005. Koulun vinttitilan eristäminen lämmityskulujen vähentämiseksi valmistui maaliskuussa 2016.
  • 2013–2014 Kangasalan kunnan kanssa neuvottelut kylätaloista ja 30 vuoden vuokrasopimuksen aikaansaanti. Kamppari toimi yhdessä neljän muun kylän kylätalon vuokraneuvotteluissa kunnan kanssa laatien kylien yhteisiä kannanottoja.
  • Puuhis-kerhon vetäjänä ja ideoijana vuorollaan kylän yläkouluikäisille lapsille 10 vuoden ajan ja edelleen. Koko kylän tiedotteen laadinta kolmesti vuodessa ja tiedottaminen Facebookissa.
  • Ohjannut kolmea näytelmäpiiriä ja kirjoittanut kolme näytelmää, joita on esitetty kylällä. Kesän 2016 ”Ja kaikki tahtoo kyläkoulun” näytelmän aihe oli kylätalon saaminen kyläläisten käyttöön. Se sisälsi faktaa ja fiktiota ja saavutti niin suuren suosion, että näytäntökertoja oli kaikkiaan neljä. Tänä kesänä Kuohenmaan kyläteatteri esittää näytelmän Kyllikin majatalo - punkkaa ja purtavaa. Kamppari myös näyttelee kirjoittamissaan näytelmissä.
  • Ollut mukana Kuohenmaan Paviljongin kunnostamisessa. Vuonna 1925 rakennetun paviljongin katto on uusittu ja seinät maalattu.
  • Vetänyt erilaisia kursseja, muun muassa rentoutusta, risukursseja ja kokkailuja kyläläisille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?