Näyttely: Suunnittelija Merja Palinin kuosit ovat galleriassa esillä syyskuun alkuun asti

Liuksialan joutsenet ja Roineen järvinäkymät piirtyvät kankaisiin

Merja Palin Vilpolalle suunnittelemansa Roine-kankaan edessä. – Haluan suunnitella kaunista jokaisen ihmisen saavutettavaksi, Palin toteaa.

Liuksialassa asuva Merja Palin patikoi joka päivä Roineen rantamaastoissa.

– Tai oikeastaan sen jälkeen kun hankimme viisi vuotta sitten koiran, olen lenkkeillyt lähimaastossa useamman kerran päivässä, Palin naurahtaa.

Kävelyillään taideteollisena suunnittelijana työskentelevä Palin pitää silmänsä avoinna. Aina välillä rantavedessä kasvava lumpeenkukka, kesään heräävä mustikanvarpu, oksiaan venyttelevä mänty tai järvellä lipuva joutsen näyttää siltä, että se on ikuistettava valokuvaan. Kameran linssin läpi kuvatessa kohde näyttäytyy uudessa valossa, ja mieli alkaa prosessoida jo tulevaa työtä: mitä jos oksa kaartuisikin toiseen suuntaan, entä jos siihen yhdistäisi rannassa kasvavan heinikon liikettä?

– Valokuvaus on minun tapani koota tunnelmia mieleeni. Valokuvien ja luonnon inspiroimana syntyvät myös kuosini. Luonto on ehtymätön ja rikas ideoiden antaja. Samakin lenkkireitti tutussa maastossa tarjoaa jokaisella kerralla jotakin uutta, ja myös vuodenkierto tulee tutuissa maastoissa hienosti näkyviin, Palin miettii.

Tietyllä tavalla taideteollinen suunnittelija on aina töissä. Palin ei kuitenkaan osaa ottaa asiasta paineita. Hän nauraa, että kyllä hänelläkin on niitä viikkoja, jolloin ei voi jäädä odottamaan sitä suurta inspiraatiota, vaan kalenterissa lukee, että viikon aikana valmistuu tukku uusia kuoseja.

– Ja sittenhän niitä suunnitellaan. En varmaan edes osaisi tehdä kahdeksasta neljään -työtä. Nautin siitä, että vapaa-aika ja työ kulkevat jatkuvasti ikään kuin limittäin.

Kädenjälki näkyy

Merja Palinin suunnittelijan ura alkoi vuonna 1992 valmistuneesta opinnäytetyöstä, jonka hän teki Finlaysonille. Lopputuloksena valmistui kuosi, jonka vaikutteet hän sai Etiopiassa opinnäytetyötänsä valmistellessaan.

– Tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Iso osa kurssikavereistani suuntautui kudontaan ja toki minäkin tein sitä, mutta nimenomaan suunnittelu osoittautui nopeasti omaksi jutukseni, Palin kertaa.

Hyväksi työelämän korkeakouluksi osoittautui muutama vuosi valmistumisen jälkeen alkanut 11-vuotinen ura Marja Kurjella, jossa Palin suunnitteli huiveja ja solmioita. Viimeiset seitsemän vuotta nainen on tehnyt suunnitteluyhteistyötä useiden suomalaisyritysten kanssa. Palinin kädenjälki näkyykin nykyisin monissa suomalaisyritysten kankaissa, pellavatuotteissa, lautasliinoissa, matoissa, vihkoissa, lahjapapereissa ja repuissa. Suunnittelija on tehnyt noin 30 kuosia Eurokankaan Design from Finland -mallistoon, yli 20 kuosia Vilpolan mallistoon, useita kuoseja Lapuan Kankureille, lautasliinoja Haville ja iloisia reppuja ja lastentuotteita Reipasmallistoon.

Tasavuosien kunniaksi

Palinin kuoseja ja niiden pohjalta valmistettuja tuotteita on syyskuun alkupuolelle asti nähtävillä Kangasala-talon galleriassa. Viime keskiviikkona avatussa näyttelyssä on esillä kankaita ja tuotteita Eurokankaan, Vilpolan, Havin, Lapuan Kankureiden, Paperipisteen ja Reipas -mallistoista. Kankaat levittäytyvät myös galleriatilan ulkopuolelle Kangasala-talon aulaan.

Näyttely on Palinille ensimmäinen laatuaan. Hän kertoo alkuvuodesta pohtineensa, että täyttää tänä vuonna 50. Samaan syssyyn hän laskeskeli, että on työskennellyt suunnittelijana 25 vuotta. Kun vielä Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotissynttäreitään, ajatus omasta näyttelystä alkoi tuntua kutkuttavalta: näin monta tasavuotisjuhlaa saman vuoden aikana pitää ehdottomasti juhlistaa.

– Suomen juhlavuosi limittyy hyvin työskentelyyni. Saan inspiraationi Suomen luonnosta ja haluan suunnitteluni avulla tuoda esille kauniin suomalaisen luonnon värejä. Toivon, että luontokuosini myös herättävät halua suojella ja varjella ainutlaatuista luontoamme, Palin sanoo.

Intoa riittää

Palin kertoo olevansa onnellinen siitä, että vuosien varrella hänelle on kertynyt tukku yhteistyökumppaneita ja vakioasiakkaita, jotka tilaavat häneltä kuoseja vuodesta toiseen. Samaan hengenvetoon hän lisää, että nykymaailmassa ei riitä, että kuosi on hieno suunnittelijan omasta mielestä.

– Paitsi että kuosin tulee olla kaunis, sen pitää myydä eli miellyttää myös kuluttajien silmää. Teen vuodessa kaksi mallistoa, yhden keväällä ja toisen syksyllä.

Palinia on helppo uskoa, kun hän sanoo rakastavansa työtään. Nyt jo lähes aikuisille lapsilleen Palin on sanonut, että sinä päivänä kun hän ei jaksa innostua postissa saapuvasta uudesta tuotteestaan, on aika lopettaa työt.

– Vielä tuota päivää ei ole tullut. On aina ihan yhtä mahtavaa nähdä oma kädenjälki valmiissa tuotteessa. Se on aina sellainen suunnittelijan tähtihetki, Palin kertoo.

Suunnittelijan silmin – 25 vuotta kuvioita suomalaisesta luonnosta esillä Kangasala-talon galleriassa 14.6–3.9.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?