Sahalahden Sinisudet: 40 vuotta vilkasta toimintaa

Partiolaiset juhlivat Hukkapirtillä

Kati Domonyi-Kuusisen johtama partiolippukunta Sahalahden Sinisudet juhlistaa 40-vuotista taivaltaan Hukkapirtillä tulevana lauantaina.

Maija Rapatin suunnittelema Sinisusien vuotisjuhlamerkki.

Sahalahdelle perustettiin partolippukunta Sahalahden Sinisudet vuonna 1977. Samoihin aikoihin partiolaisten taustajoukot tarttuivat tositoimiin ja rakensivat lapsille oman kokoontumispaikan, Hukkapirtin, Kirkkojärven rannalle.

Hukkiksen avarassa pihapiirissä partioväen kelpaa puuhastella kesät talvet. Sisällä tupakeittiössä kokkaillaan ja opetellaan kädentaitoja. Hukkapirtin katon alla pääsee myös saunaan.

– On aika harvinaista, että partiolaisilla on oma kokoontumispaikka, lippukunnanjohtaja Kati Domonyi-Kuusinen tietää.

– Kun paikka on oma, niin se tietää samalla sitä, että paikan kunnossapidosta partiolaisten on huolehdittava itse. Joka vuosi on joku projekti hoidettavana, hän lisää.

Tulevana syksynä kunnostetaan Hukkapirtin rannan laituri. Niihin talkoisiin osallistuvat aikuisten rinnalla myös isommat partiolaiset. Syksyn maalausprojekteissa pääsevät ahkeroimaan kaikenikäiset sasilaiset.

Partiolaisten ahkerat apurit, Lions-Club Sahalahden miehet, uusivat Hukkapirtin kuistin tänä keväänä.

– He ovat aina kyselemässä, missä voisivat olla avuksi, Domonyi-Kuusinen kiittelee.

Rosvopaistia
ja lättyjä

Partiolippukunnan tulevan lauantain 40-vuotisjuhla on samalla myös Hukkapirtin juhlapäivä. Siksi onkin luontevaa, että nelikymppisiä vietetään juuri Hukkiksen pihapiirissä rosvopaistista ja lätyistä nauttien. Nykyisten Sinisusien kanssa juhlivat heidän vanhempansa, entiset lippukuntalaiset ja yhteistyökumppanit seurakunta, VPK, veteraaniyhdistys, leijonat ja Vilpeilän Valpas sekä naapurilippukuntien edustajat.

-Vanhat sasilaiset pääsevät katsomaan, millaisessa kunnossa Hukkapirtti nyt on, lippukunnanjohtaja sanoo.

Ohjelmassa on varmasti myös menneiden muistelua. Siitä pitää huolen vanhojen valokuvien powerpoint -esitys, johon on koottu noin 200 otosta Sinisusien toimintavuosilta.

Kanooteilla
Längelmävedellä

Isompien partiolaisten muodostama 17 hengen ryhmä on parhaillaan melomassa Längelmävedellä. Kahden päivän aikana kanooteilla liikutaan noin 20 kilometriä. Vesillä kulkivat jatkavat kesäleiriään Hukkapirtillä huomisesta, jolloin myös pienemmät partiolaiset vetäjineen liittyvät joukkoa täydentämään.

– Melontaretkellä on mukana myös sellaisia partiolaisten vanhempia, joilla ei ole vetäjien vastuuta kannettavanaan, itse moottoroidussa huoltoveneessä matkaa taittava Domonyi-Kuusinen huomauttaa.

Lauantaisen juhlan jälkeen partiolaiset jatkavat kesäleiriään Hukkapirtillä vielä seuraavan päivän.

Jamboree kutsuu
vuonna 2019

Partioon pääsee liittymään aikaisintaan 7-vuotiaana. Pienempien lasten partioryhmissä vetovastuuta kantavat vanhemmat, joita Sahalahdella on saatu hyvin mukaan.Vetovastuun voivat myös ottaa sellaisetkin vanhemmat, mitkä eivät ole itse aikoinaan harrastaneet partiota.

– Partio on siitä mukava harrastus, että vakuutusmaksut sisältyvät jo jäsenmaksuun. Lehtikin tulee. Leireistä veloitetaan pienet maksut. Partio on paljon edullisempi harrastus esimerkiksi johonkin urheilulajiin verrattuna, Kati Domonyi Kuusinen mainitsee.

Partiolaiset keräävät lippukunnalle varoja muiden muassa joulukortteja ja -kalentereita myymällä. Vuonna 2019 Yhdysvaltoihin Jamboreelle lähtevät työskentelevät ahkerasti saadakseen matkalle tarvittavat 36 000 euroa kokoon. Esimerkiksi Sariolan koululla hiljattain pidetty koirien match show oli heidän järjestämänsä. Suurleirille on lähdössä kymmenkunta sasilaista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?