Tuttu puusti sai uuden maun

Heli Rapatti kehitti talvella suolaisen puustin suositun korvapuustin rinnalle Keltaiseen talon ja Café Puustin valikoimiin.

Keltaisen talon Heli Rapatille tuli kiire keksiä uutta syötävää. Keltainen talon ollessa kiinni, kahvilayrittäjä kehittelee muutenkin uusia tuotteita, mutta nyt piti toimia vauhdikkaasti. Rapatti puuhasi Tampereelle kahvilaa, mutta toisin kuin oletti, liiketilat järjestyivätkin nopeasti.  Pikkuruiseen, huhtikuussa avattuun Café Puustiin piti keksiä jotain säilyvää suolaista, sillä kylmätiloja oli vähän.

– Suolaistakin pitää olla, koska kaikki eivät syö makeaa. Kasvispiirakoiden lämpötilojen kanssa pitää olla tarkkana, enkä halunnut tarjota perinteisiä sämpylöitä. Ajattelin rakentaa jotain puustien ympärille, Rapatti kertoo.

Mielessä väikkyivät Pyynikin munkkikahvila ja esimerkit Euroopasta. Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa matkustaessaan Rapatti oli huomannut kahviloissa selkeän trendin: kakkuja tai täytettyjä leipiä oli vähemmän tarjolla kuin aikaisemmin, ja moni paikka oli keskittänyt tarjontansa yhden tai kahden tuotteen ympärille. Myös monet alan bloggarit kehittelivät uutuuksia tutuista leivonnaisista.

Kahvilayrittäjä ryhtyi maistattamaan suolaisia puusteja pälkäneläisillä tuttavillaan. Hän teki kokeiluja, joista fetajuustopuusti ja fetajuustosta, oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista leivotut Kreetanpuustit pääsivät jatkoon. Ennen maun ja rakenteen viimeistelyä ulkonäköön piti tehdä muutoksia.

– Suolainen puusti ei saanut näyttää samalta kuin makea korvapuusti, se tuli heti selväksi. Mielikuva mummolan korvapuustista ja mausta oli niin vahva, että ulkonäöstä piti heti erottaa, ettei tämä ole tavallinen makea pulla, Rapatti myöntää.

Niinpä puustimestari käänsi taikinarullan lappeelleen ja laittoi päälle vielä siemeniä, jotta ero perinteiseen puustiin on kyllin selvä. Rapatti on myös huomannut, että naiset suhtautuvat uutuuteen ennakkoluulottomammin kuin miehet, jotka herkemmin jäävät vieroksumaan ja ihmettelemään suolaista puustia.

Suolaiset puustit erottaa ulkoa muodosta ja pinnan siemenistä. Kierteisiin kätkeytyy muun muassa oliiveja ja fetajuustoa.

Lihattomat suolaiset nostavat suosiotaan

Nyttemmin hän käyttää suolaisen leivonnaisen rakennusaineina luomujauhojen lisäksi härkäpapujauhoa, joka tuo rakenteeseen ”jännän olemuksen”. Rapatti uskoo, että myös lihattomuus ja laktoosittomuus ovat Kreetanpuustin valtteja.

– Ihmiset maistavat kyllä eron, kun leivotaan oikealla voilla ja luomujauhoista, Rapatti on huomannut perinteisten korvapuustienkin kohdalla.

Kotonaan Rapatti saattaa rakentaa juustoisista puusteista vielä erityisen syntisen yhdistelmän.

– Paahdan puustin puolikkaat ja lisään väliin lohta, majoneesia ja salaattia, että olisi varmasti kevyttä, Rapatti naurahtaa.

Tuote on tullut jo tutuksi vakioasiakkaille, mutta Rapatti aikoo jatkaa tuotekehitystä ensi talvena. Suunnitteilla on juureen tehty taikina, joka voi sopia osalle suolistovaivoista kärsiviä, koska hiiva jää pois. Myös oliivitahna ja muita täytteitä tulee kokeiluun, mutta sitä ennen hoidetaan kesäkiireet alta pois.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?