Kuperkeikkajengillä itseluottamusta liikuntaan

Jarno Schutskoff varmistaa, kun Justiina Järvenpää taiteilee puomilla.

Pienet jalat tömistävät ympäri Sariolan liikuntahallia Sahalahdella, kunnes smurffilaulun tauotessa kolmisenkymmentä muksua pysähtyy ja alkaa miettiä vapaa-aikaohjaaja Jouko Henttosen antamien ohjeiden mukaan, millaisessa asennossa vain yksi käsi ja yksi jalka osuvat lattiaan. Musiikki jatkuu kohti seuraavaa pysähdystä ja mietintää – vain maha saa koskea lattiaan. Alkulämmöt tuli otettua ja lapset ovat valmiina kiertämään temppurataa, jossa pääsee kiipeilemään, tasapainoilemaan, roikkumaan ja pomppimaan monipuolisesti.

Kangasalan kunnan vapaa-aikapalveluiden järjestämä Kuperkeikkajengi on Sahalahdella jo odotettu tapahtuma kesän alussa. Jouko Henttonen kertoo liikuntatapahtuman pyörineen yli 25 vuotta noin 90-luvun alusta lähtien. Ajatuksena Kuperkeikkajengin taustalla on saada lapsilta liikuntaan liittyviä pelkoja pois. Samalla saadaan parannettua koordinaatiokykyä ja kehitettyä lihaskuntoa, toivottavasti myös sytytettyä kipinää liikuntaan.

Vapaa-aikaohjaaja Jarno Schutskoff kertoo, että joka päivä temppurataa hieman vaikeutetaan, lisätään jännittävyyttä ja vaativuutta. Lapset pääsevät haastamaan itseään ja ylittämään pelkojaan erilaisissa tehtäväpisteissä. Jo kolmessa päivässä näkee, kuinka lapset kehittyvät ja saavat lisää itseluottamusta. Jarno Schutskoff naurahtaa parasta palautetta olevan, kun näkee lasten keskittymisen ja ilmeet onnistuneen suorituksen jälkeen.

Tänäkin vuonna kahteen eri ikäryhmään osallistuu yhteensä kuutisen kymmentä lasta. Jouko Henttonen kiittelee myös mukana olevia aikuisia.

– Ilman äitejä, huoltajia ja päiväkodin tätejä, jotka osaltaan ohjaavat lapsia, emme Jarnon ja Munnukan Outin kanssa näin isoa porukkaa pystyisi tänne ottamaan.

Mira Lindgren päiväkodilta vahtimassa kiipeilijöitä.

Jouko Henttonen etualalla ja Jarno Schutskoff taustalla ohjaamassa lapsia.

Lapsilla riittää intoa

5-vuotias Justiina Järvenpää on jo kolmatta kesää mukana Kuperkeikkajengissä. Taitavasti hän tasapainoileekin puomilla hernepussi päänsä päällä, kun Schutskoff varmistaa vieressä ja on tarvittaessa valmis auttamaan. Justiinan äiti Niina Järvenpää kertoo Kerttu kainalossaan, kuinka lapset ovat innoissaan tällaisesta liikuntatapahtumasta.

– On ihana juttu, että tällaista järjestetään. Pitäähän tähän osallistua.

Sahalahden päiväkodin johtaja Hanna Kaskelma on viettämässä ensimmäistä lomapäiväänsä lapsiensa kanssa Kuperkeikkajengissä. Kaskelma on myös tyytyväinen tällaisesta jokavuotisesta tapahtumasta. Hän kertoo, että päiväkotiryhmillä on talven aikana salivuoroja liikuntahallilla satunnaisesti. Vuorot ovat kuitenkin sen verran lyhyitä, ettei näin kattavasti ehditä varusteita esiin ottamaan ja näin monipuolista liikuntarataa lapsille tekemään.

Posket punaisina lapset tekevät vielä kerran lempijuttunsa ennen kuin on aika päättää tämän päivän liikuntatuokio. Viimeisen päivän temppuradasta Schutskoff paljastaa, että siellä päästään liaanin kanssa ylittämään krokotiilejä kuhiseva joki ja katsomaan, kuinka päästään tunnelista ulos.

Outi Pettersson

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?