Sydän-Häme liikkuu: Lähes 300 kiersi Sydän-Hämeen kylissä kuntoillen

Sata kilometriä ja rapiat päälle

Maailmalla menestyneet ex-urheilijat Jouko Grip ja Anna-Liisa Prinkkala kävelivät kulkueen kärkipäässä.

– Sainpa tilaisuuden vielä vetää nämä verkkarit päälleni, nauraa moninkertainen voimanoston maailmanmestari Anna-Liisa Prinkkala ja osoittaa sinivalkoista, varsin retrohenkistä verryttelyasuaan.

Prinkkala on lähdössä Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen järjestämän liikuntatapahtuman viimeiselle etapille Niitty-Seppälästä kohti Onkkaalan urheilukenttää. Vierellä kävelee menestynyt vammaisurheilija Jouko Grip, ja takana seuraa iso liuta kuntoilijoita. Kun Niitty-Seppälän isäntä Jukka Kittilä heilauttaa Suomen lippua lähdön merkiksi, näyttävä letka lähtee liikkeelle.

– Nyt sitä mennään, kuuluu monesta suusta.

Sydän-Häme liikkuu 100 kilometriä -tapahtuman ensimmäinen etappi starttasi lauantaiaamuna puoli yhdeksältä Luopioisten torilta. Päivän aikana viestiä vietiin yhteensä 16 eri etapilla ympäri Sydän-Hämettä. Etapit kuljettiin lomittain siten, että sadan kilometrin lenkki ehdittiin taittaa päivän aikana.

– Voin paljastaa teille pienen salaisuuden: matkaa kertyi yhteensä 108 kilometriä, tiet kun kulkevat siten kuin kulkevat, Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela nauratti liikkujia hetki ennen viimeisen etapin alkamista.

Merja Kataja pyöräili liikuntatapahtuman reitin alusta loppuun.

Polkupyöräillen koko reitti

Päivän kaikki etapit polkupyörällä polkenut Merja Kataja ihasteli urakan jälkeen kauniita maisemia, joita näki reitin varrella jatkuvasti. Reitti kiersi Kukkian vastapäivään, koukkasi Kuhmalahden ja Sahalahden kautta ja palasi Pälkäneveden etelärantaa Onkkaalaan.

– Tulipa käytyä monessa kylässä, joissa en ole ennen poikennut, esimerkiksi Kyynäröllä, Padankoskella ja Kuohijoella. Tosi onnistunut tapahtuma, Kaukkalassa asuva Kataja mietiskeli.

Kataja kehui vuolaasti olosuhteita: sekä loistavaa keliä että hyväkuntoisia teitä, joita pitkin oli ilo pyöräillä.  Nainen kiersi lenkin lähes yhtä matkaa miehensä Matin kanssa.

– Piti käydä välillä kotona vahtimassa koiria, ja kilometrejä kertyi siksi minulle hieman vähemmän, Matti Kataja lisäsi.

Muutenkin aktiivisesti pyöräilevälle Merja Katajalle kertyi päivän aikana kaikkiaan 150 poljettua kilometriä.

Niitty-Seppälästä lähtenyt päätösetappi kulki Hiissantien ja Lahdentien alikulun kautta Kyttäläntielle, Onkkaalantielle ja urheilukentälle.

– Pyöräilin ensin kotoa Luopioisiin ja Onkkaalasta pyöräilen vielä takaisin kotiin. Ainakaan vielä ei väsytä yhtään, mitä kyllä vähän ihmettelenkin. Kotona on sauna jo lämpimänä, sinne siis suuntaan heti kotiuduttuani, Kataja suunnitteli Onkkaalan urheilukentällä.

Puheita ja musiikkia päätösjuhlassa

Urheilukentän päätösjuhlan juonsi Jukka Lindfors, ja paikalla olivat musisoimassa Walki Brass -torviseitsikko ja Korsukööri. Sotilaskotisisaret myivät munkkeja ja kahvia, ja Pälkäneen Maanpuolustusnaiset ja Hengitysyhdistys tarjosivat vettä ja mehua.

Yleisölle puhunut Pälkäneen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mirva Kittilä kehui, että tapahtumassa yhdistyi kaksi asiaa, jotka ovat liikkuessa ja kuntoillessa tärkeitä.

– Ensinnäkin jokainen sai liikkua itselleen mieluisalla tavalla: juosten, kävellen tai pyörällä. Joitakin etappeja olisi saanut kulkea myös hevosella, mutta yhtään hevospeliä ei tainnut tänään olla mukana. Ja toiseksi, tässä tapahtumassa pääsi liikkumaan yhdessä, Kittilä totesi.

Kittilä jatkoi, että liikuntatapahtuma käy hyväksi esimerkiksi myös siitä, miten yhdistykset ja yhteisöt voivat aktivoida kuntalaisia liikkumaan.

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistyksen liikuntatapahtuma sai alkunsa, kun Pälkäneen kunta, Aito Säästöpankki ja Säästöpankkisäätiö innostivat rahapalkintojen avulla ideoimaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlistavia tapahtumia, ja eläkeliiton ehdotus kyliä yhdistävästä liikuntatapahtumasta vei voiton.

Eri tavoin tapahtumaan osallistui lauantaina lähes 300 henkeä.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>