Mennään rannalle

Uimaan! Kesä ja uiminen kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Muutama aurinkoisempi päivä on alkanut lämmittää Pälkäneen ja Kangasalan järvivesiäkin siten, että uimarannoilla alkaa pikkuhiljaa olla vipinää. Uimarannat toimivatkin mainioina matalan kynnyksen liikuntapaikkoina. Paitsi uimiseen, rantoja käytetään myös erilaisten kesäpelien pelaamiseen ja ihan vain vapaa-ajan viettämiseen ja rentoutumiseen.

Pienten lasten kanssa rannalla saa kuitenkin olla tarkkana. Parivuotiaat viikarit saattavat juosta järveen varsin estoitta, joten valvovia silmiä tarvitaan. En koskaan unohda uintireissua muutama kesä sitten, kun noin kolmevuotias keskimmäisemme seurasi esikoisen uimakouluryhmän sukellusharjoituksia. Täysin varoittamatta hän päätti testata sukeltamista itsekin. Pinnalle päästyään hän tokaisi tajunneensa vasta pinnan alla, ettei osaakaan vielä sukeltaa. No, sen verran hyvin tuo näytti sillä kerralla sujuvan, että yllättävästä kastautumisesta selvittiin kunnialla. Uudenlaiset haasteet ovat edessä siinä vaiheessa, kun jälkikasvu haluaa lähteä uimarannalle itsenäisesti kavereiden kanssa. Minkä ikäisen sitä oikein uskaltaa päästää yksinään uimaan?

Uimarantojen turvallisuutta voi parantaa monin tavoin. Suomen Uimaliiton ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton yhteisessä Altaasta avoveteen turvallisesti -hankkeessa on koottu kunnille turvallisen avovesiliikuntapaikan suositukset. Turvallisuutta uimarannoilla voidaan lisätä esimerkiksi merkitsemällä avoveteen reitti uimareille ja rata vesijuoksijoille. Myös rantautumispaikkojen ja pelastusvälineiden sijainti tulee olla vedessä liikkujan tiedossa ja helposti havaittavissa.

Tehdyn kuntakyselyn mukaan puolet kunnista on kiinnostuneita kehittämään ohjattua avovesiliikuntatoimintaa, ja neljännes kunnista turvallista avovesiliikuntapaikkaa. Suurimmiksi avovesiliikuntatoiminnan ja harrastamisen esteiksi kyselyssä mainittiin muun muassa sopivien ohjaajien puute ja uimavalvonnan puute. Kunnissa kaivataan myös lisää resursseja uimarantojen ylläpitoon ja valvontaan.

Tärkein turvallisuustekijä uimarannoilla on kuitenkin rannalla olijoiden oma toiminta. Pieniä lapsia pitää vahtia herkeämättä kädenmitan päässä lapsesta. Turvallisinta on, jos lapsi on vedessä rannan ja aikuisen välissä. Uida kannattaa rannan suuntaisesti. Oma uimataitokin pitää tiedostaa: kannattaako lähteä joukon mukana uimaan pitkää matkaa, jos vähääkään epäröi omaa jaksamistaan?

Kesä ja uiminen kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta kaikenikäisten helteistä nauttijoiden kannattaa pitää järki touhussa mukana.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?