Tervapirtin yrittäjä vaihtuu

Tiina Kivinen (oikealla) on Tervapirtin uusi yrittäjä. Leena Rissanen jatkaa myyjänä.

Tiina Kivinen tarttui tilaisuuteen, kun Tervapirtin liiketila tarjoutui vuokralle. Keskeinen kauppapaikka pälkäneläisten maamerkkien, Aapiskukon ja rauniokirkon, kupeessa kiehtoi.

– Ideana on tarjota kävijöille kesäisiä tuliaisia ja tuoda esiin hienoa lähiseudun käsityöläisosaamista sekä mahdollisimman lähellä tehtyjä tuotteita, pälkäneläinen Kivinen luonnehtii kaupan perusajatusta.

Tervapirtti on sikäli tuttu paikka, että Kivisen tekemiä kransseja on ollut paikassa jo edelliskesinä. Silloin hän tutustui myös Leena Rissaseen, joka on ollut Tervapirtin myyjänä jo useamman kesän.

– Leenahan täällä kauppaa tekee edelleen, minä olen vain taustalla. Saan virtaa ideoinnista ja se taas ruokkii uusia ideoita, syksyllä Pälkäneen sivistystoimenjohtajana aloittava Kivinen naurahtaa.

Sivutoiminen yrittäjä ryhtyi rakentamaan Tervapirtistä eräänlaista käsityöläistoria, jonka säkkikankain katetuissa, vanhan ajan torikojuissa on esillä käsintehtyjä tuotteita. Muihin valmistajiin hän on tutustunut käsityömarkkinoita kiertäessään.

Kaikkiaan tarjolla on monenlaisia lahja-, sisustus- ja käyttöesineitä teemalla juurihoitoa ja nostalgiaa. Juurihoidolla viitataan kotiseudun ja juurien merkitykseen.

– Historianopettajatausta lyö läpi. Pälkäneellä on rikas kulttuurihistoria, jota kannattaa tarinallistaa ja tuoda esiin. Meillä on myynnissä esimerkiksi Aapiskukko-lakua. Rasian takakannessa on pieni tietopaketti siitä, miten aapiskukko liittyy Pälkäneeseen. Myös Rauniokirkko-suklaata on tulossa.

Luopioislaisten taontatöiden lisäksi myynnissä on muun muassa hauholaisia villatuotteita, koivuisia käyttöesineitä, saunakiuluja ja -kauhoja, kynttilöitä, pärekoppia ja nostalgisia leluja. Tervapirtin valikoimaan iät ja ajat kuuluneita Kustavin Savipajan tuotteita on edelleen tarjolla, samoin kuin lappilaisia marjajalosteita. Kivisen mukaan tarjolla on liikkeen henkeen sopivia tuontitavaroita, käsitöitä pääosin nekin.

Liikkeen peräosan ovat vallanneet vanhat tavarat. Huonekalut ja muut esineet ovat Kivisen ja hänen ystävänsä ylijäämää.

– Vanhan tavaran keräily on tullut tiettyyn pisteeseen, joten osan voi jo myydä. Tärkeimmät suvun tavarat, joilla on tunnearvoa jäävät kotiin Ruotsilan kylään, Kivinen toteaa.

Tiina Kivinen luottaa juurihoitoon ja nostalgiaan. Tarjolla on muun muassa paikallisia tuotteita ja käsitöitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?