Mansikan pääsato kypsyy heinäkuussa

Juhannuksena on mahdollista päästä mansikan makuun, vaikka pääsatoa saadaankin odotella heinäkuulle asti.

Juhannuspöytään on mahdollista saada mansikkaa, vaikka mansikan pääsato kypsyykin tänä vuonna vasta heinäkuussa. Suttisen tilalla Laitikkalassa pieniä eriä harsonalusmarjaa alettiin poimia viime viikolla. Tilalla kasvaa mansikkaa yhteensä toistakymmentä hehtaaria.

– Mansikan poimintamäärät ovat vielä juhannusviikollakin aika pieniä. Juhannuksen jälkeen avomaan mansikka alkaa kypsyä näillä näkymin nopeammin. Mansikan pääsato saadaan heinäkuun puolella, Simo Laakso laitikkalalaiselta Suttisen tilalta kertoo.

Niitty-Seppälän tilalla tilanne on samanlainen.

– Ensimmäiset varhaismansikat poimittiin viime viikolla, mutta pääsatoa saadaan odotella heinäkuulle, Jukka Kittilä Niitty-Seppälän tilalta toteaa.

Kylmä ja kuiva kevät ei sinänsä vaikuta sadon laatuun, vaan kesän mansikkasadosta on ennakoitu sekä määrältään ja laadultaan hyvää. Sadon onnistumisen ratkaisee lopullisesti sää: mansikka ei pidä isoista ja nopeista lämpötilan vaihteluista.

Tunnelikasvatus yleistymässä

Suttisen tilan marjoista noin 0,8 hehtaaria on mahdollista kasvattaa tunneleissa. Tunnelikasvatus on yleistä Keski-Euroopassa, mutta se on viime vuosina saanut yhä enemmän jalansijaa myös Suomessa. Investointitukea tuottajan on ollut mahdollista saada vuodesta 2015 lähtien. Suttisen tilalla tunneleissa kasvaa pääasiassa vadelmaa.

– Tunneli on ikään kuin kevytrakenteinen kasvihuone. Sen pystyttäminen ei ole yhtä kallista kuin tavallisen kasvihuoneen, joten tunneleita on mahdollista käyttää isommallakin pinta-alalla, Laakso toteaa.

Marjanviljely on tunnelissa tarkkaa puuhaa. Luonto tasaa avomaalla jonkin verran viljelijän mahdollisia virheitä, mutta tunnelissa näin ei tapahdu.

Tunneliviljely helpottaa kasvuolosuhteiden kontrollointia, mutta se vaatii myös paljon käsityötä. Vaikka tunneliviljelystä syntyy tuottajalle kustannuksia ja lisätyötä, siitä on paljon hyötyä, kun sadon laatu ja määrä paranevat.

– Poimintaolosuhteetkin paranevat, kun sekä marjat että poimijat pysyvät kuivina, Laakso kertoo.

Simo Laakson isännöimällä Suttisen tilalla vadelma kypsyy tunneleissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?