Yhdessä tehtyjä elämyksiä

Keskittymiskehitys vaikuttaa kaupan, hallinnon ja palveluiden lisäksi myös tapahtumien saralla. Kymmenien tuhansien kävijöiden riennot paisuvat entisestään, kun väki vaeltaa joukkohurmoksen perässä megatapahtumiin. Pienemmät sen sijaan hiipuvat helposti kyläjuhliksi.

Sydän-Hämeeseen ei synny suurta tapahtumaa, vaikka saisi koottua yhteen seudun kaikki asukkaat ja mökkiläiset. Mutta seudulla ei tavoitella suuria, vaan ollaan pieniä ja ketteriä.

Suuri osa seudun tapahtumista tavoittelee joitain kymmeniä, korkeintaan paria sataa kävijää. Isompi kävijäryntäys koettelisi palveluita ja puitteita.

 

Viikon takaisen Kesälehden välissä jaettu Kesämenot -tapahtumaliite tekee häkellyttävän runsaudensarven näkyväksi. Kesäkuukausiksi riittää rientoja jokaiseen makuun.

Suomi 100 -juhlavuosi on poikinut ennestäänkin vilkkaaseen kesäaikaan lisää tarjontaa. Uuden keksiminen ja kokeminen on monesti innostavampaa kuin perinteiden ylläpitäminen. Mutta Sydän-Hämeessä ei haluta luopua perinteistäkään. Siitä kertoo esimerkiksi viime viikonlopun palokuntajuhla Vuolijoella.

Myös itsenäisyyden juhlavuoden virkistävästä vaikutuksesta saatiin esimakua viime viikonloppuna, kun pitkin seutua levittäytyi avoimet kylät -tapahtumia. Jatkoa seuraa perjantaina, kun maa- ja kotitalousnaiset järjestää Rautajärvellä maistuva suviehtoo tapahtuman. Se nostaa esiin lähiruuan merkitystä maisemalle: meitä ympäröi viljelty ja hoidettu maalaismiljöö maatalouden ansiosta. Sydän-Häme on Pirkanmaan ruoka-aitta, jossa maatalouden keskittymistä ja tilakoon kasvua on hillinnyt erikoistuminen ja jalostaminen.

Rautahovissa järvien, metsien ja peltojen makuja ja maiseman muuta antia maistellaan kaikin aistein. Kukkian kauneutta koetaan kirkkoveneellä, ja asiantuntijoiden opastuksella tehdään maisema-ajeluita sekä villivihannes- ja luonnonkukkaretkiä.

 

Perjantain maistuva suviehtoo -tapahtuma sekä lauantaina kyliä kiertävä Sydän-Häme liikkuu 100 km -tapahtuma ovat myös esimerkkejä uudenlaisesta mallista. Yhdessä syntyy isompaa ja vetovoimaisempaa, kun yksi ideoi ja järjestää kattotapahtuman ja kokoaa sen yhteyteen muitakin toimijoita.

Sekä Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys että maa- ja kotitalousnaiset ottivat heti alkumetreillä kaikki mukaan ideoimaan ja järjestämään tapahtumiaan. Tämä kasvattaa sekä tekijä- että kokijajoukkoa.

Kun tapahtumatarjontaa kootaan näin yhteen, seudulle syntyy elämyksellisempiä kokonaisuuksia ja väki tavoitetaan entistä paremmin. Tällainen tiivistys kannattaa, sillä kesään ei mahdu loputtomasti uutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?