Freshabit: Yleishyödyllisiä rantoja niitetään EU-rahalla

Niittokone saapuu Kukkialle loppukesästä

Kukkian kunnostukseen saatiin lähes sadan tuhannen euron avustuspotti, kun se pääsi mukaan EU-rahoitteiseen Freshabit-Life -hankkeeseen. Sen avulla pyritään vähentämään ravinteiden ja kiintoaineen huuhtoutumista järveen. Avustusta saadaan myös vesikasvien niittoon.

Niittopuuhiin ollaan ryhtymässä elo–syyskuussa. Kukkian suojeluyhdistys hakee parhaillaan niittoon sopivia rantoja, sillä niitoista on ilmoitettava ELY-keskukselle kuukausi ennen töiden aloittamista.

EU-rahalla niitettävien kohteiden tulee olla yleishyödyllisiä; esimerkiksi yhteisrantoja, venevalkamia, uimarantoja tai paikkoja, joissa kasvillisuus haittaa veden vaihtuvuutta, kuten kapeita lahtia ja salmia. Koneet voi tilata omalla kustannuksella myös yksityisrantoihin. Yhteystiedot löytyvät suojeluyhdistyksen nettisivulta sen jälkeen, kun niittourakoitsija on valittu.

Niitettävät vesikasvit kuljetetaan rantaan maatumaan. Läjitysalueen omistajalta tarvitaan kirjallinen suostumus ELY:lle menevän ilmoituksen liitteeksi. Myös niittoon tarvitaan lupa vesialueen omistajalta eli kalastuskunnalta sekä rannan omistajalta.

Freshabit-hanketta vetävän Vanajavesikeskuksen Suvi Mäkelän tavoittaa numerosta 050 449 3303 ja osoitteesta suvi.makela@vanajavesi.fi, suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Uusikartanon numerosta 040 550 8866 ja osoitteesta hannu.uusikartano@gmail.com.

 

Kukkian pinta matalalla

Vähäsateisen syksyn, talven ja kevään jälkeen Kukkian pinta on poikkeuksellisen matalalla. Tämän vuoksi matalat lahdet saattavat kasvaa kesän aikana umpeen, joten niittokoneilla saadaan kerralla paljon biomassaa pois järveä rehevöittämästä. Niitto on tarkoitus toistaa useana vuonna.

Järven tilan kannalta tärkeää olisi vähentää myös huuhtoumia koko valuma-alueella. Kukkia saa vetensä pääasiassa pienistä puroista ja ojista. Niiden virtausta hidastamalla ravinteet saataisiin talteen ennen järveä. Siksi suunnitteilla on kosteikkoja, laskeutusaltaita ja pohjapatoja.

Kukkialla toivotaan myös, että järven pinnankorkeus saataisiin palautettua normaaliksi. Ongelmana on virheellisesti kunnostettu Kukkianvirran uoma, joka saa veden pinnan laskemaan voimakkaasti syksyä kohti. Suojeluyhdistys on vaatinut liian syvän uoman korjaamista.

Kari Syrjänen Kuohijoelta (vasemmalla), Hannu Uusikartano Puutikkalasta ja Risto Rämö Holjasta kantoivat huolta Kukkiajärven tilasta, kun Freshabit-hanketta käynnisteltiin viime vuonna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?