Heinäkuoro lauloi ja laulatti

Heinäkuoro lauloi ja laulatti Vehkajärvellä.

Lauantaina vietettiin valtakunnallista Avoimet kylät -päivää, joka tänä vuonna on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Tapahtumissa ympäri Suomen kylät kutsuvat väkeä liikkeelle ja tutustumaan elämäänsä mukavan yhdessäolon merkeissä. Vehkajärvellä Avoimet kylät – tapahtumana Heinäkuoro lauloi ja laulatti Vehkajärven kirkolla ja kesäkahviolla.

Heinäkuoro syntyi kuusi vuotta sitten, kun Vehkajärvelle haluttiin saada oma kyläkuoro. Innokkaita musiikkia rakastavia kuorolaulajia löytyi vehkajärveläisistä sekä seudulla kesäänsä viettävistä riittävästi. Kuoron johtajiksi lupautuivat Kaisa ja Ari Pärnänen, jotka johtavat myös Vantaan Naislaulajia.

Heinäkuoro avasi tapahtuman Hämeen laululla, jonka jälkeen vehkajärkiseen tapaan fiiliksen perusteella kuoron laulut ja yhteislaulut soljuivat mukavana sikermänä. Lähes viisi kymmentä henkeä pääsi laulamaan perinteisistä lauluista, kuten Kesäpäivä Kangasalla, myös niitä harvemmin laulettuja säkeistöjä.

Kimmo Nieminen kertoii kirkon remonteista ja muun muassa saarnastuolin ja urkujen historiasta.

Kirsikkana tapahtumaan oli mukaan saatu paikallisen historian tuntija Kimmo Nieminen laulujen lomassa esittelemään paikkojen historiaa. Nieminen kertoi Vehkajärven kirkon historiaa ja kuinka rukoushuonekunta oli saanut alkunsa. Suomen ensimmäinen sankaripatsas sai myös ansaitun huomion.

Porukan siirryttyä sisälle kirkkoon Nieminen kävi läpi kirkon remontteja ja kertoi muun muassa saarnastuolin ja urkujen historiaa. Kirkkoon urut lahjoittanut Ida Vasmann oli kaivanut Kangasalan urkutehtaan johtaja Tulenheimolle tilausmaksuna puolet urkujen hinnasta suoraan pitkän hameensa alta sukan varresta. Toinen hauska yksityiskohta, joka nauratti väkeä, oli pohdinta kirkon lämmityksen tarpeesta: ”Laittakoot isännät turkin päälleen, että tarkenee. Jos ei ole turkkia, pysykööt kotonaan!” Tästä vastustuksesta huolimatta kirkkoon oli lämmityskamiina hankittu.

Heinäkuoron kajauttaman Oi kaunis kesäilta – laulun jälkeen väki siirtyi Vehkajärven vanhalla koululla toimivaan kesäkahvilaan kahveille. Vehkajärven Nuorisoseuran ylläpitämä kesäkahvila on merkittävä alueen nuorten työllistäjä kesäaikana. Jälleen kahviolla samana päivänä leivotut pullat ja munkit saivat kovasti kiitosta.

Kahvien lomassa Kimmo Nieminen vielä kertoi vuonna 1905 aloittaneen koulun historiaa. Vaikka koulunkäynti paikalla loppui jo 1974, niin kyläläiset pitivät rakennusta tärkeänä kokoontumispaikkana ja rakensivat sen vuoden 1983 tulipalon jälkeen talkoilla uudestaan. Tänä keväänä Martat ovat polkaisseet Olohuone-tapahtumat pystyyn, ja tupa on ollut kerran kuussa täynnä väkeä kuulumisia vaihtamassa ja muistelemassa vanhoja.

Outi Pettersson

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?